Бойко: Україна готова збільшити закупівлі російського газу при зниженні ціни на нього — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко: Україна готова збільшити закупівлі російського газу при зниженні ціни на нього

Енергетика
477
Україна готова збільшити закупівлі російського газу при зниженні ціни на нього, заявив міністр палива та енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко на прес-конференції в Києві в середу.
"Я вважаю, що як тільки газ буде дешевшим, ми будемо закуповувати його більше, але сьогодні ми плануємо закупити стільки газу, скільки задекларували і подали заявку", - сказав він.
Раніше президент України Віктор Янукович і глава Міненерговугілля заявили, що Україна знизить закупівлю російського газу в 2012 році до 27 млрд куб. м.
За даними НАК "Нафтогаз України", на адресу "Газпром" було направлено близько 10 листів з проханням погодити поставки природного газу в Україну в 2012 році в обсязі 27 млрд куб. м, які компанія зобов'язується відібрати та оплатити згідно з чинним контрактом.
У той же час "Газпром" висловив стурбованість цією заявою нагадавши, що річна контрактна кількість газу може бути змінена за згодою сторін не пізніше, ніж за шість місяців до початку відповідного року поставки. При цьому "жодні документи про зміну обсягів постачання російського газу в Україну не підписувалися".
З початку року Україна різко - майже в три рази - скоротила відбір імпортного газу. Якщо в кінці 2011 року щодобові відбори становили 100-110 млн кубометрів, то з початку січня вони стали неухильно знижуватися і до 9 січня впали до 33,3 млн кубометрів. Найбільше скоротив закупівлі Ostchem - майже в шість разів - з 23 до символічних 4 млн кубометрів на добу.
Згідно з газовими контрактами між російською і українською газовими монополіями, укладеними в січні 2009 року, "Нафтогаз України" з 2010 року планував купувати 52 млрд куб. м природного газу. При цьому у разі придбання менше 80% цього обсягу НАК все одно має заплатити за 80% зазначеного в контракті обсягу ("бери або плати" або take or pay).
Контракт передбачає зниження за домовленістю сторін контрактного обсягу закупівлі газу, максимум, на 20% (тобто до 41,6 млрд кубометрів), при цьому така угода повинна бути укладена до 1 липня року, що передує року закупівлі. З урахуванням умови "бери або плати" мінімальний обсяг закупівлі в такому випадку складає 33,3 млрд куб. м.
У 2011 році контрактні зобов'язання "Нафтогазу" щодо закупівлі газу на 2011 рік були знижені до 41,6 млрд куб. м газу, тобто зобов'язання take or pay складають 33,3 млрд куб. м газу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас