Дефіцит і кредити: чого чекати від авторинку у 2012 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефіцит і кредити: чого чекати від авторинку у 2012 році

3100
У грудні на українському авторинку був зафіксований новий рекорд продажів. За даними групи AUTO-Consulting, зусиллями всіх операторів було реалізовано близько 24 841 нове авто, що на 40% більше, ніж у грудні 2010 року. При цьому 15-й місяць поспіль український авторинок знаходиться в позитивній зоні зростання.
За даними Арт-Капітал, всього в 2011 році в Україні було продано понад 216 тис. нових автомобілів, що на 33% перевищує результат 2010 року. У новому році аналітики прогнозують приріст на 20% - якщо не буде неприємних сюрпризів.
Глобальний ринок сповільнюється
Основною тенденцією глобального авторинку 2012 року стане уповільнення попиту на багатьох ринках, що розвиваються, і збереження млявої реалізації на більшості розвинених ринків, вважають аналітики "Ернст енд Янг". За їхніми словами, така ситуація обумовлена кризою суверенного боргу.
Враховуючи поточний стан світової економіки, в своєму останньому огляді "Ернст енд Янг" переглянув прогноз відновлення докризових обсягів автовиробництва і продажів.
Так, якщо раніше експерти вважали, що до рівня 2007 року світові автовиробники повернуться вже в 2012 році, зараз це очікується не раніше середини поточного десятиліття.
Вітчизняний автопром, за словами Олега Светлеющего, керівника групи з надання послуг підприємствам автомобільної галузі в Україні, в новому році буде розвиватися в контексті світових тенденцій.
Український оптимізм
Разом з тим, оператори вітчизняного ринку дивляться в 2012 рік зі стриманим оптимізмом, відзначаючи, що зниження попиту в Західній Європі, а також відновлення японського автопрому зіграють на руку українським автодилерам.
Негативно на продажі автомобілів в Україні можуть вплинути результати розслідування міжвідомчої комісії при Мінекономіки, що почалося в липні, з приводу імпортних мит, а також зниження автопродажів в кредит.
"Вся Європа готується до важкого 2012 року, - говорить Лоїк Сібрак, директор "Сітроен Україна". - Аналітики прогнозують спад автомобільного ринку в країнах Європи. У нас же в країні ситуація трохи інша: Україна в 2011 році показала позитивну динаміку зростання, і таку ж тенденцію ми очікуємо в 2012 році".
Лоїк Сібрак пояснив, що очікуваний спад продажів в Європі дозволить автодилерам отримати більший виробничий обсяг моделей, які були в дефіциті в 2011 році.
За словами начальника відділу маркетингу дистриб'юторської компанії "АвтоЗАЗ-сервіс" Олександра Калініна, наступний рік поки залишає більше питань, ніж відповідей. "З позитивних моментів для авторинку: Євро-2012, парламентські вибори, які завжди сприяли пожвавленню авторинку. Якщо буде схвалений Земельний кодекс, це так само позитивно вплине на збільшення ринку", - вважає Калінін.
Перешкодити зростанню реалізації машин в 2012 році, на думку аналітика Арт-Капітал Олексія Андрейченка, може зростання цін на автомобілі (у випадку, якщо результатом спецрозслідування стане збільшення мит на іномарки), а також очікуване посилення умов кредитів у I півріччі.
Кредитного "буму" не буде
Якщо в 2011 році з об'єктивних причин продажі були обмежені дефіцитом автомобілів, що частково компенсувалося зростанням автокредитування, в цьому році ситуація зміниться. Умови видачі кредитів населенню посиляться, що спостерігалося вже в кінці 2011 року.
За словами Ярослава Вовка, директора департаменту маркетингу і реклами компанії "Торговий дім - НІКО", (офіційний імпортер Mitsubishi Motors в Україні), зростання ринку в 2011 році було обумовлене, насамперед, відновленням автокредитування. Так, за даними НІКО, на частку кредитних автомобілів припало 20% продажів, проти 11% в 2010.
Аналогічні цифри наводять і в Сітроен Україна. "У 2011 році автокредитування пожвавилося - багато банків почали видавати кредити. Частка кредитних продажів в Україні в 2011 році зростала з місяця в місяць (від 13% на початку року до 20% в осінні місяці). Продажі автомобілів в кредит в 2011 р. зросли на більш ніж 60%, в порівнянні з 2010 роком", - зазначив Лоїк Сібрак.
Однак, як відзначають у "Віннер Імпортс, зараз спостерігається збільшення кредитних ставок і погіршення умов отримання кредитів. "Гадаю, що в першому кварталі аналогічна ситуація продовжиться", - вважає Юлія Кравчук, менеджер з продажу Volvo в Україні.
Лоїк Сібрак також зазначає, що вже в листопаді-грудні 2011 року був помітний певний спад в автокредитуванні. Деякі банки або перестали видавати кредити, або підвищили відсоткові ставки. У цьому відношенні виграють кредитні програми виробників, відзначають в Сітроен Україна. У такому випадку представництво автовиробника по суті субсидує банк, щоб запропонувати більш вигідні умови кредиту.
У компанії погоджуються, що "буму" кредитних продажів на початку наступного року очікувати не варто. Оскільки ті, хто залишився "у грі", будуть обережні.
Прогнози продажів
В Арт-Капітал очікують, що продажі нових автомобілів в Україні в 2012 році виростуть на 20%. Головна причина - приріст доходів українців.
З цим прогнозом погоджується Ярослав Вовк: "Відносно ринку в 2012 році, ми очікуємо 20% зростання і продаж порядку 255 тис. автомобілів".
За словами дилерів Mitsubishi, в новому році продовжиться динамічне зростання сегменту SUV - його частка в наступному році досягне чверті ринку. При цьому сегмент С збереже свої показники в межах 50%.
В АвтоЗАЗ-сервіс вважають, що за підсумками 2012 року в Україні буде продано близько 250 тис. автомобілів, зазначаючи, що ця цифра може бути меншою - в разі кризових явищ і скорочення автокредитування.
Більш оптимістично на ринок 2012 дивляться в "Віннер Імпортс Україна, Лтд.". На думку Юлії Кравчук, обсяг авторинку в 2012 році складе порядку 270-280 тис. нових авто.
На такий же обсяг ринку розраховують і в Сітроен Україна. "Загальний ринок (легкові + LCV) у наступному 2012 році ми очікуємо на рівні 280 тис. Це оптимістичний прогноз, який, звичайно, залежатиме від багатьох чинників: економічної ситуації в країні, змін на законодавчому рівні тощо", - додав Лоїк Сібрак.
Денис Каціло
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас