МВФ вирішить долю кредиту Єгипту через два тижні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ вирішить долю кредиту Єгипту через два тижні

Кредит&Депозит
192
Уряд Єгипту протягом найближчих двох тижнів отримає відповідь від Міжнародного валютного фонду про виділення кредиту в розмірі 3,2 млрд доларів на проведення економічних реформ, заявив у середу в інтерв'ю єгипетській газеті "Аль-Ахрам" голова делегації МВФ і керівник управління з Близькому Сходу Масуд Ахмед.
"Фонд протягом найближчих двох тижнів розгляне офіційний запит влади Єгипту про виділення допомоги на підтримку програми з економічних реформ і, сподіваюся, дасть позитивну відповідь", - сказав він.
Ахмед пояснив, що експерти МВФ будуть вивчати ситуацію в Єгипті та умови надання фінансової допомоги. "Єгипет зіткнувся з трьома основними завданнями: відновлення міжнародної довіри до національної економіки, вирішення проблеми безробіття та підтримка найбідніших верств населення. Єгипетський уряд має запропонувати шляхи відновлення економічної стабільності в країні без погіршення становища найбільш вразливої частини суспільства", - підкреслив чиновник.
Він додав, що тільки після переговорів з представниками всіх політичних сил в Єгипті, вивчення і оцінки їх пропозицій з відновлення єгипетської економіки МВФ зможе запропонувати Каїру фінансову допомогу.
У вівторок делегація МВФ на чолі з Масудом Ахмедом завершила дводенний візит до Єгипту, під час якого єгипетський уряд подав до Фонду офіційний запит на виділення кредиту в розмірі 3,2 млрд доларів на підтримку програми з проведення економічних перетворень в країні.
У 2011 році Єгипет уже вів переговори про кредит МВФ, проте Вища рада збройних сил в останній момент відмовилася від грошей через неприйнятні умови Фонду. Повідомлялося, що міжнародні фінансові організації наполягали на обмеженні дотації на продукти харчування і паливо з боку єгипетського уряду.
Однак складна економічна і соціальна обстановка в Єгипті змусила нинішнього прем'єр-міністра Камаля аль-Ганзурі відновити переговори про виділення кредиту. Наприкінці грудня минулого року він заявив, що Каїр так і не отримав фінансової допомоги, обіцяної міжнародним співтовариством після народного повстання та наступного падіння режиму екс-президента Хосні Мубарака.
За його словами, арабські країни обіцяли 10,5 млрд доларів у вигляді допомоги та пільгових кредитів, з яких до Єгипту дійшов тільки 1 млрд доларів. Він також нагадав, що на одній із зустрічей країни "Великої вісімки" пообіцяли виділити в цілому 35 млрд доларів для надання допомоги країнам "арабської весни", насамперед, Єгипту і Тунісу. Крім того, США, незважаючи на обіцянку виділити 2,5 млрд доларів на підтримку виробництва в Єгипті, поки також не надали ніяких коштів.
При цьому Єгипет за останні кілька місяців втратив 9 млрд доларів через нестабільну ситуацію в країні. За словами єгипетського прем'єра, нестабільна ситуація у сфері безпеки також позбавила Єгипет іноземних інвестицій.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас