Бізнес здасть гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес здасть гривню

Казна та Політика
7932
Знецінення гривні до долара США прогнозують 68,3% респондентів (54,6% в III кварталі), до євро - 66,3% (60,1% у попередньому кварталі).
За видами економічної діяльності найбільше респондентів, які прогнозують знецінення гривні, зокрема відносно долара США, - серед підприємств торгівлі (71,9%), будівництва (71,6%), з виробництва та розподілення електроенергії, газу та води ( 68,6% респондентів). У регіональному розрізі найбільш низькі очікування стабільності гривні до долара США у респондентів Волинської (ніхто з респондентів не очікує, що обмінний курс залишиться без змін), Закарпатської (8,3%) та Львівської (14,1%) областей.
На думку опитаних експертів, нинішній рік дійсно буде нелегким для вітчизняної валюти. При цьому, стверджує екс-заступник голови НБУ, радник міністра економіки Сергій Яременко, в 2012 р. співвідношення внутрішніх і зовнішніх загроз для курсової стабільності зміститься в бік останніх через нестійкість чинної моделі більшості економік. А оскільки Україна експортоорієнтована країна, світова рецесія обов'язково призведе до падіння обсягів експорту. Хоча незначна додана вартість вітчизняного сировинного експорту зумовлює м'яке входження економіки в стан стагнації.
У цих умовах забезпечити надійний валютний потік в країну міг би МВФ, проте боргові проблеми єврозони відтягнули на себе фінансовий ресурс Фонду. У такій ситуації, прогнозує експерт, погляди уряду неодмінно звернуться в бік Росії, що загрожує перетворенням економічних проблем України на політичні.
Ситуація ускладнюється недовірою населення і бізнесу до монетарної політики НБУ, спрямованої фактично на знищення вітчизняного виробника шляхом грошового голоду. "Проблема в тому, що декларована регулятором боротьба з інфляцією досягається грошовим голодом. Таким чином, ми досягаємо лише протилежних результатів", - констатує Яременко. Тому і спостерігається масовий відхід у, здавалося б, нестабільну іноземну валюту, що ніяк не сприяє стійкості гривні. На думку фінансиста, в кращому випадку, курс гривні вдасться зміцнити лише в першому півріччі. Разом з тим, бажання політиків утримати курс максимально довго, на жаль, автоматично не змінює підходів до вирішення проблеми: нинішніми заходами курс можна лише послабити.
В результаті, вважає керівник проектів Kreston GCG Олександр Куксін, протягом року цілком можливе регулятивне зниження курсу гривні до долара, що призведе до різкого підвищення інфляційної динаміки. У будь-якому разі, для НБУ рік буде важким. Йому доведеться лавірувати між необхідністю стимулювання економічної активності для зростання надходжень до бюджету та додержанням девальваційних та інфляційних настроїв при низьких рівнях оборотного капіталу у підприємств і високої вартості капіталу.
Певну й істотну підтримку гривні і українській економіці надасть Євро-2012. У разі ж, якщо в єврозоні не з'явиться новий договір про єдину бюджетно-податкову політику, фінансові ринки самі вирішать це питання, і не на користь євро. У цьому випадку сповільнення світової та української економік буде більш істотним, що знизить можливість регуляторів впливати на макроекономічну ситуацію.
"Поки ж ми бачимо одночасно декілька процесів, що впливають на стійкість гривні: відбувається падіння цін на сталь, зростання ціни на газ, подорожчання зовнішніх запозичень, падіння курсів валют країн, куди Україна експортує товари", - констатує Мар'ян Заблоцький, аналітик "Ерсте Банку". У 2012 р. гривні необхідна буде підтримка валютних резервів НБУ, і хоча в Нацбанку досить багато резервів - $32 млрд., майже 8 млрд. з них - кредит МВФ, частину якого необхідно повернути вже в 2012 р. При цьому підтримку гривні ускладнює програма МВФ, яка передбачає обмеження на мінімальний рівень валютних резервів, нагадує експерт.
Крім того, зауважує Олександр Вальчишен, керівник аналітичного підрозділу групи "Інвестиційний Капітал Україна", про очікування девальвації свідчить і відтік інвесторів з внутрішнього ринку ОВДП, а також загальний відтік капіталу з банківського сектора - фінансових гравців лякає надто тривала "стабільність" курсу.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас