Німеччина втратить трильйони через Фукусіму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина втратить трильйони через Фукусіму

Енергетика
1664
"У найближчі 20 років в енергетичний сектор Німеччині необхідно буде інвестувати від EUR1,4 трлн. до EUR1,7 трлн., щоб замінити виведені з ладу ядерні реактори. Ці кошти доведеться заплатити або споживачам електрики, або платникам податків", - повідомив інформагентству Reuters глава енергетичного сектора Siemens Міхаель Зюсс.
Як писали "ЭИ", уряд Німеччини вирішив до 2022 р. заглушити всі наявні в країні 17 атомних станцій. Таке рішення було прийнято під тиском екологічних протестів після аварії на японській АЕС "Фукусіма-1", що отримала пошкодження в результаті землетрусу і цунамі 11 березня 2011 р.
Частка ядерних реакторів у виробництві електрики в Німеччині була скорочена до 17,4% в 2011 р. з 23% в 2010 р. Це призвело до дефіциту електрики. І щоб скорочувати частку атомної енергії далі, необхідно будувати альтернативні генератори.
За розрахунками Siemens, повна відмова від ядерних реакторів забере у громадян Німеччини набагато більше грошей, ніж вважалося раніше. У 2011 р. екологи, які протестували проти АЕС, наводили цифру EUR250-300, посилаючись на оцінки глави енергетичного концерну RWE Юргена Гроссмана.
За твердженням Міхаеля Зюсса, найекономніший сценарій, при якому реактори будуть замінені, головним чином, електростанціями на природному газі, передбачає витрати на рівні EUR1,4 трлн. Якщо упор робитиметься на поновлюваних джерелах енергії, вартість відмови від АЕС зросте до EUR1,7 трлн.
За твердженням Siemens, німцям доводиться переплачувати за "чисту" енергію через нерозумні закони, що стимулюють інвестиції в поновлювані джерела. Наприклад, власникам генераторів, що працюють на сонячних батареях, уряд надає гарантії стабільних цін на вироблену електрику на кілька десятиліть вперед. При цьому в інвесторів жодного стимулу до оновлення або модифікації потужностей.
Все більше експертів критикують уряд Ангели Меркель за популістське рішення про відмову від мирного атома. Курйоз у тому, що брак електрики, що виник через закриття ядерних реакторів, Німеччина компенсує за рахунок закупівель у сусідніх країнах енергії, виробленої на більш небезпечних, ніж у німців, атомних станціях. Так, АЕС у чеському м. Темелін в 60 км від кордону з Баварією за 12-річну історію повідомила про 130 аварійних ситуацій.
Ядерна загроза насамперед виходить від Франції, де на атомні генератори припадає 80% виробленої енергії. Після аварії на "Фукусіма-1" французи пообіцяли підвищити рівень безпеки на своїх АЕС, але експерти вказують, що 34 реактори в цій країні мають 30-річний термін експлуатації і не можуть вважатися на 100% безпечними.
"Кілька країн заявили про плани будівництва ще кількох АЕС на кордоні з Німеччиною. У разі аварії на одній з них Німеччину накриє радіоактивними опадами", - стверджує Міранда Шреурс, директор Берлінського центру з дослідження екологічної політики.
Зокрема, нову АЕС планує побудувати влада Голландії в провінції Зеландія, в 250 км від німецького Дюссельдорфа. За розрахунками влади федеративної німецької землі Північного Рейну-Вестфалії, в разі ядерної катастрофи на цьому об'єкті, радіоактивна хмара буде в Дюссельдорфі не більше ніж через шість годин.
Про атомні амбіції також заявляє Польща, яка не має власної АЕС, але бажає диверсифікувати свою енергетику на 85% складається з вугільних генераторів.
"Німці мають право протестувати проти будівництва АЕС поблизу їхніх кордонів, але в урядів сусідніх держав немає причин прислухатися до думки мешканців сусідніх держав. Німеччина не може заборонити Польщі чи Голландії зводити власні ядерні реактори. Вона вирішила інвестувати в набагато дорожчі поновлювані джерела, але не має права нав'язувати це іншим. Це незалежні країни, і вони мають право йти власним шляхом", - пояснює ситуацію головний науковий співробітник технологічного інституту Карлсруе Йоахім Небель.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас