Аналітики Erste Group відзначають ризики у фінансуванні держбюджету на 2012 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики Erste Group відзначають ризики у фінансуванні держбюджету на 2012 р.

Казна та Політика
303
Експерти Erste Group (Австрія) відзначають значні ризики у фінансуванні державного бюджету України на 2012 рік.
Згідно з макроекономічним оглядом, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна", незважаючи на те, що держбюджет передбачає дефіцит у розмірі 2% валового внутрішнього продукту (ВВП), прямий гарантований державний борг в даний час становить близько 40% ВВП.
"Таким чином, враховуючи складність ситуації на світових фінансових ринках, зумовлену борговою кризою в єврозоні, уряду України необхідно буде докласти значних зусиль, щоб рефінансувати існуючі зобов'язання", - відзначається в огляді.
Крім того, на думку експертів, складності можуть виникнути при залученні запозичень на внутрішньому ринку, які в цьому році заплановані в обсязі 48 млрд грн, що значно більше, ніж торік. Крім того, 10 млрд грн, які планується отримати за рахунок приватизації, також виглядають досить сумнівно через незначну кількість в країні активів, які плануються до продажу, і низький рівень прямих іноземних інвестицій.
Як відзначають аналітики, надто оптимістичними можуть бути і оцінки податкових надходжень в поточному році.
Враховуючи високий попит на фінансування, експерти Erste Group прогнозують, що процентні ставки на внутрішньому борговому ринку в 2012 році, швидше за все, будуть залишатися на високому рівні. Ставки прибутковості по єврооблігаціях вже й так високі. Крім того, в разі подальшого погіршення ситуації на міжнародних фінансових ринках зовнішні запозичення для України цього року можуть бути повністю закриті.
Як повідомлялося, в 2011 році реальне зростання ВВП України прискорилося майже до 5% з 4,2% в 2010 році. Крім того, країна скоротила дефіцит держбюджету до 1,7% ВВП і прямий держборг до 27,4% ВВП.
Згідно з даними Нацбанку, дефіцит платіжного балансу України в листопаді 2011 року склав $870 млрд, що на 44,4% нижче показника попереднього місяця, проте в шість разів вище, ніж у листопаді-2010.
У цілому за січень-листопад-2011 дефіцит платіжного балансу країни склав $2,357 млрд в порівнянні з профіцитом у $5,712 млрд за аналогічний період 2010 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас