Позичальники не залишилися в боргу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Позичальники не залишилися в боргу

Кредит&Депозит
1284
Банківська система оговталася від різкого згортання кредитної активності в листопаді, коли портфелі банків з рекордного рівня в майже 800 млрд грн скоротилися на 5,95 млрд грн. Тоді це падіння торкнулося і позичальників-фізичних осіб (-2,47 млрд грн), і юридичних (-3,48 млрд грн). Після цього в грудні кредитування продовжило скорочуватися, але меншими темпами - всього на 356 млн грн (-0,04%), повідомили вчора в Нацбанку. В результаті річні темпи зростання кредитної активності банківських установ завмерли на позначці 9,6%.
Основною причиною скорочення портфеля банків у минулому місяці стало найбільше в 2011 році падіння кредитної заборгованості фізичних осіб в іноземній валюті - на 4,72 млрд грн (з початку року - на 29,47 млрд грн, або 20,7%). Гривневі роздрібні кредити, як найвигідніші, так само видавалися (приріст на 1,58 млрд грн), що дозволило кредиторам довести темпи їх зростання до 34,2% (21,280 млрд грн). Підприємства, як і в листопаді, в основному погашали валютні кредити (у грудні на 1,07 млрд грн), однак гривневий портфель знову почав зростати - на 3,84 млрд грн. Загальний обсяг кредитів населенню (196,21 млрд грн) упав нижче позначки в 25% кредитного портфеля банків (позики юросіб - 596,98 млрд грн).
Банкіри пояснюють цю динаміку ресурсним голодом, який почався у вересні. "Така низька ліквідність злякала банківську систему, яка не скоро прийде в звичайний стан", - зазначив голова правління Правекс-банку Сергій Наумов. "Але банкіри не так швидко реагують на ситуацію, і ресурсні проблеми докотилися до управлінь, які займаються видачею кредитів, що ми і побачили у статистиці кінця року", - сказав заступник голови правління Сітібанку Владислав Сочинський.
Зростання гривневого портфеля банківської системи на шкоду валютного банкіри пояснюють реструктуризацією валютних кредитів і їх переведенням у національну грошову одиницю. Сочинський зазначив, що ще однією причиною невеликого збільшення кредитного портфеля юросіб стала переорієнтація НАК "Нафтогаз України" з позик на внутрішньому ринку на фінансування від російських банків. Нагадаємо, НАК одержувала кредити в Ощадбанку, Укрексімбанку і Дельта Банку аж до листопада, після чого кредитувалася у Газпромбанку, ВТБ і ВЕБ.
У січні ситуація з кредитуванням економіки не покращилася, кажуть банкіри. Головна причина - низька ділова активність, пов'язана з тривалими святами. Однак значно збільшити видачу позик у лютому не дозволить висока вартість ресурсів. "Хоча депозитні ставки вже пішли вниз, тому що багато банків зупинили дорогі новорічні програми із залучення вкладів, має пройти час, щоб банки стали кредитувати", - пояснив Сергій Наумов. Вчора індикатор вартості місячних міжбанківських кредитів KievPrime знизився до 13,28%. "У I кварталі не буде масового кредитування, - упевнений Наумов. - Не буде різкої зміни ситуації і протягом I півріччя. Для того, щоб вона покращилась, необхідно відновити отримання довгих ресурсів".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас