УСПП про газовий конфлікт, енергостратегії і перехід на вугілля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УСПП про газовий конфлікт, енергостратегії і перехід на вугілля

Енергетика
540
Європейський Союз, як споживач природного газу, який з Росії транзитом іде через Україну, повинен приєднатися до врегулювання українсько-російського газового конфлікту, вважає президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах.
Про це УНІАН повідомили в прес-службі УСПП.
"Україна стала членом Європейського енергетичного співтовариства, і виконуючи свої зобов'язання в рамках ланцюжка "постачальник - транзитер - споживач ", вона має право спиратися на підтримку європейської сторони. З Євросоюзом потрібно обговорювати і питання, пов'язані з газопроводами Північний і Південний потік, і проблеми модернізації української ГТС", - зазначив Кінах.
Він підкреслив, що модернізацію ГТС обов'язково потрібно прискорювати, і використовувати для цього не "методи приватизації", а створювати тристоронній газовий консорціум за участю України, Росії та Європи.
"У тому випадку, якщо спільної мови з нашими російськими колегами так і не буде знайдено, Україна буде змушена звертатися до Міжнародного арбітражу", - зазначив президент УСПП.
При цьому він зазначив, що переговори з РФ потрібно продовжувати, але перегляду газових контрактів потрібно домагатися не шляхом посилення конфронтації, а за рахунок ефективного рівноправного переговорного процесу з використанням всіх важелів політичного, економічного, дипломатичного впливу.
Також Кінах упевнений, що Україні треба відстоювати заявлену позицію про готовність щороку закуповувати 27 млрд. кубометрів російського природного газу замість 52 млрд., передбачених невигідними для України газовими угодами 2009 року.
При цьому він підкреслив необхідність затвердження нової редакції Енергетичної стратегії України, яку Президент доручив уряду розробити ще влітку минулого року. Вона повинна містити заходи з модернізації НАК "Нафтогаз України", врахувати неприпустимість домінування на внутрішньому ринку нашої країни монополіста - російської компанії "Газпром".
Кінах зазначив, що політика енергозбереження та енергоефективності для України сьогодні надважлива. Адже сусідня Польща, підкреслив він, за рік споживає 14 млрд. кубометрів природного газу, а Україна - 60 млрд. При цьому ВВП Польщі в 2,5 рази більший, ніж в Україні.
Крім того, Кінах підтримав наміри уряду перевести ТЕЦ з газу на вугілля. "Україна має запаси енергетичного вугілля на чотириста років вперед і повністю здатна щорічно видобувати близько ста мільйонів тонн. Торік, приміром, ми добули близько 82 млн. тонн, що на 7-8% більше, ніж у попередні роки. Тому цей напрям теж необхідно посилювати, в тому числі на основі методів державно-приватного партнерства", - зазначив Кінах.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас