Fitch: Допомога Єгипту від МВФ може відновити іноземні інвестиції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Допомога Єгипту від МВФ може відновити іноземні інвестиції

Казна та Політика
85
Запит Єгипту про отримання кредиту від МВФ в обсязі 3,2 млрд доларів є досить обнадійливим кроком, проте допомога в такому масштабі може мати істотний вплив на фінанси країни, якщо вона стане каталізатором додаткової міжнародної підтримки, йдеться в прес-релізі міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings.
Як вважає агентство, якщо кредит буде наданий, то його найбільш позитивний вплив буде здійснено на підтримку думки іноземних інвесторів, що Єгипет проводить чітку і стійку фінансово-бюджетну та економічну політику і може сприяти відновленню іноземних інвестицій.
"Це, в свою чергу, допоможе стабілізувати або навіть поліпшити ситуацію з вартістю запозичень до моменту передачі влади від військової ради, яка планується в червні", - йдеться в повідомленні агентства.
Переговори між єгипетським урядом та місією МВФ почалися в Каїрі в понеділок, через сім місяців після того, як Вища рада збройних сил країни відмовилася від допомоги МВФ і Світового банку в розмірі 5,2 млрд доларів, що відобразило її небажання брати на себе збільшення зовнішнього боргу, а покладатися на внутрішні ресурси для фінансування бюджетного дефіциту.
Fitch знизило рейтинг Єгипту на один щабель до "BB-" 30 грудня 2011 року на тлі істотного і прискореного падіння валютних резервів з жовтня, що додатково послабило показники бюджетного балансу.
Наприкінці грудня минулого року нинішній прем'єр-міністр країни Камаль аль-Ганзурі заявив, що Каїр так і не отримав фінансової допомоги, обіцяної міжнародним співтовариством після народного повстання і наступного падіння режиму екс-президента Хосні Мубарака.
За його словами, арабські країни обіцяли 10,5 млрд доларів у вигляді допомоги та пільгових кредитів, з яких до Єгипту дійшов тільки 1 млрд доларів. Він також нагадав, що на одній із зустрічей країни "Великої вісімки" пообіцяли виділити 35 млрд доларів для надання допомоги країнам "арабської весни", насамперед Єгипту і Тунісу. Крім того, США, незважаючи на обіцянку виділити 2,5 млрд доларів на підтримку виробництва в Єгипті, поки також не надали жодних коштів.
Економіка Єгипту до цих пір не може прийти до тями після потрясінь і наступної зміни режиму. За даними влади, практично припинилися іноземні інвестиції. Туристичний сектор втратив кілька мільярдів доларів, заводи і фабрики Єгипту, за різними даними, завантажені лише на 50%. При цьому уряду необхідно виконувати соціальні зобов'язання перед населенням. Очікується, що дефіцит бюджету в новому році складе близько 9%.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас