ЄЦБ шукає альтернативу скуповуванню держоблігацій, але поки не схвалив рішення про зміну інструмента — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ шукає альтернативу скуповуванню держоблігацій, але поки не схвалив рішення про зміну інструмента

Фондовий ринок
209
Європейський центральний банк шукає альтернативу суперечливій програмі скуповування держоблігацій, але рішення про зміну інструменту монетарної політики поки немає, повідомив член керуючої ради ЄЦБ Евальд Новотни в інтерв'ю німецькій онлайн-версії The Wall Street Journal.
Новотни, який за сумісництвом є главою Центробанку Австрії, вказав, що скептицизм відносно програми скуповування держоблігацій зріс: так, з'явилися побоювання, що недосконалість ринку, яку регулятори намагаються підкоригувати, "може вийти на поверхню в іншому місці".
"Ми обговорюємо можливі альтернативи. Але всі дискусії ще далекі від тієї стадії, коли ми зможемо відмовитися від програми скуповування держоблігацій", - сказав Новотни.
Він відмовився прокоментувати, в якому напрямку рухаються переговори, додавши лише, що мова йде про щось, що "охоплює весь спектр монетарної політики".
"Ми визнаємо необхідність деякого роду інтервенції", - констатував Новотни.
З одного боку, ЄЦБ знаходиться під політичним тиском - від нього чекають більш агресивних заходів для якнайшвидшого подолання кризи єврозони. З іншого - німецькі політики та чиновники на чолі із Центробанком Німеччини виступають проти програми викупу боргових паперів єврозони і будь-яких інших заходів ЄЦБ.
За повідомленням Бундесбанку, програма скуповування держоблігацій, не кажучи вже про "кількісне пом'якшення", в якому бачать вирішення проблем багато економістів, все більше втягує ЄЦБ у фіскальну політику і віддаляє банк від ключового завдання забезпечення цінової стабільності.
Глава німецького Центробанку Аксель Вебер залишив ЄЦБ в минулому році на знак протесту проти програми скуповування боргових паперів, а потім і інший німецький політик - Юрген Штарк - подав у відставку через ті ж розбіжності.
Минулого тижня Європейський ЦБ збільшив скуповування паперів більш ніж у три рази - до найвищого рівня з кінця листопада, витративши 3,77 млрд євро, після того як новорічне затишшя поступилося дорогою борговій кризі, що відновилася з новою силою.
Інвестори знову уважно стежать за діями ЄЦБ на тлі зниження рейтингів дев'яти країн єврозони агентством Standard & Poor's минулої п'ятниці. Однак ЄЦБ поки протистоїть політичному тиску, який вимагає збільшити обсяги скуповування боргових паперів.
Новотни також зазначив, що банк відмовився від рішучих заходів монетарної політики в цьому місяці після двох послідовних знижень відсоткових ставок наприкінці минулого року і виділення великого обсягу ліквідності банкам для стабілізації фінансової системи, щоб поточні заходи "повністю вступили в силу".
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас