Ъ: Реформа не дає паростків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Реформа не дає паростків

Аграрний ринок
606
Україна технічно не готова до проведення земельної реформи. Рахункова палата заявила, що за півроку вдасться повністю реалізувати проект з видачі державних актів на землю та розвитку системи кадастру, фінансованого Світовим банком. За даними "Ъ", уряд хоче продовжити проект до кінця 2012 року, щоб реалізувати заплановану земельну реформу. Експерти впевнені, що на її завершення необхідно кілька років.
Вчора Рахункова палата заявила про збільшення ризиків невиконання проекту Світового банку (СБ) "Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру", що фінансується з 2004 року. Термін кредитного договору завершується 30 червня 2012 року, а "кошти ще використані не в повному обсязі, і мета проекту не досягнута". У палаті зазначають, що через незадовільне законодавче та організаційне забезпечення проект неодноразово реструктуризували, і в результаті обсяги запозичення були скорочені більш ніж удвічі - з $195 млн до $89 млн.
Проект було розпочато сім років тому, і на його реалізацію, за даними учасників ринку, було витрачено $45 млн кредиту СБ, $23 млн з бюджету вже було виділено на погашення частини боргу. Його реалізація повинна дозволити створити картографічні основи державного кадастру та його автоматизованої системи. Кадастр повинен містити дані про місцезнаходження і розмір земельної ділянки, її цільове призначення, власника. Проведення земельної реформи без реалізації цих проектів неможливо.
Вчора в Держагентстві земельних ресурсів не змогли прокоментувати звинувачення палати. Однак джерела в українському представництві Світового банку відзначають позитивну динаміку реалізації проекту, хоча і додають, що якби всі його напрями виконувалися в рамках наміченого плану, проект би вже давно був завершений. "Виконання проекту залежить не від того, як працює Держземагентство, а як ухвалюються закони. У 2004 році був схвалений закон, який передбачав створення єдиної системи реєстрації прав на нерухомість, в тому числі і на землю, тобто єдиний кадастр. Але Кабмін не схвалив постанову, яка б запустила закон в роботу. Також передбачався такий компонент, як реструктуризація сільськогосподарських підприємств, але Міністерство аграрної політики так і не надало своїх пропозицій. Це все призвело до того, що частина позики була скорочена", - розповіли в СБ.
На даному етапі, за півроку до закінчення проекту, вже завершена аерофотозйомка всіх областей загальною площею понад 600 тис. кв. км і складання індексної кадастрової карти 19 областей, на 80% завершена зйомка населених пунктів, видано 450 тис. держактів, функціонує програмне забезпечення автоматизованої системи державного земельного кадастру. "Але щоб система запрацювала, необхідно запустити 700 регіональних офісів, близько 2 тис. фахівців навчити, як працювати з системою", - додає співрозмовник у СБ. За даними видання, уряд просить кредитора продовжити договір до кінця 2012 року, тому що до 1 липня напрями проекту виконати буде складно. Незважаючи на ухвалення влітку закону "Про земельний кадастр" (його вступ в дію було відстрочено на рік), до цих пір не розроблено і не затверджено понад десяток підзаконних актів, що суттєво гальмує реалізацію проекту і реформи загалом.
Голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Іван Томич сумнівається в реалізації реформи за один рік. "Необхідно описати кожну ділянку, розмежувати землі державної, комерційної та приватної власності. Якщо землі не розмежовані, то не можна описати ділянку. Все це вимагає великих фінансів і часу, - зазначає пан Томич. - З видачі держактів практично завершено процес по пайовиках, а тих, хто мають присадибні ділянки, - лише наполовину". На його думку, реальні терміни завершення реформування - більше 2,5 років. У Рахунковій палаті визнають, що обмін сертифікатів на держакти практично закінчується. Проте більшою мірою це зроблено за рахунок грошей власників сертифікатів і суб'єктів господарювання, які орендують земельні ділянки. Лише 7,6% отримали державні акти безкоштовно.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас