Плюси і мінуси ОСББ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Плюси і мінуси ОСББ

Нерухомість
4666
Харківські багатоповерхівки, які зараз перебувають у комунальній власності, планують передати мешканцям. Кожному будинку, де побажають створити ОСББ (об'єднання співвласників багатоквартирних будинків), у мерії обіцяють видати 50 000 грн., а КП "Міськліфт" обіцяє безкоштовно замінити в таких будинках застарілі підйомники. "Сегодня" з'ясувала, яку вигоду отримають харків'яни, якщо самостійно опікуватимуться власними під'їздами.
Плюси
Однією з переваг ОСББ, яке відзначають чиновники, є те, що мешканці самостійно можуть встановлювати тарифи, укладаючи договори на обслуговування будинку з комунальними чи приватними структурами. "Ми знайшли підрядника, який вивозить наше сміття за цінами нижче, ніж заплатять у цьому місяці жителі будинків, які перебувають у віданні міста. Якщо у комунальників тариф 9,5 грн з людини, то у нас не більше 4 грн", - розповіла нам голова ОСББ "Авангадрд-2" на вул. Дерев'янка, Галина Панова.
Крім того, мешканці будинків, які не належать місту, можуть заощадити також на холодній воді та опаленні, встановивши лічильник. У цьому випадку нарахування буде проводитися не за загальними нормами - 11,1 куб. м на одну людину, а рівномірно ділитися на всіх мешканців будинку.
"Кілька років тому ми встановили в будинку лічильник на тепло, який окупився за один сезон. Ось минулого місяця за трикімнатну квартиру площею 67 кв. м я заплатив 360 грн, а за розцінками КП "ХТМ" мені довелося б віддати 430 грн. Крім того, ми платимо тільки в опалювальний період, тому тільки на теплі я економлю на рік майже 900 грн", - розповів нам екс-голова РК "Галактика-1" Олександр Павленко.
Ще одна перевага - своя квартплата, яка найчастіше нижча, ніж тариф, встановлений КП "Житлокомсервіс". "У нас в 9-поверхівці з ліфтом вартість квартплати всього 1,4 за квадрат. Сюди входить зарплата керівника, бухгалтера, двірника та столяра. Фонд оплати праці у нас всього 1500 грн на чотирьох", але мешканці піднімати квартплату не погоджуються", - каже керуюча ОСББ на вул. Космонавтів Світлана Гюружіян.
Мінуси
Незважаючи на промовисті цифри, керівники ОСББ в один голос заявляють, що економити заважають монополісти. "Більшість послуг у нас надають комунальні підприємства, тому, наприклад, на гарячій воді та водовідведенні заощадити неможливо - доводиться платити за єдиним тарифом. У нашому районі така ж ситуація і з вивезенням сміття", - розповідає Олександр Павленко.
Ще одна складність, з якою стикаються мешканці ОСББ, - ремонт власним коштом. "Якщо у нас протікає дах або порвались труби, додатково збираємо гроші і наймаємо підрядника. ОСББ вигідне для нових будинків, а нашому будинку вже близько 30 років, тому для нас це мука. Приміром, дах нам обійшовся в 150 000 грн, ремонт каналізації - 40 000 грн, а держава списала нас з рахунків і нічим не допомагає", - говорить Галина Панова.
Як створити ОСББ
Щоб створити ОСББ, необхідно зібрати підписи всіх мешканців будинку під заявою про згоду створити товариство. Потім на загальних зборах прийняти статут і звернутися з протоколом зборів до державного реєстратора, розповіли нам в мерії. Після отримання реєстраційного талона потрібно зареєструвати об'єднання в управлінні статистики, соцфондах і податковій адміністрації, потім - отримати печатки та відкрити поточний рахунок у банку. Далі, мешканцям треба найняти керуючого або вибрати голову з числа мешканців.
Ліна Дорошенко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас