Гривню чекає неминуче падіння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривню чекає неминуче падіння

Валюта
6834
16 січня Національний банк України опублікував звіт ділових очікувань українського бізнесу за IV квартал 2011 року, заснований на опитуванні керівників підприємств країни. Один з основних моментів документа - девальваційні очікування. Згідно зі звітом НБУ, 68% респондентів вважають, що в найближчі 12 місяців курс гривні відносно долара США знизиться.
У стабільності курсу національної валюти впевнені лише 28,8% опитаних Нацбанком. Є серед українських бізнесменів і ті, хто вірить у зміцнення гривні, але їх всього 2,9% від загального числа респондентів.
Є в оцінках вітчизняних підприємців і територіальна особливість: найменше в українську валюту вірять на заході країни. Згідно з опитуванням, здешевлення гривні відносно долара очікує 95,7% респондентів Волинської області, 89,5% Тернопільської та 81,5% Львівської областей.
Втім, експерти наголошують: подібні курсові очікування серед українських бізнесменів були й раніше. "Насправді посилення девальваційних очікувань респондентів було і раніше (в III кварталі 2011 року падіння курсу долара очікували 54,6% опитаних НБУ). Не можна говорити про те, що це проявилося виключно в IV кварталі. Більш важливі інші показники звіту Нацбанку, які свідчать про сповільнення зростання економіки", - вважає аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Але сам факт, що близько 70% керівників вітчизняних підприємств очікують ослаблення курсу гривні, - небезпечний сигнал, впевнений заступник директора Інституту економіки та прогнозування НАН України Володимир Сіденко. "Очікування - це завжди дуже потужний фактор, що визначає рух ринкових параметрів. Очікування девальвації перетворюється в окремий фактор, що підштовхує до неї", - пояснив Фокус.ua експерт, коментуючи оприлюднений звіт НБУ.
Що стосується того, наскільки девальваційні прогнози бізнесу відповідають дійсності, то в цьому плані експерти одностайні: гривня буде дешевшати. Думка фахівців в питанні курсової політики розходиться тільки в тому, коли і наскільки впаде вартість української національної валюти.
Керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Микола Івченко найбільш оптимістичний. Він хоч і визнає, що більшість прогнозів зводяться до того, що долар буде дорожчати, але переконує: ажіотажу навколо американської валюти, як і власне істотної девальвації гривні, не буде.
"Остання статистика з готівкового ринку показує, що купівля долара в грудні 2011 року порівняно з листопадом впала на 46%. Складно сказати, тенденція це чи сезонний фактор, але це говорить про те, що ажіотажу навколо долара не буде. Для істотної девальвації потрібно, щоб долар почав істотно зростати. НБУ його тримає. Більше того, в листопаді НБУ продав на міжбанку $1,4 млрд, а в грудні $456 млн. Це говорить про те, що для реалізації сценарію підвищення вартості долара ситуація повинна сильно погіршитися. Якоїсь істотної просадки не сталося і, напевно, негативні прогнози пов'язані з тим, що різко погіршилася ситуація в єврозоні. Наш прогноз на 2012 рік: долар на рівні 8,2-8,25 грн. в червні і 8,20 грн. - в кінці року", - розповів Микола Івченко.
Олександр Жолудь прогнозує курс на рівні 8,30 грн за один долар. "Наш центр очікує ослаблення гривні протягом усього року і тут важливо розуміти, що це питання політичне і його вирішує НБУ. Якщо ми подивимося на друге півріччя 2011 року, то НБУ жертвував економічним зростанням України заради втримання курсу гривні і в той же час населення і бізнес продовжували купувати валюту, а не продавати. Це створює тиск. Тому у Нацбанку є вибір: або він дасть ослабнути гривні, або він буде політично тримати курс, але це буде вести до негативних наслідки в економіці. Ми очікуємо, що якщо в минулому році середньорічний курс був 7,97 грн за долар, то в наступному він складе 8,30 грн.", - підкреслив у коментарі Фокус.ua експерт.
Не проходить безслідно для національної валюти й політична ситуація в країні. Причому, якщо економічні фактори впливу на курс можна прорахувати, то, як позначаться на гривні політичні чинники, спрогнозувати складно, зазначає Володимир Сіденко.
"Гривня, безумовно, буде відчувати тиск. Але який буде результат, сказати складно, тому що крім економічних, фінансових чинників, є такі речі, як сприйняття в цілому економічних реформ, питання політичної стабільності, зумовлені наближенням виборів. І ми не можемо спрогнозувати дію цих чинників. Тому сказати, що буде з гривнею у другому півріччі 2012 року мені складно", - пояснив експерт.
Оцінки президента Центру ринкових реформ, екс-міністра економіки України Володимира Ланового найбільш песимістичні. Він упевнений, що якщо НБУ не послабить адміністративного впливу на курс, то гривню може очікувати падіння, як в 2008 році.
"Це в наших умовах повністю керований процес з боку НБУ, уряду та президента. Якщо буде завдання тримати, будуть тримати. На жаль, методи, якими в цьому плані користуються, завдають шкоди економіці. Багато вольових адміністративних складових і мало ринкового регулювання, при якому можна говорити про реальні прогнози курсу. Поки загальні умови, що впливають, погіршуються, і стримувати курс все важче. Тобто відбувається відрив номінального значення від реального. Якщо так довго буде тривати, то падіння буде різким і може бути навіть неконтрольованим, як це було в 2008 році", - сказав у коментарі Лановий.
Нагадаємо, опитування керівників підприємств проводиться Національним банком України щоквартально. В процесі опитування бізнесменам пропонують надати свої оцінки поточної та майбутньої ділової активності, інфляційних та курсових очікувань, змін економічної ситуації в країні. В опитуванні брало участь 1241 підприємство в усіх регіонах країни, які представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами та кількістю працівників.
Євгенія Вецько
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас