Віхи тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віхи тижня

Енергетика
1015
Газова тема знову стає основною в російсько-українських відносинах. Президент не демонструє давно анонсованої рішучості у відносинах з Кабінетом Міністрів. Опозиціонери змагаються в інтеграційних ініціативах і влаштовують огляди лебединої вірності вождям.
Україну знову зГАЗили
Очікування легкої прогулянки в частині видачі Верховною Радою дозволу на оперативне управління газотранспортною системою Кабінетом Міністрів не виправдалися. Це питання навіть не було внесено до порядку денного, замість нього громадяни України можуть спостерігати як три богатирі - Янукович, Азаров і Бойко - в кращих казкових традиціях намагаються захистити національні інтереси в енергетичній сфері.
Тим часом з Росії день за днем звучать різкі заяви. То офіційний спікер "Газпрому" Сергій Купріянов натякає, що наша країна спізнилася з переглядом умов поставок газу. То головний санітарний лікар Росії Геннадій Онищенко стурбований донезмоги якістю українських продуктів. Для повноти картини не вистачає тільки запального спічу Володимира Жириновського про українців, що крадуть газ. Нервову реакцію "Газпрому" на прагнення України істотно зменшити обсяг закуповуваного "блакитного золота" вже цього року легко пояснити.
По-перше, наша країна є найбільшим покупцем газу в Європі і, як зауважив Віктор Янукович, платить за нього найвищу в світі ціну. По-друге, енергетичні відносини є для Москви ефективним інструментом інтеграції на пострадянському просторі, а в Києві від братніх обіймів продовжують ухилятися з незрозумілою для російської політичної еліти завзятістю. По-третє, навіть у разі запуску "Південного потоку" у нашої країни залишаються найбільші підземні сховища газу на кордоні з ЄС - ласий шматочок для "Газпрому".
Сплеск енергетичного патріотизму у виконанні високопоставлених українців виглядає не зовсім щиро. Але не будемо забувати, що тільки практика є критерієм істини, хоча в нинішній ситуації Україні потрібні не окремі подвиги, а загальна консолідація та узгоджені дії. Правда, про це залишається тільки мріяти. Микола Азаров правий, запевняючи, що нової газової війни не буде. Схоже, буде така російсько-українська дружба - хоч багатометрову стіну на кордоні зводь.
Долаючи боязкість
Хоча в складі Кабінету Міністрів вистачає чиновників, звільнення яких у Москві сприйняли б як прояв Києвом рішучості, Віктор Янукович поки що тільки збирається стукнути кулаком по столу і влаштувати рознос підлеглим, що працюють в уряді. Критика глави держави на адресу уряду оптом і в роздріб звучить з минулого року, але так і не вилилася в кадрові перестановки, якщо не рахувати звільнення другорядних чиновників. Прохання та побажання в спілкуванні з міністрами помітно дисонують з образом президента (який культивується), нестримного як володар "Золотого м'яча" Ліонель Мессі.
Глава держави, свідомо чи ні, підносить себе співгромадянам як людину, не завжди рішучу, тому керовану. Навряд чи йому не дістає політичного досвіду, щоб прорахувати ситуацію: посилення фінансових і владних позицій його старшого сина на тлі нездатності Віктора Федоровича перетрусити уряд буде викликати різноманітні припущення. І про коротку лавку запасних влади (втім, це вже аксіома), і про закритий олігархічний кастинг на роль міністрів. Залишається дочекатися, коли у Януковича-батька почне спрацьовувати інстинкт самозбереження.
Вже в товаришах згоди немає
Справедливості заради варто визнати, що опозиція поки не ставить перед владою нерозв'язних завдань. Її вожді сьогодні набагато більше зайняті з'ясуванням того, хто найголовніший і найлегітимніший, кому видавати патент на роль тимчасового лідера на час перебування Юлії Тимошенко за гратами. Правда, Віталій Кличко, як і годиться важкоатлету, не став м'ятися в куточку, а голосно закликав опозиційні сили домовитися про взаємодію і провести праймеріз по мажоритарних округах для визначення найбільш гідних кандидатів. У противників влади, що готувалися оголосити свято об'єднання в День Соборності на Софійській площі, заклик лідера "УДАРу" знайшов не завжди приємні відгуки.
Соратники Юрія Луценка нагадали йому про себе запальним вертепом під стінами Лук'янівського СІЗО. Припущення про можливість Віктора Ющенка балотуватися в наступне парламентське скликання по мажоритарному округу можна віднести до розряду курйозів. В "сердечних" рядах триває виштовхування Наталії Королевської з лав блоку в самостійне соціал-демократичне плавання. І тільки Арсеній Яценюк з почуттям власної значущості та рейтингової вагомості підтримав підвищення прохідного бар'єру на парламентських виборах до 5%. Правда, всезнаючий спікер Литвин не виключає зміни розмірів прохідного бар'єру в бік зменшення. А опозиції, перш ніж починати наступ на владу, доведеться навести порядок у власних рядах.
Євген Магда
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас