Американський посол розповів, що Бойко допоміг створити RosUkrEnergo — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американський посол розповів, що Бойко допоміг створити RosUkrEnergo

Енергетика
1604
У 2007 році Вільям Тейлор, який тоді перебував на посаді американського посла в Україні, писав, що міністр палива і енергетики Юрій Бойко допоміг створити газотрейдера RоsUkrEnergo.
Про це йдеться у депеші Тейлора, яка датована 7 лютого 2007 року і яка була опублікована на сайті Wikileaks 30 серпня 2011 р., пише Kyivpost.
"Міністр палива і енергетики Юрій Бойко часто підкреслював позитивну роль, яку відіграє RosUkrEnergo (RUE) у наданні Україною дешевих енергоресурсів", - писав посол в депеші.
"Очікується, що цей непрозорий посередник, якого допоміг створити Бойко, продовжить розширювати власний вплив на українському енергетичному ринку через поглинання за допомогою власних сил або через власну дочірню компанію "УкрГазЕнерго", - зазначав Тейлор.
Раніше Бойко заперечував, що має частку власності або інтерес у RUE.
В іншій депеші від 20 листопада 2006 року Тейлор пише, що представники "помаранчевої" команди в уряді і поза ним затверджують, що Росія почала значно активніше працювати з тодішнім прем'єром Віктором Януковичем, ніж колись вони працювали з екс-президентом Леонідом Кучмою.
"Схоже, що всі погоджуються щодо того, що дехто в оточенні Януковича, в тому числі [Микола] Азаров і [Юрій] Бойко, як і зовнішньополітичний радник [Анатолій] Орел, які дуже близькі до Росії, підштовхують прем'єра рухатися в цьому напрямку", - писав посол.
"Враховуючи попередній досвід, будь-яка угода, про яку домовлявся Бойко, може бути творчою, але непрозорою", - писала заступниця посла Тейлора Шейла Гвалтні у власній депеші від 11 вересня 2006 року, яка була опублікована на сайті Wikileaks.
Колишній посол США в Україні Джон Гербст у власній депеші від 28 квітня 2006 року, яка була опублікована на сайті Wikileaks, розповідав про свою розмову з Юлією Тимошенко. Тоді він, зокрема, сказав, що в інтересах України і США було "вийти з механізму RUE".
"Посол сказав, що звільнення від RUE було найголовнішим. Тимошенко кивнула", - сказано в документі.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас