Нерідні пенати: що можна купити за кордоном, продавши квартиру в Києві? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нерідні пенати: що можна купити за кордоном, продавши квартиру в Києві?

Нерухомість
18218
Дизайнер Катерина Гінзбург в 2010 році продала трикімнатну "сталінку" в старому будинку на вул. Богдана Хмельницького. І на виручені кошти купила невелику віллу на острові Самуї (Таїланд). "Збулася моя мрія: живу в прекрасному місці, купила прекрасний будинок. І в мене ще й гроші залишилися, я їх поклала в банк, і відсотків мені цілком вистачає, щоб утримувати своє нове житло. А на свої потреби я тут заробляю", - розповідає Катерина. Вона мріє перевезти на віллу з Києва свою маму і молодшу сестру. І з жахом згадує київські будні: старий будинок, брудні й галасливі вулиці, протікаючі труби, погане теплопостачання, відключення електрики...
"І знайшлися ж люди, які заплатили за мою київську квартиру майже 300 тис. доларів. Мені досі незрозуміло, за що такі гроші? Будинок старий, всі комунікації треба міняти, втрати тепла величезні, під'їзд давно ремонту не бачив, я навіть вікно відкрити, щоб провітрити квартиру, не могла - потім два совки пилу та сміття збиралося, а фіранки з білих сірими ставали", - дивується наша співрозмовниця. І перераховує переваги життя в Таїланді: завжди свіжі, якісні та недорогі продукти, злочинності майже немає, відмінна екологічна ситуація, позитивні люди, непогане медобслуговування, а шкільна освіта на порядок вища, ніж в Україні.
Європейський раціоналізм
За останні десять років ціни на київську нерухомість зуміли обігнати не тільки ціни на нерухомість в країнах, що розвиваються. Сьогодні ціни на квартири в українській столиці мало відрізняються, а часом і перевищують вартість квартир в європейських містах. "Главред" вивчив ситуацію з цінами на нерухомість за кордоном.
Так, наприклад, продавши "гостинку" на околиці Києва, можна купити невелику квартиру в Східному Берліні (за 30-40 тис євро). Правда, це буде, за європейськими мірками, застаріле житло "соціалістичного спорудження", на яке вже немає попиту. Втім, навряд чи такі будинки гірші від стандартних п'ятиповерхівок і дев'ятиповерхівок, якими забудований Київ. Правда, у такої недорогої квартири є один істотний недолік - через те, що будинки побудовані за старими радянськими технологіями, у них великі втрати тепла, а значить, комунальні послуги в таких будинках будуть на 40% вищі, ніж у стандартних берлінських квартирах.
Втім, стандартну квартиру в нормальному будинку в центральній частині Берліна можна купити за ціною квартири в Києві біля метро. Так "трійку" там можна знайти за 100 тис євро, а двійка обійдеться приблизно в 60-70 тис євро. Причому, квартири там на порядок якісніші: наприклад, у Німеччині просто неможливо продати зруйновану коробку без вікон і дверей. Всі квартири йдуть на продаж с хорошим ремонтом, тому що покупець не хоче робити сам ремонт - дорого коштує робоча сила, будматеріали.
До кризи вартість квартир в Києві практично наздогнала за цінами Париж. Так на вул. Володимирській квадратний метр житла становив 6-8 тис доларів. А на Єлисейських полях 1 "квадрат" можна було придбати за 7-9 тис доларів. У середньому однокімнатна студіо в нормальному районі буде коштувати від 80 тис євро. За 50 тис можна купити крихітну квартирку в не дуже престижному місці.
Порадують українців ціни на квартири в Болгарії. Вілла або будинок на березі моря буде коштувати від 200 тис євро, 50-метрова квартира обійдеться навіть дешевше аналогічної квартири в київській новобудові. В Болгарії зараз у хорошому будинку вартість квадратного метра коливається від 750 до 1500 євро (залежно від місця розташування і ступеня престижності об'єкта). Аналогічні ціни в Чехії та Польщі. Трохи дорожче обійдеться нерухомість в Іспанії. Там за 130-150 тис євро можна купити двоярусну "трійку" на березі моря. А ось вілла буде коштувати разів у два більше, причому витрати на її річне обслуговування будуть рівноцінні річному проживання в хорошому готелі сім'ї з трьох осіб.
Заморські метри
Ще більш симпатичні ціни в Єгипті. У Хургаді, наприклад, 1 кв м в "первинці" коштує менше 700 доларів. "Двійку" недалеко від моря можна придбати за 20 тисяч доларів (250-300 доларів за квадратний метр). Правда, тут варто пам'ятати про те, що такі будинки часто зводяться в місцях із ще не розвиненою інфраструктурою, тому купуючи в такому будинку квартиру, потрібно відразу подумати і про купівлю автомобіля.
У вищезгаданому Таїланді однокімнатну квартиру можна купити за 20-35 тис євро. Вартість вілли починається від 200 тис доларів.
Ціни на турецькі студії в новобудові (з точки зору українців, це двокімнатні квартири з однією спальнею і вітальнею) починаються від 30 тис. євро. За ці гроші можна придбати квартиру на вторинному ринку, розташовану максимум в 500 метрах від моря. Більш просторі апартаменти площею 100-125 квадратних метрів пропонуються в середньому за 35-40 тис. євро. Найекономічніші вілли в Туреччині можна купити за 80-100 тис. євро, але це будуть старі будинки, розташовані на пристойній відстані від моря. При цьому ціни в цій країні на нерухомість продовжують рости. Цілком можливо, що це пов'язано з високими темпами розвитку економіки Туреччини (за цими показниками вона обганяє багато країн Європи).
Продавши елітну квартиру в центрі Києва, цілком можна купити апартаменти в Майямі з видом на океан. Там ціни на апартаменти площею 70-80 кв. метрів з видом на затоку починаються від 250 тисяч доларів.
Є й більш цікаві варіанти. Так, наприклад, продавши однокімнатну квартиру в спальному районі Києва, можна придбати навіть цілий острів. Наприклад, острів Гатун в Панамі площею 3 тисячі квадратних метрів не так давно продавали всього за 30 тисяч доларів. На острові є стільникове покриття. Звідти до найбільшого у світі порту Панама-Сіті можна дістатися всього за 40 хвилин. У киян, які живуть в мікрорайоні Троєщина, дорога з дому в центр Києва займає вдвічі більше часу. При цьому там вартість однокімнатних квартир стартує від 45 тис доларів.
Світлана Єрьоміна
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас