Кіпр протестує проти зниження його рейтингу агентством S&P — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кіпр протестує проти зниження його рейтингу агентством S&P

Казна та Політика
268
Кіпр протестує проти зниження рейтингу країни агентством Standard and Poor's і вважає це рішення необґрунтованим, заявило Міністерство фінансів Кіпру.
Міжнародне рейтингове агентство Standard and Poor's знизило суверенні кредитні рейтинги дев'яти країн єврозони, у тому числі Франції, Італії, Іспанії. Рейтинг Кіпру, як і Португалії, був знижений до "сміттєвого" - "ВВ". Що стосується Кіпру, то для зниження рейтингу S&P побачило дві причини: "глибокі політичні, фінансові та монетарні проблеми в єврозоні" і "залежність кіпрської фінансової системи від грецької економіки".
Міністерство фінансів висловлює "глибоке незадоволення" у зв'язку з діями агентства. "Це рішення справедливо може бути охарактеризоване як волюнтаристське і бездоказове. Агентство вирішило знизити рейтинг Кіпру всього через два дні після того, як Єврокомісія визнала, що Республіка Кіпр вжила необхідних заходів для оздоровлення державних фінансів", - йдеться в заяві.
Крім того, вважають у Мінфіні Кіпру, S&P повністю проігнорувало обставину, що Кіпр забезпечив свої фінансові потреби на 2012 рік у повному обсязі. В економіці країни намітилися позитивні тенденції, а відкриття великих запасів газу в Середземному морі створює нові перспективи, вважає міністерство. Також Кіпр проводить всі необхідні заходи для стабілізації бюджету та фінансової системи і в 2012 році розраховує знизити дефіцит нижче прийнятного для країн єврозони рівня в 3% ВВП.
"Я вважаю волюнтаристським кроком зниження рейтингу кіпрської економіки. За рейтингами S&P стоїть монетарна війна між доларом і євро", - сказав міністр фінансів Кіпру Кікіс Казаміас на прес-конференції в Нікосії. За його словами, поведінка агентства є "в цілому неприйнятною".
Кіпр отримав наприкінці грудня перший 590-мільйонний транш російського міждержавного кредиту, який складе в цілому 2,5 млрд євро на п'ять років. Це дозволило острівній державі забезпечити свої потреби у фінансуванні на весь 2012 рік, не вдаючись до ринкових запозичень, відсотки по яких дуже високі.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас