Населення підсіло на відсотки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Населення підсіло на відсотки

Кредит&Депозит
8748
У грудні кредитним установам вдалося залучити у населення 4,28 млрд грн і переломити негативну тенденцію зниження депозитного портфеля, довівши його загальний обсяг до 306,2 млрд грн, підрахували в Нацбанку. Настільки високе зростання в 2011 році не спостерігалося з липня, коли фізичні особи принесли в банки 4,13 млрд грн. Уже в серпні девальваційні очікування населення зросли, і, як наслідок, почався відтік коштів з банківської системи, в основному - в національній валюті.
Значне зростання портфеля вкладів фізосіб у минулому місяці відбулося завдяки короткостроковим депозитам з більш високими відсотковими ставками, пояснюють банкіри. Як раніше повідомляв Ъ, прибутковість річних депозитів досягала 23-25%. "Враховуючи свята, населення не знайшло кращого варіанту для інвестування. Кошти залучалися в основному порівну - як в іноземній, так і національній валюті, але перевага все-таки залишається на боці іноземної валюти. У гривні є переваги в порівнянні з коливаннями євро, а по долару ситуація не змінилася, - говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. - Надалі активність населення буде прямо залежати від політики Нацбанку, Кабміну і ринку".
Найближчим часом кредитні установи готові почати перегляд відсоткових ставок у бік зниження, однак падіння обсягів залучених у населення коштів вони не очікують. "У грудні населення переглянуло девальваційні очікування завдяки грамотній політиці Нацбанку. Крім того, зіграли роль дуже хороші цінові пропозиції банків. На зростання депозитів вплинув і сезонний фактор: отримання премій, бонусів, зростання виручки через свята, - відзначає заступник голови правління Правекс-банку Тарас Кириченко. - Зараз багато банків переглядають свої пропозиції, акції закінчуються, можна чекати зниження відсоткових ставок. Але розумної альтернативи депозитам в даний момент немає, тому приплив коштів у банки буде все одно". Поки ставки залишаються на грудневому рівні. За даними компанії "Простобанк Консалтинг", дорожче усіх залучають гривню на рік банк "Аркада" - 23%, "Таврика" - 21,5% і ВіЕйБі Банк -21% річних. Український індекс ставок депозитів фізосіб, що враховує дані 30 найбільших власників коштів населення, за січень навіть зріс на 0,6 пункту - до 15,92%.
Аналітики запевняють, що зараз немає причин для девальвації гривні. "Ми прогнозуємо, що протягом року курс долара залишиться незмінним - на рівні 8 грн, а на обсяги депозитів будуть впливати очікування населення. Зараз існує деякий тиск на гривню, оскільки попит перевищує пропозицію, але Нацбанк стримує його за рахунок своїх резервів, - зазначає економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан. - Логічно, що до парламентських виборів буде докладено більше зусиль для утримання курсу гривні, але й після виборів немає причин для його падіння". Знецінення гривні не зробить вклади в національній валюті менш привабливими. "Навіть в найпесимістичніші моменти, коли девальваційні очікування були високими, багато хто все одно дивився на різницю в ставках валютних і гривневих депозитів, що досягає 10% річних. Тому інвестиція в гривневий внесок, навіть якщо долар підскочить до 8,8 грн, захистить вкладника", - відзначає Тарас Кириченко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас