Греція вимагає низьких ставок за новими облігаціями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція вимагає низьких ставок за новими облігаціями

Казна та Політика
318
Греція вимагає низького відсотка за новими облігаціями після реструктуризації боргу, повідомляє сайт французької газети Le Monde.
У п'ятницю організація Інститут міжнародних фінансів (IIF), що об'єднує приватних кредиторів, оголосила, що припиняє переговори з Грецією про "добровільне" списання номінальної вартості грецького боргу через неможливість дійти згоди. Переговори можуть продовжитися наступного тижня.
"Афіни погоджуються на купон в 3% річних. Але кредитори кажуть, що з них досить, і вимагають 5%. Ця ставка, разом з дисконтом, веде до загальних втрат по боргу від 60%, підрахували кредитори, в той час як інша сторона хоче списання на 70-80%", - пише газета з посиланням на джерело, близьке до банків. "Всьому є межа", - заявило джерело видання.
ЄС наказав банкам списати грецький борг на 50%, що повинно полегшити борговий тягар Греції на 100 мільярдів з 360-мільярдного боргу. Якщо переговори закінчаться провалом, Греції загрожує дефолт у березні, коли Афіни мають погасити облігації відразу на 14 мільярдів євро. Крім того, без реалізації програми зі списання боргу Греція може залишитися без першого траншу нового 130-мільярдного пакету допомоги від ЄС, який повинен надійти в лютому.
Спочатку планувалося, що нові бонди, випущені з 50-процентним урізанням номінальної вартості (haircut), матимуть період погашення 20-30 років. Процентна ставка у 3% може вважатися досить низькою для нинішньої ситуації з суверенним боргом в єврозоні, але особливо невисокою вона виглядає на тлі тих ставок, під які Греції пропонують позичати ринки. Так, прибутковість 10-річних грецьких облігацій тримається в районі 35% річних, а при останньому розміщенні короткострокових паперів на тижні, що минає, Греція обіцяла заплатити 4,9% за півроку.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас