Євроборг почав тяжкий рік з ентузіазмом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євроборг почав тяжкий рік з ентузіазмом

Казна та Політика
545
Італія, чиї запозичення в кінці 2011 року змушували аналітиків сумніватися в стабільності зони євро, на початку 2012 року несподівано повертається до прийнятних умов обслуговування держборгу. Сьогодні уряд країни розмістив трирічну позику менше ніж під 5% річних, успішно розмістила держпапери на цьому тижні і Іспанія. Тим часом на горизонті з'явилася нова загроза: S&P готове знизити рейтинги провідних європейських країн на одну-дві сходинки вже сьогодні пізно ввечері. За підсумками нового витка кризи, яка може бути запущена рішенням про позбавлення Франції рейтингу ААА, ідея про "дворівневу" Європу, розділену на периферію в кризі і процвітаюче "ядро", поступово втрачає актуальність.
Агентство Standard & Poor's заявило про свою готовність скоротити кредитні рейтинги Франції і низки інших європейських держав на одну-дві сходинки, що формує негативні очікування на фінансових ринках єврозони, які незадовго до цього побачили можливість дострокового виходу з рецесії. Італія в п'ятницю успішно розмістила трирічні облігації в розмірі €4,75 млрд, за рахунок яких буде рефінансуватися поточний державний борг.
Процентна ставка за позикою опустилася нижче 5%, що дало надію на поступове вирішення боргової кризи. Попереднє розміщення довгострокових паперів в грудні 2011 року пройшло близько до небезпечного порогового рівня в 7% (перевищення порога означає високу ймовірність нездатності Італії обслуговувати новий борг).
Усього Італії в 2012 році належить позичити близько €450 млрд. Іспанія також успішно вийшла на ринок, розмістивши у четвер боргові папери на €10 млрд, що вдвічі більше, ніж спочатку планувалося аналітиками. При цьому ставки по три-, чотири- і п'ятирічних облігаціях впали нижче 4%. Причина позитивної реакції ринку на нові великі розміщення - і відносно висока оцінка ринком останніх дій "технократичного" керівництва обох країн, і наслідки полегшення доступу банків до євроліквідності на початку 2012 року.
При цьому за управління боргами європейських країн відповідальні не тільки національні уряди, що випускають суверенні облігації, але й загальноєвропейські інститути, покликані сприяти фінансовій стабільності під час кризи. Мова йде про дві взаємодоповнюючі структури: EFSM (Європейський механізм забезпечення фінансової стабільності) і EFSF (Європейський фонд фінансової стабільності), які імовірно в липні 2012 року мають об'єднати в єдину програму ESM (Європейський механізм забезпечення стабільності).
Ресурсу першого забезпечені зобов'язаннями бюджету ЄС під гарантії Європейської комісії, EFSM може залучити до €60 млрд, розміщуючи облігації з найвищим рейтингом (AAA), а отже, з найменшою необхідною прибутковістю. Ресурси другого істотне більші - €440 млрд, і призначені вони конкретно для країн єврозони, під гарантії у вигляді внесків країн в Європейському центральному банку. Зокрема, на цьому тижні були розміщені довгострокові облігації з терміном повернення 30 років під 3,75%. Залучені €3 млрд будуть спрямовані двом членам єврозони - Ірландії та Португалії.
Таким чином, на поточний момент Італія та Іспанія самостійно залучають істотно більший обсяг коштів, ніж EFSF і EFSM, однак зниження ставок за італійськими та іспанськоми облігаціями свідчить на користь підвищення готовності країн "ядра" піти на масштабний випуск загальноєвропейських боргових паперів. У той же час зниження рейтингів провідних країн, включаючи Францію, може значно загострити обстановку навколо проблемних боргів і знову накрутити ставки необхідної прибутковості облігацій, що ускладнить і переговори з обміну короткострокових грецьких облігацій на більш довгострокові з меншим купонним доходом. Між тим євробонди, на відміну від таких довгострокових заходів, як зниження дефіциту бюджетів, а також введення податку на фінансові операції, здатні надати швидкий вплив на ринки.
Тетяна Єдовіна
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас