Експерт: Заявами про ціну на газ українська влада маскує дії зі здачі ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Заявами про ціну на газ українська влада маскує дії зі здачі ГТС

Енергетика
638
Заяви представників української влади про несправедливість ціни на російський газ, а також про плани щодо зниження об'ємів імпорту - всього лише відволікаючі маневри, покликані прикрити реальну суть того, що відбувається. Про це пише Алла Єрьоменко у своїй статті "Потоки: "Північний", "Південний" і грошовий" у виданні "Дзеркало тижня. Україна".
"Напередодні нового 2012 року в парламенті України відбулася нетипова, як для Партії регіонів, історія. Наче б то перший віце-прем'єр Андрій Клюєв не тільки закликав однопартійців терміново внести на розгляд ВР законопроект про реформування ("оренду", як висловився згодом Юрій Бойко) газотранспортної системи і "Нафтогазу", але і настійно переконував лідера "регіоналів" у парламенті Олександра Ефремова проголосувати за цей законопроект, щоб терміново, до Нового року, мати закон, який розв'язує руки потенційним "орендарям" української ГТС - росіянам. Ухвалення закону зупинила Адміністрація Президента. І тепер Президент Віктор Янукович з нетерпінням чекає повернення Клюєва з воднолижного відпочинку і його пояснень з приводу того, що сталося. Перед візитом прем'єра Миколи Азарова до Москви Банкова бачила схему так: з 1 січня "Газпром" знижує ціну на газ, а незабаром підписується міжурядова угода по ГТС, і при його ратифікації в Раді пакетом міняється законодавство, що має відношення до теми. Але річ у тому, що російський прем'єр Володимир Путін так схему не бачив: він відмовився від зниження ціни без врегулювання тем ГТС і внутрішнього ринку, він відмовився від узгодженої схеми консорціуму - 40 (Україна) - 40 (Росія) - 20 (ЄС) і зажадав контрольного пакету", - говориться у статті.
Єрьоменко також пише: "Українська і російська сторони торік підписали допугоду до контракту купівлі-продажу газу, про яку наточно знає Юрій Бойко, але не знають громадяни України. Допугода передбачає узгоджене сторонами скорочення поставок газу на 20%, тобто майже до 41 млрд кубометрів, і "списання" ще майже 6 млрд кубометрів на Ostchem (замість "Газпромсзбуту України", як передбачено контрактом). Якщо потім відняти ще близько 20%, то з натяжкою можна вийти на задекларований Юрієм Бойком річний об'єм імпорту в 27 млрд кубометрів "газпромовського" газу в 2012 році".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас