Fitch підтвердило рейтинг "Нафтогазу" "CCC" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch підтвердило рейтинг "Нафтогазу" "CCC"

Енергетика
210
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) НАК "Нафтогаз України" в іноземній і національній валюті "CCC".
Як йдеться в повідомленні агентства в п'ятницю, рейтинг гарантованих державою єврооблігацій "Нафтогазу" на $1,595 млрд підтверджений на рівні "B" з рейтингом відновлення "RR4".
"РДЕ продовжують відображати, що дефолт є реальною можливістю через слабкість бізнесу "Нафтогазу", особливо його фінансового становища, і залежність НАК від своєчасної підтримки ліквідності з боку уряду", - йдеться в документі.
На думку експертів Fitch, одним з ключових побоювань щодо "Нафтогазу" є невідповідність між цінами на імпортований газ, що поставляється російським "Газпромом", і регульованими тарифами на газ для компаній теплопостачання в Україну (рейтинг Fitch "B", прогноз "стабільний").
У документі, зокрема, зазначається, що тарифи для населення і компаній теплопостачання з 1 серпня 2010 року зросли на 50%, однак плани їх подальшого збільшення не були здійснені. Крім того, ціна на імпортований газ різко підвищилася - майже на 60% за період з четвертого кварталу 2010 року по четвертий квартал 2011 року, як наслідок, недостатність тарифів зросла.
Fitch вважає, що, незважаючи на те, що уряд України звернувся до Росії з проханням про перегляд формули ціни на газ, результати переговорів і їх терміни є досить невизначеними. Разом з тим позиція уряду була одним із чинників, що зумовили призупинення переговорів з Міжнародним валютним фондом про фінансову допомогу Україні. Це, в свою чергу, робить майбутні підвищення тарифів більш невизначеними.
Як вважають в агентстві, якщо виходити з поточних цін на імпортований газ і внутрішніх тарифів, в поточному році в порівнянні з минулим варто очікувати збільшення касового розриву. Це означає, що "Нафтогазу" потрібні більш значні субсидії або внески капіталу для виконання зобов'язань.
У прес-релізі агентства також відзначається, що недостатність тарифів ще більше посилюється низькою платіжною дисципліною клієнтів "Нафтогазу". У той же час агентство вважає, що вжиті урядом кроки щодо поліпшення збирання коштів, списання держхолдингу історичної торгової дебіторської заборгованості та податків, підлягають до сплати, а також збільшення "Газпромом" з грудня 2011 року термін платежів на три тижні сприяють поліпшенню за підсумками 2011 року обігового капіталу "Нафтогазу".
На думку Fitch, існуючі фактори невизначеності також включають недостатню прозорість НАК і плани щодо реструктуризації його бізнесу, що розглядаються урядом.
"Сценарій більш тісної співпраці з "Газпромом" у сфері транзиту газу через Україну і більш низьких імпортних цін може бути позитивним для "Нафтогазу" з урахуванням зниження залежності "Газпрому" від України в плані експорту газу в ЄС і, як наслідок, можливого зниження транзиту через Україну. У той же час існуюча невизначеність є негативною для РДЕ "Нафтогазу", - вважають в агентстві.
Разом з тим Fitch рейтингує облігації "Нафтогазу" на $1,595 млрд на рівні "B", що відповідає суверенному рейтингу завдяки наявності безумовної та безвідкличної гарантії від уряду України. Агентство вважає, що потенційна реструктуризація бізнесу "Нафтогазу" не зробить впливу на гарантію.
У той же час Fitch звертає увагу на той факт, що ліквідність "Нафтогазу України" залишається слабкою. Крім того, НАК, як і раніше схильний до істотних валютних і процентних ризиків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас