Янукович: Україна щомісячно зазанає 500 млн дол. збитків при оплаті за газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович: Україна щомісячно зазанає 500 млн дол. збитків при оплаті за газ

Енергетика
818
Україні щомісяця не вистачає 500 млн дол. для покриття збитків за придбаний газ. Про це заявив Президент України Віктор Янукович під час зустрічі з кандидатами на посади голів районних державних адміністрацій. Передає прес-служба Президента.
"Чому не вистачає? Тому що ми збираємо в Україні 500 млн, а платимо 1 млрд (дол.)", - зазначив Янукович, пояснивши, що така ситуація пов'язана з низькими тарифами для населення та теплокомуненерго.
"Для того, щоб збирати ще 500 млн (дол.), їх треба було закласти в тариф теплокомуненерго. А це означає - підвищити ціни на житло, житлово-комунальні послуги, ціну на газ для населення. Ми цього не зробили", - зазначив він, підкресливши, що натомість Україна "пішла шляхом накопичення боргів".
"Ми брали кредити і платили щомісяця ці 500 млн (дол.). І це все, безумовно, ми клали на збитки. Ця ситуація дуже сильно підірвала національну економіку. І до цього часу ми цю ситуацію не розв'язали", - заявив Янукович.
Президент також відзначив, що Україна платить за газ найвищу ціну в світі. "Ми маємо найвищу ціну на газ у світі. На сьогодні ця ціна для України - 516 доларів (без урахування 100-доларової знижки згідно з харківськими угодами)", - заявив Янукович.
За словами Президента, Україна активно шукає альтернативні джерела постачання газу за оптимальними цінами. "Ми шукаємо зараз альтернативні джерела постачання газу, безумовно, за нижчими цінами", - сказав Президент.
Водночас, зауважив Янукович, питання ціни на газ нині як в Україні, так і за її межами "дуже серйозно політизоване". "Але сьогодні ще ніхто з тих, хто нас критикує, не запропонував нам допомогу. Ніхто. Жодна країна ні зі Сходу, ні з Заходу. І ми наодинці сьогодні залишаємося з цією проблемою", - підкреслив Президент.
В той же час, за словами Януковича, ціна на газ для населення не буде підвищуватися. "Недоліки газового контракту 2009 року ми не повинні перекладати на плечі громадян. Ми будемо тримати ціни на такому рівні, як вони є зараз. Ми не маємо права підвищувати їх для населення", - сказав Президент.
В свою чергу, прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що доручив міністру житлово-комунального господарства Анатолію Близнюку взяти на контроль стабільність тарифів на послуги ЖКГ. "В умовах, коли уряд не піднімає ціни на електроенергію, на газ та інше, ніяких підстав для підвищення тарифів на послуги ЖКГ немає. У вівторок наступного тижня Близнюк буде проводити загальноукраїнський селектор. Кожен випадок необгрунтованого підвищення тарифів буде розглянутий, а особи, що допустили це, будуть запрошені на засідання уряду і відзвітують про свої дії", - сказав він.
Нагадаємо. раніше повідомлялось, що ціна на російський газ для України в І кварталі 2012 р. зросла до 416 дол. за 1 тис. кубометрів з 400 дол. в IV кварталі 2011 р.
Відзначимо, як повідомлялося, в січні 2011 року держхолдинг НАК "Нафтогаз України" імпортував газ на суму 1,4 млрд дол., в лютому - 1,6 млрд дол., в березні - 1,25 млрд дол., в квітні - 948 млн дол., в травні - 950 млн дол., в червні - 860 млн дол., в липні - 477 млн дол., в серпні - 487 млн дол., у вересні - 867 млн дол., жовтні - 1,004 млрд дол., листопаді - 972,2 млн дол., в грудні - 1,004 млрд дол. Таким чином, в цілому в 2011 р. було імпортовано газу на суму 11,785 млрд дол.
Ціна російського природного газу в першому кварталі 2011 р. зросла до 264 дол. за 1 тис. куб. м порівняно з 252 дол. за 1 тис. куб. м в четвертому кварталі 2010 р. У другому кварталі 2011 р. ціна становила близько 297 дол. за 1 тис. куб. м, у третьому - близько 355 дол. за 1 тис. куб. м, у четвертому - близько 400 дол за 1 тис. куб. м.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас