Експерт: Нічого Україна платити не буде за недобір газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Нічого Україна платити не буде за недобір газу

Енергетика
1269
Україна не платитиме "Газпрому" штрафні санкції за зменшення споживання нею російського газу, незважаючи на умови газового контракту. Про це в коментарі УНН повідомив провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.
"Сума штрафних санкцій за менший обсяг спожитого Україною в 2012 році газу, ніж це передбачено контрактом з Газпромом, може скласти понад 8 мільярдів долара. Але це не означає, що Україна повинна їх платити. Це формально. Реально ніхто нічого платити Газпрому не буде, оскільки, у зв'язку зі зміною кон'юнктури на газовому ринку, Україні вже не потрібна така кількість газу", - зазначив експерт.
За його словами, у разі несплати Україною штрафних санкцій, Газпром, швидше за все, звернеться з позовом до Стокгольмського арбітражу, але може не досягти бажаного результату за умови активної позиції української сторони.
Він також зауважив, що і Україна може зі свого боку звернутися до суду з іншим позовом, наприклад, щодо ціни, або щодо обсягу поставок.
На питання, чому Україна досі не вирішувала ці питання в судовому порядку, експерт відповів, що Росія усно обіцяла змінити умови газового контракту. "Щось там Росія обіцяла усно на переговорах, але всі ці усні обіцянки не були закріплені в контракті", - додав Омельченко.
Нагадаємо, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко сказав, що Україна подала заявку на закупівлю в 2012 році 27 мільярдів кубометрів російського газу замість передбачених контрактом мінімальних 40 мільярдів.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас