Глава ЄБРР: Центральній і Східній Європі потрібна нова банківська модель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава ЄБРР: Центральній і Східній Європі потрібна нова банківська модель

Казна та Політика
417
Держави Центральної та Східної Європи (ЦСЄ) потребують нової моделі діяльності банків, яка буде більше спиратися на збільшення капіталізації за рахунок вкладів населення і внутрішнього фондування, а не на зовнішнє кредитування, наводить портал Nasdaq.com слова голови Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Томас Міров, який виступив у п'ятницю перед студентами одного з вузів Німеччини.
За його словами, в даний час банківська система багатьох країн ЦСЄ залежна від найбільших економік Західної Європи, бо саме там знаходяться головні офіси найбільших банків, що мають широку мережу представництв і дочірніх організацій в регіоні. Протягом 1990-2000-х років присутність західноєвропейських банківських гігантів на ринках ЦСЄ дозволила збільшити обсяги "дешевого кредитування" за рахунок активної підтримки материнськими банками дочірніх структур. Проте боргова криза єврозони стала однією з причин ослаблення банківського сектора регіону, оскільки найбільші фінансові організації виявили обмежену здатність підтримувати свої підрозділи і самі потребують збільшення капіталізації.
"Настав час старої моделі піти в минуле. Треба перейти до нової моделі, яка менше буде залежати від зовнішнього кредитування і буде менш волатильною", - сказав Міров. "У довгостроковій перспективі (...) фінансування підрозділів потрібно буде здійснювати за рахунок місцевих ринків, у тому числі, ринків облігацій", - зазначив він.
Як вважає глава ЄБРР, перші ознаки нової моделі вже з'являються. Східноєвропейські банки звертаються на Захід за технологіями і "ноу-хау", але не за фінансуванням. У той же час, Міров попередив, що поки така модель міцно не вкорениться в банківському секторі ЦСЄ, регіон залишиться схильним до тих же ризиків, які загрожують банкам всієї Європи.
"Прагнучи уникнути нової кризи, європейські лідери все більше посилюють вимоги до банків за рівнем капіталу. Жоден регіон не схильний до труднощів, що випливають з цього, так, як Центральна і Східна Європа", - додав Міров.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас