Ненаукова фантастика інвестиційних обманів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ненаукова фантастика інвестиційних обманів

Кредит&Депозит
2474
Щодня доводиться чистити від спаму корпоративний ящик. І якщо з пропозиціями канцтоварів, меблів, сміттєвими листами, порноспаму успішно справляється офіс-менеджер, то з іменними зверненнями та пропозиціями, що нагадують ділові, доводиться розбиратися власноруч.
Надходить дуже велика кількість різноманітних листів з пропозиціями про західне фінансування/кредитування проектів в Україні та Росії на досить м'яких умовах (ставка Libor плюс 1%:)), тіло в кінці договору, кредит на 20 років, інше).
Переважна більшість подібних пропозицій - абсолютне шахрайство.
Не варто думати про те, що аферисти працюють по крупному. Зовсім ні. Пообіцявши вам 20 млн доларів, вас розведуть в результаті на суму від трьох до тридцяти тисяч доларів. Не більше. На ринку інвестиційного брокериджу для стартапів немає серйозних мафіозі. Тільки дрібні шахраї, які грають на первинних рефлексах таких же дилетантів, як і вони самі.
Біда в тому, що, найчастіше, очікування інвестицій у недосвідчених стартаперів настільки сильні, що заглушають всі доводи розуму.
Як це було у моїх знайомих?
В кінці минулого року супроводжував проект замовників, за яким раніше розробив передінвестиційну документацію (бізнес-план, низку фінансових моделей, презентаційні матеріали, інше).
Знайшовся інвестор, який проявив зацікавленість проектом.
Були й захоплення, була і тривала переписка, були й угоди про наміри, конфіденційність, приведення звітності до МСФЗ.
В результаті було отримано згоду про фінансування, а знайомим запропонували відкрити рахунок в якомусь англійському банку, на який траншами надходитимуть гроші. Он-лайн. Тобто, де-юре анонімно.
Правда, чудеса?
Удвічі чудеса - гроші таки надійшли. Вірніше, це клієнт побачив запитувану суму у себе в акаунті системи "банк-клієнт".
З юристом-міжнародником була відпрацьована відносно законна схема надання засновником приватної безпроцентної позики українській компанії.
Транзакція чомусь не пройшла, а на наступний день клієнт побачив у тому акаунті повідомлення про те, що його рахунок заблоковано Center for International Crime Prevention (Центр з міжнародного попередження злочинності при ООН).
Крики, верески, голосіння
Мені подзвонили після того, коли інвестиційний брокер вийшов на зв'язок з клієнтом, запропонувавши того врегулювати питання по Clean Bill On Record Clearance Certificate за символічних 5000 євро, які клієнт повинен переслати брокеру приватним платежем по Western Union.
Стало цікаво. В гуглі з'ясував, що, по-перше, банку такого не існує. Домен, на якому працює сайт цього віртуального банку, зареєстрований рік тому в Словаччині.
Адміністратор одного з найбільших в Росії бізнес-форумів пішов назустріч, і на мій запит повідомив про те, що IP розмістив там оголошення інвестиційного брокера, яке знаходиться, де б ви думали? у Нижньому Новгороді. (Одна з переваг старожилів бізнес-форумів - добрі відносини з адміністраторами))).
Британські номери телефонів і корпоративний E-mail створені через віртуальний онлайн офіс.
Та й шукати нічого не треба було. Все стало ясно відразу, коли дізнався, що вхід в систему банк-клієнт здійснюється за допомогою восьмизначного пароля і примітивної каптчі.
Є кілька простих порад щодо запобігання подібним ризикам
1. Як вас знайшли? Ви вивісили резюме проекту, а вас закидали пропозиціями?
На ринках інвестицій в стартап проекти попит значно перевищує пропозицію. Наївно і нерозумно вважати, що хтось ось так просто, не маючи ні контролю, ні страховки, ні застави, дасть гроші на тривалий термін під мінімальний відсоток.
Інвестування в стартап проекти не підпадає ні під які сформовані кредитні інструменти.
Інвестор, який зацікавився таким проектом, фінансує не сам проект. Він фінансує Вас, як менеджера. Як людину, яка має достатній досвід для того, щоб до вас, як управлінця, була певна довіра.
Якщо ж мова йде про інвестиції в розвиток існуючого бізнесу, тут включаються стандартні інструменти (застава з достатньою ліквідаційною вартістю, кредитна і бізнес - історія, поручителі, наявність частини власного капіталу, інше).
2. Вам пропонують беззаставний кредит, який 100% покриває капітальні витрати і потребу в обігових коштах до досягнення точки беззбитковості.
Якщо тільки не обговорювати споживчі кредити (невеликі суми, нереальні процентні ставки, приховані щомісячні комісії, майбутні онкольні вимоги), то відкриття подібних кредитних ліній з боку західних банків неможливе в принципі.
У будь-якому випадку необхідно покриття власним капіталом хоча б 20% вартості проекту, наявність поручителів, банківських гарантій з боку банків ТОП-25, кредитної історії, приведення фінансової звітності до міжнародних стандартів, надання стосів документів (баланси, оборотно-сальдові відомості, декларації про прибуток, інше)
3. Інвестиційний посередник квапить вас і вимагає будь-якої оплати прямо тут і прямо зараз.
Гроші люблять тишу. Інакше кажучи, інвестиційні/кредитні рішення не терплять поспіху.
Квапити вас з якимось дрібним і незрозумілим платежем буде тільки шахрай.
4. Якщо вас немає в інтернеті - значить, ви не існуєте (Білл Гейтс)
Як можна мати фінансові відносини з людиною/компанією, яка відсутня в інформаційному просторі?
Пробити WHOIS сайту - елементарно. Пошукати в гуглі по E-mail, номерами телефонів, ПІБ контактних осіб ще простіше. Є способи довідатися і реальне місцезнаходження.
Не вмієте самі, знайдіть фахівця.
5. Репутація (Goodwill)
Вимагайте рекомендацій. Перевірки в свою чергу і дали ці рекомендації.
До речі, якими б переконливими не були результати інвестора в минулому - не факт, що у вашому проекті буде те ж саме.
6. Цікавтеся рутинними операційними питаннями. Пам'ятайте, що інвестиційні шахраї (навіть якщо не дилетанти) танцюють по верхах.
У деталях цікавтеся юридичною складовою введення грошей в країну реалізації проекту, питанням майбутнього обслуговування позикового фінансування, видом звітності, комісій, плати за управління, порядком вирішення майбутніх спорів, медіації, розподілу витрат з проведення зовнішніх аудиторських перевірок, порядком здійснення контролю над виконанням етапів проекту та наявністю санкцій за порушення термінів цих етапів або зміни кошторису.
Вимагайте надання вичерпних відповідей у письмовій формі (бланк, вихідний номер, мокра печатка, підпис, звичайна пошта)
7. Домовтеся про зустріч.
Онлайн спілкування, звичайно, хороша штука, але в живій розмові все розставити на свої місця набагато простіше.
8. На етапі організації фінансування з вас вимагають відносно невеликі гроші за щось?
Заплатіть краще ці гроші серйозному юристу-міжнароднику та спеціалісту з фінансової безпеки.
Запевняю, у вас ще залишиться здача.
Андрій Стадник
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас