Янукович не зробив висновків. Кадрових — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович не зробив висновків. Кадрових

1887
Новий політичний рік в Україні розпочався з "розбору польотів" за старими завданнями. 11 січня Віктор Янукович провів відкладене з грудня засідання комітету з економічних реформ. Президент визнав: позитивні ефекти модернізації здебільшого ще попереду. Але торкнутися вони неодмінно повинні кожного.
Хто тут через реформи крайній?
На початку листопада 2011 глава держави взяв участь у пам'ятному розширеному засіданні уряду і комітету з економічних реформ. "Дати оцінку" темпам модернізації країни восени в АП пообіцяли заздалегідь. Але хоча тоді президент і прем'єр і справді розкритикували міністрів, які провинилися, раптові кадрові рішення ніхто приймати не став. Як і раніше, гарант запропонував "відстаючим" самостійно поміркувати над своєю профпридатністю. "Хто не витримує, повинен піти або зайнятися легшою роботою. Краще добровільно. Я проти того, щоб ми людей, як то кажуть, за недоліки били, ми повинні мати авангард, сильний і потужний, який буде тягнути вперед", - заявив Віктор Янукович 2 листопада. Але довгий термін для таких роздумів на Банковій гарантувати не стали. "Наша сьогоднішня розмова не залишиться просто так - до кінця року, в 20-х числах грудня, ми ще раз проведемо моніторинг і подивимося, хто з якою швидкістю і якістю підходить до своєї роботи", - роз'яснив глава держави.
Проте наприкінці грудня обіцяний великий розбір польотів так і не відбувся. І все ж підсумкове засідання "реформаційного" комітету, присвячене "підсумками виконання Національного плану дій на 2011 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки" все ж таки відбулося. Але вже в новому 2012 році - 11 січня.
"Непростим", але не позбавленим "позитиву", минулий 2011-й президент називав неодноразово - зокрема, під час підсумкової прес-конференції 21 грудня. Одинадцятого січня Віктор Янукович позитивно оцінив видимі економічні успіхи. "Якщо подивитися на загальні показники економічні 2011 року - так, вони позитивні. Ми будемо мати більше 5% зростання внутрішнього валового продукту, ми матимемо інфляцію десь на рівні 4,5-4,6%. А планували ми, ви знаєте , більше 8%", - розповів гарант. А от у невдачах Віктор Федорович здебільшого підозрює провину занадто повільних реформ. "Я очікую, Микола Янович, що ви разом з членами уряду, хоча у нас є моніторинг цієї ситуації... щоб ви разом (з Іриною Акімовою, першим заступником глави АП) розібрали ситуацію і показали реальні, конкретні результати і висновки, де у нас були недоліки, де ми загальмували імплементацію наших реформ, і чому економічне зростання, на яке ми розраховували, ... не відбулося на такому рівні, який ми планували", - звернувся глава держави до прем'єра.
На зайві зволікання з впровадженням реформ Віктор Янукович нарікає не вперше. І як і раніше, президент запропонував провідникам змін задуматися над своєю роллю. "Я відверто скажу, що ці міністри, кого не влаштовують умови, в яких ми працюємо сьогодні, повинні самостійно написати заяви і піти у відставку. Не треба чекати, щоб ми вам допомагали", - розкритикував глава держави неназваних противників дерегуляції. Поіменно Віктор Федорович згадав міністрів, імена яких вже не раз згадувалися в подібних обставинах - глав Міносвіти Дмитра Табачника та МОЗ Олександра Аніщенка. "Є закриття в деяких регіонах шкіл, в деяких регіонах лікарень. Ну не можна цього робити без залучення громадськості! І я звертаюся до міністрів Табачника, до Аніщенка: заведіть порядок, щоб люди знали своєчасно - за рік, за два - з розумінням до цього ставилися, що це робиться заради того, щоб покращити умови лікування людей або навчання дітей", - обурився Віктор Янукович. Незважаючи на це, швидкі кадрові висновки з ситуації на міністерському рівні глава держави робити не став: крім деяких голів райадміністрацій від своїх посад 11 січня були звільнені тільки заступник начальника Головного управління державної служби Олена Тертишна та перший заступник міністра промислової політики України Сергій Сиротюк. Проте тема "Реформи для людей" в цей день "спливала" з вражаючою регулярністю.
Все для блага людини, все в ім'я людини?
Про неодмінне поліпшення життя всіх українців глава держави 11 січня згадував неодноразово. Так, він нагадав прем'єру про необхідність продовжувати роботу над головним кошторисом країни, спішно прийнятим в самому кінці грудня. "Я, Микола Янович, вимагаю від вас, від міністра фінансів і від всього уряду, щоб протягом січня місяця, січня, не чекайте лютого, разом з регіонами розгляньте ці питання і щоб всі ресурси регіонального розвитку, які ми передбачили в бюджеті, були розподілені справедливо. Щоб не було перекосів ніяких, щоб не було нам з вами соромно дивитися в очі людям, коли ми будемо в регіонах, щоб ні за якими ознаками не був хтось кращий, хтось гірший. Тільки справедливий підхід", - настійно рекомендував гарант. До речі, до проблем регіонів президент на засіданні повертався не раз. "Вага буде перекладатися з центру в регіони... Тут підхід повинен бути не хірургічний, а плановий, цільовий. І ми повинні вирішити це питання не формально, а по суті", - анонсував глава держави давно обіцяну "передачу прав і функцій". Чи означає це, що керівництво країни все ж готове перейти до давно обіцяного другого етапу адміністративної реформи?..
Але поки одні реформи тільки плануються, правлячому табору ще потрібно "перетравити" наслідки інших - вже розпочатих. Недосконалість деяких нововведень на Банковій і не заперечують. "...Якщо ми подивимося на скарги, які надходять із регіонів, на що скаржаться сьогодні представники бізнесу чи платники податків? На надмірний тиск. І це питання нівелює практично всю підготовчу роботу, яку ми проводили з податкової реформи. Незважаючи на те, що ми прийняли Податковий кодекс, ми багато питань не врегулювали", - ділився спостереженнями президент. Тим не менш, відмовлятися від загального курсу на оновлення ніхто не збирається. "Модернізаційні зміни, які ми з вами плануємо, - тільки вони здатні створити умови пом'якшення негативного впливу світової економічної кризи на Україну", - пообіцяв Віктор Янукович "рухатися вперед".
Нинішні ж проблеми, якщо судити за словами глави держави, багато в чому пов'язані з огріхами "владно-народної" комунікації. Реформи не настільки погано реформуються, наскільки про них погано розповідають і слухають. "Працюйте з громадськістю, працюйте з радами різних рівнів. Така можливість у вас є", - звернувся гарант до міністрів. Показово, що за день до відозви президента про надмірно неговірких виконавців згадувала і його радниця. "Кожен чиновник, кожен міністр повинен не вилазити з регіонів... Наші міністри - мовчазні міністри", - пояснювала Ганна Герман. І уточнювала: "Я думаю, що його (Віктора Януковича) люди не зовсім зараз розуміють - це залежить не стільки від нього, скільки від тих людей, які і на місцях, і близько". "Реформаторські ініціативи не дійшли до громадянського суспільства повною мірою. Будемо відверті - по цілому ряду питань вони залишилися на папері, красивими словами", - констатував Віктор Федорович.
Зростання прагнення влади якомога переконливіше розповідати горезвісному громадянському суспільству про те, які саме реформи повинні до нього все-таки "дійти", помітно неозброєним оком. Розмови про дещо абстрактні зміни, що проходять все більше по категорії "Треба - значить, треба" все частіше змінюються риторикою "Щоб не було соромно дивитися в очі людям". "Вони (реформи) усі спрямовані на позитив, і потрібно, щоб його відчули люди", - повторив президент в кінці засідання, наголосивши, що річний план реформеної дій повинен стати головною "дорожньою картою" дій керівництва країни.
Загалом, в кінцевій орієнтації реформ на благо людини немає нічого дивного - про глобальну мету поліпшити життя кожного, хоч би як зміщалися терміни цього поліпшення, правлячий табір говорить постійно. І все ж в останні місяці іміджева орієнтація запланованої модернізації на потреби "масового споживача" стає помітнішою. З одного боку, ця тенденція може пояснюватися збільшенням протестної активності українського населення: народ цікавлять не майбутні глобальні звершення, а добробут сьогоднішнього життя. Знову-таки, можновладці з цим і не сперечаються.
"Будь-які зміни зачіпають життя людей і, безумовно, це викликає нерозуміння, зайві емоції і хвилювання", - відзначає глава держави. Але, з іншого боку, на "форсуванні" відкритості влади може позначатися і наближення парламентських виборів.
"Ми з вами зобов'язані стабільно працювати з українським народом, з нашими людьми, їздити в регіони, роз'яснювати, співпрацювати з громадськими організаціями, які займаються тими чи іншими напрямками життєдіяльності країни - і проводити цю роботу, безумовно, згуртовано", - сформульованими Віктором Януковичем правилами незайве користуватися постійно.
Але з виходом на передвиборну дистанцію виконання цих приписів для владної політсили стає рейтингово необхідним. Адже, якщо реформи проходять так повільно, що їх неодмінний позитивний підсумок вимагає додаткових гарантій, важливо хоча б встигнути розповісти людям, наскільки світле майбутнє їх чекає попереду.
Ксенія Сокульська
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас