ЄЦБ бачить "попередні сигнали" стабілізації економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ бачить "попередні сигнали" стабілізації економіки

Казна та Політика
266
Європейський центральний банк (ЄЦБ) бачить попередні сигнали стабілізації економіки єврозони, заявив голова ЄЦБ Маріо Драгі на прес-конференції за підсумками засідання, на якому було прийнято рішення зберегти базову відсоткову ставку на рівні 1% річних.
"Відповідно до останніх макроекономічних індикаторів, ми бачимо попередні сигнали стабілізації економічної активності в єврозоні на низьких рівнях, - цитує його слова агентство Bloomberg. - Ми очікуємо, що економіка регіону відновить зростання, хоча і поступово".
Між тим Драгі зазначив, що "економічний прогноз для єврозони залишається значною мірою невизначеним, і суттєві знижувальні ризики зберігаються".
"Як і очікувалось, напруженість на фінансових ринках продовжує стримувати економічну активність в регіоні", - заявив він.
"У нинішній ситуації ціновий тиск в єврозоні має бути помірним, і інфляція досягне рівня, що узгоджується з поняттям цінової стабільності в доступному для огляду майбутньому, - зазначив голова ЄЦБ. - Інфляція, імовірно, буде перевищувати 2% у наступні кілька місяців, але потім опуститься нижче цього рівня".
"Інфляційні ризики в єврозоні в цілому збалансовані", - він додав.
Надання Центробанком ліквідності банкам єврозони продовжить підтримувати їх, фінансуючи, таким чином, реальну економіку, заявив Драгі.
"Величезний попит на першу операцію рефінансування банків терміном на три роки означає, що вжиті нами нестандартні заходи роблять істотний внесок у поліпшення фінансового становища банків, що, в свою чергу, підтримує фінансові ринки і довіру до банківського сектору, - зазначив він. - ЄЦБ активно працює над реалізацією всіх заходів, схвалених на грудневому засіданні, що надасть додаткову підтримку економіці".
"Найважливіше - це те, що банки отримали страховку від ризику залишитися без ліквідності, - вважає Драгі. - Вони також отримали час на те, щоб розібратися зі своїми активами і зобов'язаннями і ефективно розпорядитися ними".
Голова ЄЦБ відзначив поліпшення ситуації на боргових ринках єврозони.
"Ринки незабезпечених банківських облігацій прочинилися, прибутковості паперів істотно знизилися", - сказав він.
За словами Драгі, вливання ЄЦБ запобігли розростанню кредитної кризи в єврозоні, яка могла б збільшитися до більших масштабів.
Говорячи про бюджетну політику в єврозоні, голова Європейського Центробанку заявив, що державам регіону необхідно робити все можливе, щоб підтримати свою фінансову стійкість за рахунок корекції надлишкових дефіцитів бюджету відповідно до узгодженого графіка.
"Рада керівників ЄЦБ підтримує рішення європейських країн про створення бюджетного союзу, оголошене 9 грудня 2011 року. Створення союзу, що передбачає перегляд бюджетних правил і певні зобов'язання, є важливим внеском у забезпечення довгострокової фінансової стійкості країн єврозони", - зазначив Драгі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас