Закони народжуваності: чому Україна може не дочекатися бебі-буму? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закони народжуваності: чому Україна може не дочекатися бебі-буму?

7163
Наприкінці минулого року народні обранці "порадували" українців, які готуються стати батьками: деякі депутати вирішили, що більшість українок обійдеться без так званих "материнських виплат" - одноразових допомог, які видаються при народженні дитини.
Відповідно до законопроекту, умовою для виплати допомоги при народженні дитини є надання органам соціального захисту довідки про склад сім'ї, а також про доходи всіх її членів. У разі, якщо сума буде більшою, ніж прожитковий мінімум для немовляти і рівень середніх зарплат в економіці, у виплаті допомоги може бути відмовлено.
У Мінсоцполітики навіть підрахували: виявляється, в Україні всього 20% людей, які дійсно потребують державної допомоги. Втім, досить швидко законопроект про припинення виплат розкритикували чиновники, а населення запевнили - соціальну допомогу при народженні не тільки не скасують, а й збільшать. "Главред" вирішив перевірити, на чому ґрунтуються обіцянки чиновників, і як дії уряду позначаться на ситуації в країні.
Бюджет і памперси
За шість років, починаючи з 2005 року (тоді в Україні вперше ввели такі виплати), суми, що виділяються державою при народженні дитини, були збільшені майже в три рази. В кінці минулого року при народженні першої дитини сім'я отримувала близько 26 тис. грн., другої - трохи більше 50 тис. грн., третьої - близько 100 тис. грн. Цього року уряд має намір продовжити збільшувати соціальні виплати. Так, наприклад, якщо перша дитина народиться вже в січні цього року, розмір допомоги становитиме майже 28 тис грн, за другу заплатять понад 54 тис, за третього - майже 110 тис грн. Усього в державному бюджеті на поточний рік загальний обсяг видатків на виплату допомоги сім'ям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам та тимчасової допомоги дітям становить більше 30 млрд. грн, це майже на три мільярди більше, ніж торік.
Та уряд має намір все ж таки дуже жорстко контролювати витрачання бюджетних коштів. Не виключено, що цього року багатьом мамам отримати таку допомогу буде досить важко. Держбюджет на цей рік прийнятий з урахуванням високої ціни на російський газ, а значить, уряду доведеться серйозно економити.
Деякі експерти вже прокоментували державний бюджет на 2012 рік. Причому більшість відгукнулися про нього негативно, назвавши його "найгіршим за всю історію України", і висловили припущення, що вже навесні він буде переглянутий. На думку аналітиків, найбільш вразливою частиною є саме соціальні виплати. Група ризику: пільги, пенсії і допомога при народженні дитини. Ці кошти чиновникам потрібно буде не тільки знайти, а й своєчасно виплатити.
А це, з урахуванням прогнозованих проблем - девальвації гривні, скорочення обсягів виробництва, зниження ВВП, зростання безробіття - буде зробити досить складно. До того ж, Україну цього року чекає ще один грандіозний у фінансовому плані проект - країні потрібно завершити підготовку до Євро-2012. На дороги, аеропорти, транспорт тощо знадобляться мільярди, які ніяк не окупляться за дні проходження чемпіонату. Тому ризик затримок виплат, і навіть перегляду в бік зменшення грошової допомоги (або розтягування на більш тривалий термін) є. До речі, з такими проблемами деякі матері вже зіткнулися. Так наприкінці минулого року уряду не вистачило коштів, щоб розрахуватися з усіма породіллями. Щоб закрити спокійно рік, чиновникам терміново довелося шукати мільярд гривень.
Динаміка негативна
Втім, поки чиновники радують країну оптимістичними новинами. Мовляв, цього року виплати будуть збільшені, а народжуваність в країні тільки зростає. "За цей рік ми спостерігаємо ще один оптимістичний факт - вперше за історію незалежної України народжуваність перевищила смертність на третині території, тобто в 8-ми областях" - заявив Президент Віктор Янукович.
Правда, це лише вибіркові дані. Якщо взяти показники смертності та народжуваності по Україні, то тут динаміка буде не такою позитивною, як стверджує Президент. Навпаки, в Україні кількість смертей як і раніше перевищує кількість народжень. На даний момент загальний коефіцієнт народжуваності в країні становить 9% - мається на увазі кількість новонароджених на тисячу осіб. Зазначимо, серед європейських країн це найменший показник.
Українці все одно не поспішають обзаводитися великими сім'ями. За даними Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, близько 60% українців хотіли б мати не менше 2-х дітей, проте в 71% родин сьогодні виховується лише одна дитина, 25% батьків виховують двох і лише 4% - трьох і більше спадкоємців.
Неофіційно лікарі у столичних жіночих консультаціях говорять, що кількість бажаючих зробити аборт у першому півріччі 2009 року збільшилася в півтора рази. Демографи переконані - це наслідки кризи і непродуманої економічної політики. "Життя помітно погіршується. Якщо, умовно кажучи, тільки вчора прийняли жорсткий Податковий кодекс і Пенсійну реформу, відстрочити вихід на пенсію, а на інший день пообіцяли підняти комунальні послуги та налякали законопроектом про скорочення соціальної допомоги, то, звичайно, це нікого не стимулює народжувати", - вважає психолог Олена Мітюкова.
Світлана Єрьоміна
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас