На свободу через касу. Президент позбавить прокурорів, міліцію і суд частини хабарів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На свободу через касу. Президент позбавить прокурорів, міліцію і суд частини хабарів

7304
Президент України підписав закон, покликаний пом'якшити відповідальність за економічні злочини. Тепер деякі господарські правопорушення будуть кваліфікувати не як кримінальні, а як адміністративні. Вони будуть карати не тюремним ув'язненням, а штрафом.
Шантарам по-українськи
Підопічні адвоката Романа Овода в останні дні 2011 року з нетерпінням чекали від нього позитивних вістей "з полів". "Багато хто з моїх клієнтів розраховували на гуманізацію 190 статті (шахрайство) і 364 статті (перевищення повноважень). Але за ним в Кримінальному кодексі якихось змін депутати так і не прийняли", - каже Овод.
Закон про гуманізацію, який отримав величезний суспільний резонанс завдяки справі Юлії Тимошенко, засудженої за статтею 365, не поширюється ні на чиновників, ні на шахраїв. Однак він зачіпає кілька тисяч підприємців, які сидять у в'язниці за господарські злочини.
Торік в Україні за злочини у сфері господарської діяльності притягли до відповідальності понад п'ять тисяч осіб. Однак більшість порушених справ до судів не дійшли. Правоохоронці заводили їх не для розслідування, а для вимагання хабара.
За словами адвокатів, підприємці, які все-таки опинилися в СІЗО і колоніях, люблять проводити час за читанням. Найпопулярніша нині книга в Лук'янівському СІЗО - роман "Шантарам" Грегорі Робертса. Щоб зменшити кількість ув'язнених, які читають книги, перебуваючи на казенному утриманні, влада створила дві робочі групи: під керівництвом радника президента - керівника Головного управління з питань судоустрою Андрія Портнова в адміністрації президента і віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпка в уряді. Вони і підготували законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності та службової діяльності".
"Прийнятий закон - це удар по руках прокуратури, правоохоронних органів. У них залишається менше лазівок для корупції. До того ж у разі порушення кримінальної справи за господарською статтею підприємцю вже не буде загрожувати арешт і ризик втратити весь бізнес", - говорить партнер правової групи "Павленко і Побережнюк" Олександра Павленко. До цього у випадку відкриття кримінальної справи підприємцю доводилося згортати діяльність підприємства, побоюючись тотальної конфіскації. А після відбуття терміну - починати все з нуля.
Поклади в бюджет
У результаті декриміналізації з Кримінального кодексу (КК) повністю виключені 16 статей. Ці правопорушення депутати перевели в сферу ведення Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Так, Верховна Рада внесла зміни до КК до статті про контрабанду. Зокрема, ввела адміністративну відповідальність за товарну контрабанду. Минулого року за статтею 201 "Контрабанда" КК винесли лише 125 вироків, а за адміністративними статтями Митного кодексу - оштрафували 4,5 тис. підприємців на символічну суму. Відповідно до закону про гуманізацію, вже з наступного року суми штрафів для контрабандистів будуть відповідати вартості затриманого товару, який почнуть вилучати разом із транспортом, на якому його перевозили.
Незважаючи на всі старання авторів, опитані "Експертом" юристи вважають, що проведена реформа носить суто символічний і поверхневий характер. "Не всі статті, які необхідно було декриміналізувати, перевели з Кримінального в адміністративний кодекс. Ми відстоювали також виключення статті 205 про фіктивне підприємництво, але в адміністрації президента цю пропозицію не підтримали, хоча в європейській практиці кримінальної відповідальності за фіктивне підприємництво не існує", - розповідає експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук.
Дійсно, у кримінальних кодексах Польщі, Болгарії, Естонії, Литви та Словенії така стаття відсутня. Скасувати її планують і в Росії, де сьогодні проходить вже третій етап гуманізації кримінального законодавства. Так, в РФ пропонують, що у випадку заподіяння реальних збитків від фіктивної підприємницької діяльності будуть підпадати під інші статті Кримінального кодексу. Наприклад, такі, як несплата податків або відмивання грошових коштів.
"На жаль, частина неефективних статей у Кримінальному кодексі залишилася. Є деякі інші економічні проступки, які є не злочинами, а адміністративними порушеннями. Наприклад, чому не гуманізували податкові злочини? Взяти хоча б третю частину статті 212 КК за несплату податків. У першій і другій частині, сплативши податок, порушник звільняється від відповідальності, а в третій частині цього немає", - говорить адвокат Юрій Сухов.
День на волі - 136 гривень
Після прийняття закону про гуманізацію одним з показників ступеня тяжкості злочинів став розмір штрафу. Наприклад, господарський злочин невеликої тяжкості "оцінюється" у три тисячі неоподатковуваних податком мінімумів - тобто в 51 тис. гривень. Але в окремих випадках штраф може досягати 850 тис. гривень.
Тим, у кого немає можливості сплатити штраф, пропонують кілька варіантів. По-перше, дають розстрочку. При прийнятті законопроекту у першому читанні вона становила півроку, але в остаточній редакції - вже рік.
По-друге, якщо сума встановленого судом штрафу не перевищує 51 тис. гривень, порушника можуть призначити громадські або виправні роботи. Коли ж сума штрафу більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів (51 тис. гривень), несплачений штраф замінюють позбавленням волі за такою формулою: один день позбавлення волі дорівнює восьми неоподатковуваним мінімумам, тобто коштує 136 гривень.
Тобто, якщо після закінчення розстрочки порушник не зміг заплатити встановлений штраф, він отримає термін. "Розробники закону змінили статті про класифікацію злочинів і про штраф як вид покарання, а ці статті встановлюють орієнтири для всього Кримінального кодексу. Тепер умисне тяжке тілесне ушкодження, в результаті якого людина може залишитися інвалідом на все життя, - тяжкий злочин, а заняття гральним бізнесом - особливо тяжкий. Хоча ці два злочини зовсім різні за характером, і останній не може бути більш тяжким, ніж перший", - вважає доцент кафедри кримінального права та кримінології Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Сергій Шапченко.
До появи закону про гуманізацію злочинця, який не мав можливості заплатити штраф, засуджували громадськими або виправними роботами. А якщо він ухилявся від сплати, то, відповідно, здійснював новий злочин (передбачене ч. 1 ст. 389 КК), за який отримував покарання до двох років позбавлення волі.
"Паралельно в поправках до Кримінального кодексу з'явилася цікава норма, яка вносить додаткові зміни до розмірів штрафів. У ній йдеться, що сума штрафу не може бути меншою від суми завданого збитку. Незважаючи на максимальний поріг в 850 тисяч гривень, якщо суб'єкт господарської діяльності здійснить порушення на мільйон гривень, йому необхідно буде сплатити до бюджету не менше мільйона гривень штрафу плюс ще відшкодувати збиток", - розповів "Експерту" адвокат юридичної компанії "Арцингер і партнери" Дмитро Красовський.
"Уникнути позбавлення волі, сплативши штраф, зможуть ті, у кого є гроші. Така світова практика. Якщо людина заможна, то в разі вчинення незаконного діяння у неї більше можливостей сплатити заставу і штраф і не відбувати термін у в'язниці", - говорить адвокат Юрій Сухов.
Рекет для бюджету
Віктор Швець, голова Комітету Верховної Ради з питань правового забезпечення правоохоронної діяльності, народний депутат від БЮТ:
- Під час другого читання багато поправок до законопроекту про гуманізацію кримінальної відповідальності відхилили, що розбалансувало документ. Наприклад, залишаються розбіжності з Митним кодексом за статтею "Контрабанда".
У результаті вийшла не гуманізація економічних злочинів, а їх комерціалізація. Як можна говорити про пом'якшення відповідальності, коли в законі встановили штрафи в сумі 850 тисяч гривень? А в разі якщо людина з будь-якої причини не заплатить ці гроші, її можуть позбавити волі на термін до 12 років. Тобто держава перетворюється на рекетира, який вибиває кошти, щоб поповнити державний бюджет.
Потрібно розуміти, що, як тільки документ набере чинності, по областях будуть пущені рознарядки про кількість порушених кримінальних справ за господарськими статтями, а також про те, скільки з підприємців потрібно зібрати у вигляді застав та штрафів. Виходить, у кожному суді треба створювати комерційні відділи, адже вилка для застави дуже широка, а її максимальний розмір - 238 тисяч гривень.
Тільки для забезпечених
Петро Андрушко, кандидат юридичних наук, професор Київського національного університету ім. Тараса Шевченка:
- У документі передбачена сувора адміністративна відповідальність. Думаю, навіть після набрання законом чинності багато хто й надалі відбуватиме покарання - у людей просто немає грошей на штрафи. Уникнути кримінальної відповідальності, по суті, зможуть лише забезпечені громадяни.
Багато статей Кримінального кодексу, які потрапили під гуманізацію в Україні, довгий час вважалися "мертвими". Приміром, не застосовувалася стаття "Фіктивне банкрутство". У минулому за цими статтями до суду доходило менше половини порушених справ. Тепер ситуація може змінитися.
Ціна свободи
Кримінальне право - одне з найбільш консервативних галузей законодавства. З одного боку, це виправдано, оскільки проблематика регулювання Кримінального кодексу майже не змінилася з часів Каїна та Авеля: помста, заздрість, підлість, вбивства і зґвалтування завжди були притаманні людській спільноті. Покарання за такі злочини проти особистості в усі часи і скрізь однотипні - ізоляція винного від суспільства, чи то в'язниця, колонія чи остракізм, коли вироком суду людина позбавлялася права бути членом суспільства, тобто фактично переставала бути людиною.
Однак у консерватизму кримінального права є й зворотна сторона медалі: Кримінальний кодекс дуже погано регулює динамічні відносини у підприємницькій сфері. Зокрема, максимальна сума штрафу за кримінальний злочин до недавнього часу не перевищувала кількох десятків тисяч гривень. Це серйозні гроші для робітника або пенсіонера, але для підприємця середньої руки - по суті, сума невелика. Приміром, багато кримінальних справ за контрабанду закінчувалися винесенням рішень про стягнення штрафів у розмірі 7,5-15 тис. гривень.
На практиці мізерність штрафів компенсується значністю хабарів і підношень. Наскільки мені відомо, існує така такса: рік в'язниці еквівалентний хабару в три тисячі доларів. Умовно кажучи, вкрав юнак телефон - йому загрожує три роки позбавлення волі. Але якщо його батьки заплатять дев'ять тисяч, він отримає умовний термін і далі буде насолоджуватися життям. А може, і знову буде красти. Для забезпечених підприємців суми відразу зростають у рази. Як правило, закриття кримінальної справи або винесення умовного вироку з господарського злочину, такого як фіктивне підприємництво, обходилося бізнесмену в 10-50 тис. доларів.
І ось в адміністрації президента, судячи з усього, вирішили просто легітимізувати практику, що склалася. За господарськими злочинами міру покарання у вигляді позбавлення волі замінили штрафом у розмірі середньозваженої суми хабара за даним складом злочину. Відповідно, після набрання законом чинності у бізнесмена буде вибір: заплатити слідчому і в найближчі роки боятися будь-якого шереху за дверима. Або сплатити аналогічну суму до бюджету в якості штрафу за господарські правопорушення. Більшість людей, очевидно, оберуть другий шлях.
Андрій Портнов, один з ініціаторів розробки закону про гуманізацію кримінальної відповідальності, зізнався, що таким чином має намір поповнювати бюджет на суму до одного мільярда гривень щорічно. Отже, цих грошей недорахуються в якості хабарів судді, прокурори і слідчі.
Побічним продуктом застосування закону про гуманізацію кримінальної відповідальності за господарські злочини буде відродження боргових в'язниць: підприємці, які не можуть або не хочуть платити штрафи, будуть сидіти. І сидіти довго, фактично доти, доки штраф не сплатять їхні родичі або знайомі. Приміром, за рахунок продажу квартири чи машини підприємця. Закон навіть передбачив відстрочку сплати штрафу на кілька місяців, щоб дати винним можливість продати необхідне майно.
Як будуть сприйняті боргові в'язниці в сучасному європейському суспільстві, сказати складно. Незрозуміло також, чи будуть вони окремими установами чи бізнесменів будуть утримувати з іншими злочинцями. Уява так і малює сирий темний напівпідвал з високими ґратчастими вікнами, десь недалеко від центру міста, щоб невтішні родичі людини, яка відбуває покарання, могли в будь-який момент її відвідати і, якщо є можливість, викупити годувальника. Гуманізація була, крім поповнення казни, запущена ще з однією метою - скоротити число людей, які сидять за ґратами. Адже вітчизняні в'язниці переповнені.
Катерина Сиченко
За матеріалами:
expert.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас