ЦБ Чехії: Без "величезних" фінансових вливань Греції доведеться покинути єврозону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦБ Чехії: Без "величезних" фінансових вливань Греції доведеться покинути єврозону

Казна та Політика
300
Греції доведеться покинути єврозону без нової масштабної допомоги Євросоюзу, заявив у понеділок керуючий Центральним банком Чехії Мирослав Зінгер. "Якщо не буде політичної волі дати Греції величезну кількість грошей з європейських структурних фондів, я не бачу ніякого іншого рішення, крім виходу з єврозони і масштабної девальвації нової грецької валюти", - сказав Зінгер в інтерв'ю газеті Hospodarske Noviny.
Греція фінансує 360-мільярдний борг за рахунок кредитів ЄС і МВФ. У жовтні 2011 року європейські лідери вирішили, що 110-мільярдний пакет кредитів, що виплачуються з травня 2010 року, недостатній. Натомість був розроблений новий 130-мільярдний пакет, який включає пряме фінансування Греції, оплату обміну облігацій з дисконтом і рекапіталізацію місцевих банків.
За словами Зінгера, видані до нинішнього часу кредити Греції тільки відтягували необхідні рішення і давали багатим грекам можливість вивести гроші за межі країни. "Це знижує надійність Європи і бажання не європейських країн позичати або надавати новий капітал МВФ для допомоги Європі", - додав глава чеського ЦБ.
Глава ЦБ Чехії також розкритикував програму МВФ з допомоги країнам єврозони, які зіткнулися з бюджетними і борговими проблемами. "Греція позичила двічі, Португалія та Ірландія - один раз, і виходить, що програма допомоги добре працює тільки в Ірландії", - сказав Зінгер. За його словами, рішення боргової кризи в ЄС вимагатиме рекапіталізації банків на континенті. "Нам потрібно перестати робити вигляд, що ми більше ніколи не будемо вдаватися до рекапіталізації банків. У зв'язку з грецькою кризою, можливо, буде необхідно вливати гроші навіть у досить великі банки, які зазнають збитків", - сказав Зінгер.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас