Депутати 1-го скликання закликають Верховну Раду не брати гріх на душу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати 1-го скликання закликають Верховну Раду не брати гріх на душу

Енергетика
1199
Дванадцять народних депутатів Верховної Ради першого скликання закликають своїх нинішніх колег блокувати прийняття закону про можливість передачі української газотранспортної системи в оренду або достроково скласти з себе повноваження і призначити дострокові парламентські вибори.
Про це йдеться в переданому УНІАН відповідному зверненні, підписаному Володимиром Пилипчуком, Олесем Шевченком, Левком Лук'яненком, Богданом Горинем, Арсеном Зінченком, Олександром Барабашем, Олександром Костюком, Яковом Зайком, Іваном Бойком, Олександром Гудимою, Олександром Піскуном і Миколою Поровським.
"Ми, народні депутати Верховної Ради України 1-го скликання, звертаємося до вас з проханням і вимогою припинити розбазарювання національного надбання України. Запланована, організована Партією регіонів і здійснена кожним з вас особисто здача газотранспортної системи України Росії буде злочином перед народом України, зрадою її національних інтересів, порушенням даної вами присяги, але не дозволить і не вирішить надуманих і штучно створених олігархами газових проблем України", - йдеться у зверненні.
Його автори зазначають, що для забезпечення потреб населення Україні достатньо газу власного видобутку. "Україна повинна перестати купувати газ в Росії заради задоволення виробничих потреб олігархів за кошти бюджету, тобто за кошти всіх громадян України - платників податків. Чому весь народ України повинен платити податки в бюджет для того, щоб за них закупити газ олігархам? Чому вони не хочуть закуповувати газ за власні гроші, а отримавши прибутки, виводять їх за межі України в офшори і штучно створюють заборгованість перед бюджетом і "Нафтогазом?", - запитують колишні депутати своїх нинішніх колег.
"Молдова, Вірменія, Білорусь віддали свої ГТС Росії - і в них економічного процвітання не настало. Чому Польща, Німеччина, Італія, Болгарія не віддають "Газпрому" Росії свої ГТС? А коли бізнесменів цих країн перестала влаштовувати контрактна ціна на російський газ, вони подали до Стокгольмського суду і отримали бажані знижки цін на газ. Чому українська влада відмовляється йти таким же шляхом? Можливо, тому, що за здачу нашої ГТС Росії ви розраховуєте мати або вже маєте персональну вигоду?", - йдеться у зверненні.
Колишні депутати нагадують, що ГТС України забезпечує газорозподіл між українськими споживачами і може бути економічно ефективною в результаті зміни тарифів з Росією.
"Україна планує збільшити обсяги газу власного видобутку, почати видобуток сланцевого газу, отримувати через термінали скраплений газ. Зрештою, Україна може отримувати газ і через Європу, коли він туди надходитиме з Середньої Азії по газопроводах, які проектуються і плануються до будівництва. Але якщо ГТС України буде під контролем "Газпрому" - в оренді, у власності або в консорціумі, - то Росія нічого цього Україні не дозволить, бо їй буде невигідно, щоб Україна зменшувала обсяги закупівель російського газу. Тобто будь-який вид втрати контролю України над власною ГТС піде на шкоду її економіці і додаткові збитки її громадянам", - переконують вони.
"Якщо ви, депутати провладної більшості парламенту України, не маєте хабарів від здачі української ГТС Росії, але маєте совість і нічого не можете зробити, щоб здійснити економічні перетворення, зокрема в газовому секторі, на благо українців, - не робіть злочину, не беріть гріх на душу, а майте мужність достроково скласти з себе повноваження і призначте дострокові вибори. Ми, депутати першого скликання, які організували відновлення державної незалежності України, мали таку мужність і так вчинили, коли не зуміли прийти до згоди і не змогли зупинити погіршення становища в українській економіці", - закликали своїх колег депутати Верховної Ради 1-го скликання.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас