Греція задоволена прогресом у переговорах щодо списання боргу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція задоволена прогресом у переговорах щодо списання боргу

Казна та Політика
219
Греція задоволена тим, як просуваються переговори про часткове списання суверенного боргу на руках приватних інвесторів, заявив у вівторок заступник міністра фінансів Філіппос Сахінідіс.
"Дискусія розвивається, і це означає, що ми знаходимося на задовільній стадії в цьому процесі, - сказав він в інтерв'ю афінській радіостанції RealFM. - Ми ще не прийшли до угоди, остаточного тексту на даний момент немає".
Греція веде переговори з приватними інвесторами, яким Євросоюз наказав "добровільно" списати 50% номінальної вартості грецького боргу. Програма отримала назву PSI (Private Sector Involvement, участь приватного сектора). Очікується, що таким шляхом Афінам вдасться скоротити 360-мільярдний борг приблизно на 100 млрд євро, оскільки під програму обміну боргу з дисконтом не підпадають облігації на руках у країн єврозони і ЄЦБ.
Як очікується, нові облігації з скороченим на 50% номіналом будуть випущені на 20-30 років з купоном в 4-5% річних. Проте Греція і кредитори поки не прийшли до угоди щодо низки технічних параметрів угоди. Також поки неясно, який відсоток інвесторів погодиться брати участь в операції.
Щоб "підсолодити пігулку" приватним інвесторам, які погодяться на збитки, ЄС має намір одномоментно виплатити їм близько 30 млрд євро в рахунок майбутнього погашення облігацій. Ця сума включена в 130-мільярдний пакет допомоги Греції, який був схвалений у жовтні 2011 року. У свою чергу, ЄЦБ отримає гарантії від Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), які дозволять центробанку єврозони надавати ліквідність грецьким банкам і тоді, коли через реалізацію PSI Греція виявиться на кілька тижнів у стані вибіркового дефолту.
Крайнім терміном для реалізації програми PSI вважається березень 2012 року, оскільки цього місяця Афінам потрібно погасити відразу 14 млрд євро зовнішнього боргу, і списання боргу дозволить зменшити цю суму наполовину.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас