Тимошенко: Газовий контракт 2009 р. передбачає зміну ціни без штрафних санкцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко: Газовий контракт 2009 р. передбачає зміну ціни без штрафних санкцій

Енергетика
1310
Підписаний в 2009 році з Росією газовий контракт передбачає формування ціни на газ за європейською формулою і зміну цього показника без штрафних санкцій, заявила екс-прем'єр України Юлія Тимошенко.
"Контракт на постачання газу, підписаний з Російською Федерацією в 2009 році, передбачає як формування ціни на газ за європейською формулою, так і зміну такої ціни без будь-яких штрафних санкцій та здачі національних інтересів", - йдеться в листі Тимошенко до Верховної Ради, поширеному прес-службою партії "Батьківщина" у вівторок.
Як зазначає екс-прем'єр, для цього пунктом 4 статті 4 контракту передбачений спеціальний порядок, і процитувала цей пункт: "Якщо будь-яка із Сторін заявить, що обставини на ринку паливно-енергетичних товарів істотно змінилися порівняно з тим, що Сторони обґрунтовано очікували при укладенні цього Контракту, і контрактна ціна, зазначена в пункті 4.1 цього Контракту, не відображає рівня цін ринку, то Сторони вступають в переговори щодо перегляду контрактної ціни відповідно до положень цього Контракту".
"Якщо не вистачає мізків, професії та природних здібностей домовитися так, як це зробила я свого часу, щоб отримати прийнятну знижку до ціни на газ, розрахованої за європейською формулою (і вийти, як мені вдалося в 2009 році, на ціну 232,98 доларів за тисячу кубометрів), то потрібно скористатися зазначеним пунктом контракту, а не здавати стратегічні національні інтереси країни за тіньові корупційні відкати", - підкреслює екс-прем'єр.
Тимошенко також звернулася до парламенту з закликом не розглядати законопроект про реформування газотранспортної системи (ГТС) України.
"ГТС є не просто трубою з якоюсь кількістю кранів, а є енергетичною основою нашої політичної незалежності. Це - сила і значимість України на світовій політичній арені. Я закликаю українську владу притримати свій запал і не чіпати ГТС та інші стратегічні об'єкти. Українське суспільство й український парламент я прошу захистити газотранспортну систему від апетитів Януковича (президент України Віктор Янукович) і його сім'ї", - йдеться в листі.
Тимошенко також зазначає, що "Північний потік" не є конкурентом української ГТС, він спочатку будувався для прокачування додаткових обсягів природного газу, який Росія разом з європейськими інвесторами планує добувати на Ямальських газових родовищах. "І це, до речі, ніхто ніколи не приховував", - зазначила екс-прем'єр.
Вона також підкреслила, що українська ГТС перебуває "в повному технічному порядку і може здійснювати транспортування газу без втрат і аварій ще досить тривалий час". "Дійсно, наша ГТС потребує деякої розумної модернізації, але, по-перше, це не є критичним для нормальної роботи, а по-друге, максимум фінансових ресурсів, які для цього потрібні, це $2,5 млрд. І щоб забезпечити це фінансування, необхідно виконати угоду з ЄС, якою передбачено довгострокове фінансування такої модернізації Європейським банком реконструкції та розвитку під мінімальні відсотки", - додала вона.
Екс-прем'єр у своєму листі також заявляє, що "щиро посміялася, коли почула, що нашу ГТС оцінили в $20 млрд". "Або українську владу партнери України сприймають як повністю неповноцінну, або за лаштунками процесу йде глобальний дерибан... Будівництво газопроводу "Набукко" (планує транспортувати 26 млрд кубометрів на рік), за попередніми оцінками, обійдеться в EUR14 млрд. А будівництво першої гілки "Північного потоку" потужністю 27,5 млрд кубометрів за фактом обійшлася в EUR10 млрд", - зазначила вона.
За словами Тимошенко, українська ГТС "пропускає 180 млрд кубометрів газу (на рік) - у рази більше, ніж наведені приклади - і має унікальні у світовому вимірі газові сховища". "За найскромнішими оцінками, в сьогоднішніх цінових координатах наша ГТС коштує більше EUR200 млрд", - підкреслила екс-прем'єр.
Вона також відзначила, що газові сховища, якими володіє Україна, є не лише технічною складовою забезпечення якісного транзиту, а також і ключовими об'єктами енергетичної безпеки країни, "без яких неможливо забезпечити безаварійне, стабільне постачання газу на територію України". "Це досить чітко було підтверджено під час "газової кризи" в січні 2009 року. Я чула, що ви плануєте здати українські газові сховища в безстрокову оренду... Не варто цього робити, тому що цей злочин ви не зможете перетравити", - підкреслила Тимошенко в своєму відкритому листі до парламенту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас