Держборг США вперше з Другої світової війни перевищив річний обсяг ВВП країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держборг США вперше з Другої світової війни перевищив річний обсяг ВВП країни

Казна та Політика
986
Держборг США вперше з часів Другої світової війни перевищив річний обсяг ВВП країни. Держава заборгувала своїм кредиторам 15,23 трлн доларів, а загальний обсяг товарів і послуг, вироблених за рік американською економікою, оцінюється в 15,17 трлн.
"Це означає, що все вироблене в нашій країні йде на покриття держборгу", - говорить експерт двопартійної політичної центру. Він вважає за необхідне протягом 10 років скоротити держвидатки на 6 трлн доларів, пише USA Today.
Довгострокові економічні прогнози в США поки виходять з подальшого збільшення боргового тягаря - більш ніж до 26 трлн доларів за найближчі 10 років. Щоб хоча б не відставати від зростання заборгованості, економіці США необхідно зростати щонайменше на 6% на рік.
Серед розвинених держав розмір держборгу перевищує річний обсяг ВВП тільки у Греції, Ірландії, Ісландії, Італії, Португалії та Японії. Європейські країни з цього списку знаходяться в епіцентрі боргової кризи. Майже всі вони змушені були просити допомоги, а Італія потрапила під фінансовий нагляд МВФ.
У США настільки високий рівень заборгованості, як зараз, спостерігався протягом трьох років під час і після Другої світової війни. Але до 1981 року обсяг держборгу знизився до 32,5% від ВВП. Американська економіка почала стійкий підйом при президенті Рейгані. Але потім ситуація стала погіршуватися. До приходу до влади Барака Обами уряду США доводилося два рази вдаватися до бюджетного стимулювання, щоб уникнути рецесії.
Білому дому і конгресу США все ж таки довелося піти на вжиття заходів, спрямованих на скорочення держборгу країни на 1 трлн доларів протягом 10 років. Якщо законодавці не зможуть домовитися про подальше скорочення держборгу, то з наступного року автоматично набере чинності програма зі зниження видатків на 1,2 трлн. Під скорочення в першу чергу підуть оборонні витрати.
"Враховуючи все ще слабкий стан американської економіки, для підтримки внутрішнього ринку влада США може розпочати третій раунд кількісного пом'якшення. Однак ризик розгону інфляції "підрізає" крильця ФРС. Крім того, в 2012 році очікується скорочення державних витрат, що спровокує ще більший удар по незабезпеченому населенню. Таким чином, ФРС США, швидше за все, зачекає з черговими "рятівними" заходами до другого півріччя 2012 року", - йдеться в огляді фінансової групи "Каліта-Фінанс".
Незважаючи на існуючі ризики погіршення фундаментального стану економіки, Америка залишиться основним одержувачем вигод від кризи в Європі, вважають експерти. Світові капітали будуть перетікати в США як в безпечне місце для заощаджень.
Нове шоу з дефолтом США в I кварталі 2012 року викличе парадоксальним чином підвищений попит на казначейські облігації. Принаймні, це вирішить хоча б одну проблему - рефінансування величезного зовнішнього боргу. За прогнозом аналітиків банку Goldman Sachs, зростання економіки США в 2012 році складе 1,7%. ВВП єврозони скоротиться на 0,8%.
За матеріалами:
Вести.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас