Похмурі прогнози для американської економіки не виправдалися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Похмурі прогнози для американської економіки не виправдалися

Казна та Політика
1063
Економіка США почала 2012 рік з більш сприятливих показників, ніж багато інших регіонів світу, що, ймовірно, говорить про зайвий песимізм інвесторів перед Новим роком.
Згідно з новими оцінками експертів, найбільшій економіці світу вистачить запасу міцності, щоб перенести "подвійний удар" - рецесію в Європі і сповільнення темпів зростання в Китаї, повідомляє агентство Bloomberg.
Завдяки досить сильним статданим фондовий ринок США розпочав новий рік позитивно, тимчасово відсунувши європейські проблеми на другий план. Індекс Dow Jones Industrial Average піднявся за тиждень на 1,2%, до 12359,92 пункту, Standard & Poor's 500 додав 1,6%, підвищившись до 1277,81 пункту, Nasdaq зріс на 2,7%, до 2674,22 пункту.
"Ринки повністю поглинені ризиками в Європі та на житловому ринку США. Однак ми вважаємо, що американська економіка цілком успішно справляється з проблемами. Ми отримуємо хороші дані про четвертий квартал", - зазначив старший аналітик ринків з фіксованою прибутковістю з State Street Global Markets Джон Херрман.
Несподіване падіння безробіття
Найяскравішою і очікуваною макроекономічною подією першого тижня року були дані з ринку праці США.
Безробіття в США в грудні несподівано знизилося до 8,5%, мінімального рівня з лютого 2009 року, в порівнянні з переглянутими 8,7% в листопаді, свідчать дані міністерства праці країни.
Число робочих місць в американській економіці минулого місяця збільшилося на 200 тис.
Аналітики, опитані агентством Bloomberg, очікували зростання рівня безробіття до 8,7% з раніше оголошених 8,6% і прогнозували підвищення кількості робочих місць на 155 тис.
Листопадові темпи зростання числа робочих місць в США були переглянуті з 120 тис. до 100 тис.
За даними американського Мінпраці, 2011 рік був для США найкращим з точки зору зростання зайнятості з 2006 року - всього за рік в економіці з'явилася 1,64 млн нових робочих місць в порівнянні з 940 тис. в 2010 році.
Середній рівень безробіття в 2011 році становив 8,9% порівняно з 9,6% і 9,3% у попередні два роки. Останні три роки є для ринку праці США гіршими за рівнем безробіття з 1939-1941 рр.
У сфері послуг число робочих місць в грудні підскочило на 152 тис., у тому числі на 50,2 тис. в транспортному секторі та на 27,9 тис. в секторі роздрібної торгівлі.
У виробничій сфері кількість робочих місць підвищилася на 23 тис., що стало кращим результатом з липня 2011 року, при цьому за підсумками 2011 року зростання в цьому сегменті було найшвидшим з 1997 року. У будівельному секторі в грудні з'явилося ще 17 тис. зайнятих.
Кількість місць у приватному секторі збільшилася в грудні на 212 тис. після підвищення на 120 тис. місяцем раніше, тоді як експерти очікували зростання на 178 тис. Кількість держслужбовців скоротилася на 12 тис.
Середня погодинна оплата праці в США в минулому місяці піднялася на 0,2% - до $23,24, середня тривалість робочого тижня збільшилася з 34,3 години до 34,4 години.
Безробіття в США залишається на рівні вище 8% з лютого 2009 року - це найтриваліший період настільки високого безробіття з початку збору помісячних даних в 1948 році.
Промсектор показав найкраще зростання активності за півроку
Індекс виробничої активності в США (ISM Manufacturing) у грудні зріс до 53,9 пункту в порівнянні з 52,7 пункту місяцем раніше, а підвищення показника стало найбільш значним за останні шість місяців, свідчать дані Інституту управління поставками (ISM).
Аналітики, опитані агентством Bloomberg, прогнозували підйом індексу до 53,5 пункту.
Перевищення індикатором позначки в 50 пунктів означає активізацію ділової активності у виробничій сфері. Падіння індексу до 50 пунктів і нижче говорить про її зниження.
Індекс, що відслідковує надходження нових замовлень, в грудні піднявся до 59,9 пункту з 56,6 пункту в листопаді. Індекс зайнятості збільшився з 51,8 пункту до 55,1 пункту, також максимуму з червня минулого року.
Зростання попиту на автомобілі, прибутків від святкових розпродажів, а також скорочення запасів можуть вказувати на подальше поліпшення ситуації у виробничому секторі США, на який припадає 12% економіки країни. У той же час стагнація в Європі, викликана борговою кризою, несе для експансії американської економіки певні ризики.
"В промисловості ми спостерігаємо дані, які підтримують висхідний тренд індексу, - зазначив головний економіст по ринках TD Securities Inc. Ерік Грін. - Підвищення попиту на внутрішньому ринку, пристойний попит на експортних ринках і виробничі запаси позитивно впливають на промисловість".
Максимальний підйом замовлень промпідприємств США за 4 місяці
Замовлення промислових підприємств США в листопаді збільшилися на 1,8% порівняно з жовтнем, що стало максимальним підвищенням за 4 місяці, свідчать дані міністерства торгівлі США.
Аналітики, опитані агентством Bloomberg, очікували зростання показника на 2%.
Згідно з переглянутими даними, в жовтні обсяг замовлень знизився на 0,2%, а не на 0,4%, як повідомлялося раніше.
Зростання замовлень в листопаді відображає, головним чином, високий попит на літаки, автомобілі і метали, які компенсували зниження замовлень на комп'ютери та електроніку.
Поліпшення споживчих витрат у США одночасно з низькими запасами продукції на складах компаній означає, що промвиробництво в країні продовжить зростати і підтримає підйом американської економіки в 2012 році, відзначають експерти.
"Виробничий сектор США набирає росту, - відзначає президент Alpha Macroeconomic Foresights в Бостоні Брайан Бетьюн. - Ключові сфери американської економіки, у тому числі приватне будівництво і автомобільний сектор, демонстрували стабільний підйом в кінці минулого року, і запаси продукції в цих сферах дуже низькі".
Замовлення на товари тривалого користування (терміном більше трьох років) збільшилися в листопаді на 3,7%, на засоби виробництва - знизилися на 1,2%.
Замовлення на товари нетривалого користування, включаючи нафту та хімікати, зросли на 0,3%
На промислове виробництво припадає близько 11% ВВП США.
Результати в сфері послуг були дещо скромніші
Індекс ділової активності в сфері послуг США (ISM Non-Manufacturing) у грудні зріс до 52,6 пунктів в порівнянні з 52 пунктами місяцем раніше, свідчать дані Інституту управління поставками (ISM).
Експерти, опитані агентством Bloomberg, у середньому очікували збільшення показника до 53 пунктів.
Перевищення індексом позначки в 50 пунктів свідчить про посилення ділової активності в сфері послуг, тоді як значення індексу в 50 пунктів і нижче говорить про її зниження.
Повільне підвищення заробітних плат, обмежене зростання числа робочих місць і спад на ринку нерухомості не дозволяють американцям зберігати витрати на колишньому високому рівні після сезону свят.
"Ми спостерігаємо помірний підйом у сфері послуг і, швидше за все, такі темпи збережуться й надалі, оскільки бізнес не прагне нарощувати потужності підприємств або розширювати штат співробітників, - заявив головний економіст Wells Fargo Securities LLC Марк Вітнер. - Вони чекають, коли покращиться попит".
Підіндекс, що показує рівень зайнятості в сфері послуг США, зріс у грудні до 49,4 пункту з 48,9 пункту місяцем раніше, а показник нових замовлень - до 53,2 пункту в порівнянні з 53 пунктами у вересні.
ISM розраховує індекс ISM Non-Manufacturing на підставі даних компаній з 62 сервісних секторів.
Середнє значення індикатора в період з початку його публікації в 1997 році по червень 2010 року складає 53,7 пункту. При цьому за п'ять років до грудня 2007 року, коли в економіці США почалася рецесія, середній рівень дорівнював 56,1 пункту.
Річні продажі автомобілів виявилися максимальними з 2008 р.
Продажі автомобілів в США зросли в грудні 2011 року, і автовиробники очікують збереження цієї тенденції в 2012 році завдяки стабілізації американської економіки і поліпшення ситуації на ринку праці, пише газета The Wall Street Journal.
За оцінками Autodata Corp., продажі автомобілів в останньому місяці минулого року збільшилися на 8,7% щодо грудня 2010 року - до 1,2 млн машин.
За підсумками всього 2011 року зростання продажів склало 10,3%, кількість проданих автомобілів - 12,8 млн, що є найвищим рівнем з 2008 року.
Американські автовиробники - Chrysler Group LLC, Ford Motor Co. і General Motors - збільшили грудневі продажі в США відповідно на 37%, 10% і 4,6%. За весь рік продажі Chrysler зросли на 26%, Ford - на 11%, General Motors - на 13%.
Грудневі продажі автомобілів в США в річному обчисленні склали 13,56 млн. Цей показник перевищує рівень в 13 млн четвертий місяць поспіль, що є позитивним сигналом для 2012 року, відзначають експерти.
Японські автовиробники Toyota Motor і Honda Motor. скоротили продажі в США в минулому році через наслідки березневого землетрусу в Японії.
У грудні продажі Toyota на американському ринку зросли менш ніж на 1% - до 178 тис. 131 штуки, за підсумками 2011 року - впали на 6,7% - до 1,64 млн.
Honda скоротила грудневі продажі на 19% - до 105,23 тис., річні - на 7,1%, до 1,15 млн автомобілів.
Південнокорейський автовиробник Hyundai Motor збільшив продажі в США в минулому місяці на 13%, за рік - на 20%, Kia Motors - відповідно на 43% і 36%.
Продажі Nissan на американському ринку збільшилися в грудні на 7,7%, за підсумками 2011 року - на 14,7%.
General Motors і Ford очікують, що продажі машин в США в 2012 році досягнуть, як мінімум, 13,5 млн на тлі відновлення економіки країни.
"Протягом всього четвертого кварталу 2011 року ми отримували сигнали того, що споживча довіра зростає", - заявив віце-президент GM з торгових операцій Дон Джонсон.
За його словами, в останні п'ять місяців кількість робочих місць в автомобільному секторі збільшувалася, принаймні, на 100 тис. на місяць.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас