Експерти в Білорусі рахують плюси і мінуси для Мінська від вступу Росії до СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти в Білорусі рахують плюси і мінуси для Мінська від вступу Росії до СОТ

Казна та Політика
1038
Вступ Росії до Світової організації торгівлі (СОТ) дозволить Москві не виконувати дані обіцянки Мінську з надання Білорусі товарів і послуг за пільговими цінами. Така коротенька суть білоруських побоювань у зв'язку з таким, що вступом Росії до СОТ, що відбувся в кінці 2011 року.
Економіст Леонід Злотніков ці тривоги не поділяє. Небезпеку він бачить в іншому. Приєднання Москви до СОТ означає зниження мит на імпорт у Росію. Це означає, що білоруські товари на російському ринку стають менш конкурентоспроможними.
Наслідки - в перспективі
Крім того, російські підприємства в рамках СОТ отримують доступ на ринки інших країн, а білоруські - ні. На думку Леоніда Злотнікова, в цьому - головний мінус від вступу Росії до СОТ. Позитивних наслідків для Білорусі від російського членства у Світовій організації він практично не бачить.
Керівник аналітичного центру "Стратегія" Леонід Заїко пропонує не поспішати з висновками і поспостерігати, чи знизяться ціни в Україні на імпортні товари, мита на які знижені в Росії у зв'язку з її вступом до СОТ. Адже обидві країни є частинами Єдиного економічного простору (ЄЕП).
Економіст Лев Марголін також закликає не поспішати робити висновки. У той же час він прогнозує перетворення торгових зв'язків Білорусі з країнами СОТ на дорогу з одностороннім рухом. Білорусь не зможе виставити жодних тарифних бар'єрів щодо товарів, які імпортуються в Росію і, відповідно, в Білорусь як країну-член ЄЕП, пояснює Марголін.
Щодо експорту з Білорусі країни ЄС, на його думку, будуть вести себе як і раніше - як з країною, що не входить до СОТ, чиї підприємства працюють не за принципами ринкової економіки. "Так було неодноразово щодо білоруських калійних добрив, продукції легкої промисловості, які сильно квотували", - нагадує Марголін.
Бар'єри - не з шкідливості
Можливості позитивних для Білорусі наслідків від вступу Росії до Світової організації торгівлі Марголін не відкидає. За його словами, все залежатиме від доброї волі білоруських партнерів з країн СОТ. При бажанні, вважає Марголін, вони можуть розглядати білоруські товари як продукцію з Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС) і ставитися до них, як до російських.
Тільки на добру волю доводиться покладатися тому, що більшість великих білоруських підприємств залишаються державними, і їм виявляються різні преференції у вигляді більш дешевих кредитів та зниження податкового навантаження у разі потреби.
Згладити негативні наслідки від вступу Росії до СОТ Мінськ може, лише рухаючись в напрямку ринкової економіки і вступу до Світової організації торгівлі, упевнений Марголін. За найсприятливішого збігу обставин, прогнозує його колега Леонід Злотніков, Білорусь може стати членом СОТ не раніше, ніж роки через два-три.
Олена Данейко
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас