В Україні рекорд з інфляції: за рік менше 5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні рекорд з інфляції: за рік менше 5%

Казна та Політика
958
Україна закінчила 2011 рік з рекордно низькою інфляцією - 4,6%, перекривши показник 2001 року - 6,1%, повідомляє Держслужба статистики. При цьому в грудні ціни зросли лише на 0,2% (зазвичай буває більше 1%). Для порівняння: у 2010-му ціни збільшилися в середньому на 9,1%, а в 2002-му єдиний раз за всі роки незалежності була навіть дефляція 0,6%.
Причини низької інфляції експерти оцінюють по-різному. Так аналітик МЦПД Олександр Жолудь називає два основні фактори: високий урожай зерна, картоплі, овочів (у тому числі цукрових буряків, що обвалило ціни на цукор на 20%) та світові тенденції - коли в економіці стагнація, ціни ростуть повільніше, ніж коли економіка на підйомі. "У Росії інфляція 4,8% з тих же причин, що і у нас, тому особливої заслуги влади в цьому немає", - говорить Жолудь.
А ось президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що таку низьку інфляцію статистика "намалювала" на догоду владі, спираючись на низькі ціни на ті ж овочі і картоплю, насправді більшість продуктів подорожчали на 10-12%, бензин на третину, гаряча вода, опалення, електроенергія на 11-19%.
Економіст Віктор Лисицький не згоден: "Міжнародні структури, з якими Україна співпрацює, наприклад, той же МВФ, визнають нашу методику розрахунку зростання цін, тому до арифметики претензій бути не може. Згоден, що окремі важливі для населення товари, перш за все м'ясо, молокопродукти, "комуналка" дійсно подорожчали на 10% і більше, і статистика це відображає. Але, наприклад, ціни на одяг і взуття, побутову техніку були практично стабільні, а картопля подешевшала більш ніж удвічі, ось в середньому і вийшло 4,6%".
На жаль, в нинішньому році все подорожчає більше, ніж торік: Кабмін прогнозує зростання цін в 7,9%, експерти в 7,5-8% і більш. "МЦПД розрахував інфляцію в 7,5%, це нижче офіційної, але ми вважаємо, що ціни на промтовари повинні бути нижчі, ніж планує уряд, - говорить Жолудь. – Найбільше зростання очікується у продуктів: м'ясо, молоко, масло подорожчають на 10-12%, не буде настільки дешевих, як зараз, овочів і картоплі. Бензин додасть не більше 10%, може навіть подешевшати, але багато що залежить від світових цін на нафту.
Якщо домовимося з Росією про дешевий газ, не доведеться піднімати вартість "комуналки". Лисицький впевнений, що уряд буде жорстко контролювати інфляцію на рівні 8%, заморозивши ціни на послуги ЖКГ, бензин, проїзд по залізниці, плату за телефон: "Природні монополісти - "Укрзалізниця, "Укртелеком" - неодноразово заявляли про бажання підняти ціни на проїзд і зв'язок на 15-20%, але на жаль.
Так, в грудні Кабмін скасував подорожчання на 10% квитків на електрички. У рік виборів така практика продовжиться. А от харчування стане дорожче, хоча напевно залишиться перелік соціально значущих продуктів (хліб, крупи, соняшникова олія, низькосортна ковбаса), які будуть продавати з мінімальною націнкою". На думку Охріменка, найбільший внесок в інфляцію внесе друкарський верстат НБУ, тому що перед виборами влада стане масово друкувати "порожні" гроші для підвищення соцвиплат: "У підсумку подорожчає їжа, потім одяг, побутова техніка, і реальна інфляція складе 15-18%, хоча офіційна напевно виявиться в межах 8%".
Дані споживчого кошика "Сегодня", що публікується нами щотижня, показали, що за 2011 рік набір продуктів, якими харчується середня українська сім'я, подорожчав на 4%. Це близько до офіційного рівня інфляції, але більш ніж удвічі перевищує дані Держстатистики щодо зростання цін на їжу (1,7%)
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас