Революція в глобальній фінансовій системі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Революція в глобальній фінансовій системі

5703
У березні 2011 року тяжкий землетрус, цунамі і ядерна катастрофа завдали удару по Японії, що призвело до зупинки виробництва основних компонентів, від яких залежать багато глобальних систем поставок. Раптовий зрив графіків поставок цих життєво важливих для виробничого процесу матеріалів змусив переоцінити функціонування цих логістичних ланцюжків. Однак це призвело не лише до ослаблення виробничого сектора. Фінансова сфера нещодавно також постраждала від обвалу свого власного майже "логістичного ланцюжка".
Банкрутство Lehman Brothers в 2008 році не тільки "перевернуло догори дном" фінансові системи, але також призвело практично до замороження всієї глобальної торгівлі, у зв'язку з тим що банки, які обслуговували великі та середні підприємства, відмовилися надавати фінансову підтримку один одному зі страху банкрутства контрагента. Проста банківська система минулого, заснована на роздрібних депозитних продуктах, - система, діяльність якої була спрямована на фінансування кредитних потреб позичальників, перетворилася на складний - і глобальний - ланцюжок постачання, підданий ризикам дестабілізації у формі "ефекту доміно", порівнянний з тими, які були в Японії навесні минулого року.
Ланцюжки фінансового постачання та логістичні ланцюжки забезпечення виробництва мають три основні характеристики: архітектуру, механізм зворотного зв'язку і процеси. Стійкість і ефективність цих ланцюжків залежить від взаємодії зазначених компонентів.
У сучасній фінансовій архітектурі, як і в ланцюжках постачання в інших сферах, взаємозалежні мережі зосереджені в потужних центрах діяльності. Наприклад, всього два фінансові центри - Лондон і Нью-Йорк - займають домінуюче положення в галузі міжнародних фінансів, і 22 "гравці" здійснюють 90% всіх торговельних операцій іноземною валютою. Така концентрація є досить раціональною, але, в той же час, вона сприяє виникненню більшого системного ризику, тому що у разі краху провідних центрів може відбутися крах всієї системи.
Механізми відкритого зворотного зв'язку забезпечують ланцюжки постачання можливістю реагувати на зміни навколишнього оточення. Однак, у випадку з фінансовими ланцюжками, механізми зворотного зв'язку можуть підсилити шок настільки, що збанкрутує вся система. Крах банку Lehman Brothers послужив поштовхом до такого "вибуху", і фінансові системи були врятовані тільки за рахунок допомоги урядів.
І, нарешті, процеси в ланцюжках постачання і зворотній зв'язок між ними роблять систему більшою або меншою, ніж сума їх частин. Беручи до уваги, що складна мережа утворюється шляхом злиття великої кількості підмереж, неефективність або слабкості однієї з них можуть вплинути на життєздатність системи в цілому.
Як і логістичні ланцюжки забезпечення виробництва в період початку руйнувань в Японії, ланцюжки фінансового постачання зіткнулися зі значним тиском необхідності перебудови та адаптації у зв'язку зі зміщенням глобального економічного балансу в бік ринків, що розвиваються. Як тільки це відбудеться, мільйони споживачів стануть середнім класом в цих країнах, що призведе до розвитку нових соціальних мереж, і зміна економічного клімату стане стимулюючим фактором для глобальної торгівлі.
На додачу до цього, основні регулятивні реформи введуть нові і більш високі витрати для фінансового сектора. Банки та інші інститути також будуть змушені диверсифікувати свої фінансові продукти, що допоможе реальному сектору економіки управляти найскладнішими ризиками та дозволить залучити інвестиції в такі сфери, як екологічні "зелені" технології та інфраструктура країн, що розвиваються.
Крім того, глобальна фінансова стабільність в даний час залежить від більш тісної співпраці на міжнародному рівні, з посиленням правил на національному рівні. Зрозуміло, що ринки, що розвиваються, шукають альтернативні моделі зростання - екологічні і забезпечують стійкий розвиток. Діяльність їх фінансових секторів буде значно відрізнятися від існуючої моделі, керованої споживанням.
У світі, де споживання та фінанси повинні рости повільніше для відповідності існуючим обмеженням в галузі глобальних ресурсів і навколишнього середовища, яку роль можуть зіграти фінанси в сфері скорочення додаткового споживання, що фінансується за рахунок нестійкої пропозиції позикових коштів? А також, беручи до уваги, що фінансові інститути повинні будуть здійснювати моніторинг і управління ризиками способом, що значно відрізняється, як для себе, так і для клієнтів, яка роль розподілу в світі, де споживання, заощадження та інвестиції будуть прискорюватися з коливаннями?
Фінансове "виробництво" в даний час являє собою процес "зверху-вниз". Інструменти створені таким чином, щоб їх продаж забезпечував більший прибуток фінансистам, а не кінцевим споживачам. У той же час, збільшення кількості інтерактивних соціальних мереж перевернули фінансові новинки "з ніг на голову". Мільйони клієнтів банків, які використовують мобільні телефони, можуть негайно повідомити свої коментарі щодо того, які з пропонованих продуктів і послуг їм подобаються, а які ні. У майбутньому системи управління клієнт-сервіс і системи управління транзакціями будуть отримувати коментарі від клієнтів частіше, що дозволить створювати продукт в інтерактивному режимі.
Поточна стратегія у фінансовій сфері створює значну конкуренцію, підвищуючи частку ринку за рахунок видатків конкурента, часто підриваючи довіру клієнтів задля отримання короткострокових прибутків. Досі фінансовий сектор доводив, що він може працювати на благо суспільства, надаючи раціональні послуги. Перемога ланцюжків фінансового постачання в майбутньому зможе вселити впевненість, що вони безпечні, стабільні і надають ефективні послуги для більшості клієнтів.
У минулому столітті інновації були зосереджені на процесах, продуктах та послугах. В даний час фінансовому сектору необхідні інновації більш високого рівня, з використанням підходів бізнес-моделей, стратегії та управління, які відновлять віру у фінанси. Точно так само, як Стів Джобс з компанії Apple перетворив комп'ютерну індустрію за рахунок престижних товарів і високонадійних, зручних для користувача і "свіжих" послуг, фінансові інститути повинні будуть представити нові ланцюжки збільшення вартості, які забезпечать упевненість за рахунок пристосування до зростаючих потреб нових ринків.
Беручи до уваги такі глибокі зміни, фінансові лідери повинні замислитися над тим, як керувати новим ланцюжком фінансового постачання - революційною новинкою для нашого все ще нового століття.
Ендрю Шен - президент Всесвітньо інституту Fung в Гонконзі і головний консультант китайської Комісії банківського регулювання, у минулому голова Комісії з цінних паперів та ф'ючерсів Гонконгу.
Ендрю Шен
За матеріалами:
Хвиля
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас