Хочеш вийти з бізнесу - плати? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хочеш вийти з бізнесу - плати?

Казна та Політика
4823
Почати бізнес в Україні завжди було легше, ніж його закрити. Вже якщо ти потрапляєш в руки чиновників, навіть на прощання без мзди тебе не відпустять.
Причини для відходу від легального ведення бізнесу у кожного підприємця свої. Якими б вони не були, кількість бажаючих закрити своє СПД збільшується. Масовість ця народжує попит на послуги посередників. Справа в тому, відкрити що СПД досить легко. Потрібно оплатити квитанцію, сходити в податкову, пройтися по парі кабінетів, і справу зроблено.
Процедура ж закриття триває за протоколом 2 місяці з моменту публікації про закриття СПД в спеціальній пресі.
Протягом двох цих місяців підприємець повинен принести до адміністрації п'ять довідок:
- з податкової;
- з пенсійного фонду;
- з центру зайнятості;
- з фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві;
- з фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.
У всіх цих фондах при реєстрації СПД підприємець стає на облік автоматично. А ось знятися з обліку так само автоматично чомусь не виходить.
Але найбільша проблема - аудит. Дану процедуру зобов'язаний пройти кожен підприємець, який сходить з дистанції. Комерсант чекає листа, в якому буде вказана дата перевірки, ім'я інспектора і необхідний пакет документів. Очікування може тривати два, три, шість місяців.
Безумовно, у період закриття, пов'язаного з витратами часу, нервів, і душевних сил, на горизонті не може не з'явитися якась третя сила. Сила, здатна "допомогти", "прискорити", "розрулити". Така сила, свого роду прискорювальна прокладка між фізособами і податківцями, була завжди. Сьогодні ж, при збільшеному попит на послуги, посередники переживають потужний ренесанс.
Ми вирішили зв'язатися з компаніями, які надають послуги із закриття суб'єктів підприємницької діяльності. У першій нас попросили викласти всі нюанси в електронному листі. Другі назвали суму (2500 гривень), і дуже неохоче відповідали на навідні запитання. При цьому варто зауважити, на основне питання з приводу "занесень" в кабінети безпосередньо податківців, відповіли ствердно: "так, звичайно, потрібні будуть гроші для конкретного інспектора". Про які суми йдеться? Не уточнили, роз'яснивши - у кожного працівника податкової індивідуальні апетити.
В принципі, в третій компанії, чий представник виявився найбільш говірким, ми дізналися те ж саме. Так, без вирішення питання з податковим інспектором закрити СПД швидко не вийде. Терміни очікування аудиту назвали зовсім вже космічні - 9 місяців! Це при тому, що ми придумали для експерименту таке собі "ідеальне СПД" - єдиний податок, без найманих працівників, з 70 тисячами обороту на рік, один рахунок, без заборгованостей та інших нюансів, що ускладнюють процес.
Ось така історія. Хепі-енду поки не виходить. Але в грудні перед підприємцями, які хочуть вийти з гри, з'явився промінчик надії, що держава їх відпустить на вільні хліби без зайвих тортур бюрократією. Цьому має допомогти закон з довгою назвою "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з приводу спрощення процедур припинення юридичних осіб та підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців щодо їх вирішення".
За ним закриття ФОПів не може тривати більше трьох місяців, а ліквідація юросіб - більше шести. Якщо, наприклад, податкова чи Пенсійний фонд не квапляться видавати в призначені терміни потрібні довідки, це будуть їхні особисті проблеми. Термін закінчиться - підприємець зможе закрити бізнес і без цих довідок.
Як ця схема буде працювати на практиці і чи не з'являться в ній бажаючі підзаробити? "Обозреватель" обов'язково перевірить...
Анатолій Шарій
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас