Єврочиновники в суді відстоюють право на хороше життя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврочиновники в суді відстоюють право на хороше життя

Казна та Політика
266
Конфлікт між національною та європейською владою через розміри зарплати стає все жорсткішим. Уряди ЄС в судовому порядку оскаржують обґрунтованість нового підвищення платні для 50 тисяч чиновників Євросоюзу. Вже зараз кожен четвертий з них отримує більше 10 тисяч євро, пише Вfm.ru.
Європейські уряди вже двічі - в листопаді 2010 та грудні 2011 - закликали Єврокомісію у зв'язку з кризою зменшити апетити, заморозивши збільшення зарплати до кращих часів.
Приводом для нової судової тяганини стало рішення Єврокомісії знову збільшити платню своїм співробітникам на 1,7%. Рада міністрів ЄС, що представляє національні уряди на європейському рівні, вважає цей крок зайвим: єврочиновники і без того не можуть поскаржитися на погане життя. Навіть вчорашні випускники вузів у Брюсселі, де знаходяться європейські керівні органи, можуть розраховувати приблизно на 4 тисячі євро на місяць, що не обкладаються податками.
Європейські уряди вже двічі - в листопаді 2010 та грудні 2011 - закликали Єврокомісію у зв'язку з кризою зменшити апетити, заморозивши збільшення зарплати до кращих часів. Цього разу відповіддю стала вказівка на "неправомочність" подібного заходу і готовність подати зустрічний позов, що примусить владу на місцях визнати право 50 тисяч чиновників ЄС на гідну зарплату. У Брюсселі переконані, що навіть отримуючи на 1,7% більше, через інфляцію чиновники втрачають 1,8%.
За правилами, сформульованими у кращі для ЄС часи, зарплати чиновників Євросоюзу перераховуються щорічно з урахуванням купівельної спроможності у 8 країнах Союзу (Німеччина, Франція, Великобританія, Італія, Іспанія, Греція, Бельгія та Люксембург). Крім платні вони отримують різного роду доплати: наприклад, 16% від зарплати додатково за необхідність працювати поза рідною країною, а також деяку суму на домашнє господарство, поїздки на батьківщину, сім'ю, дітей та їх освіту. Податкова ставка становить від 13 до 40%.
Зарплата глави Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу без усяких "накруток" становить 25,5 тисяч євро - за європейськими стандартами, це надзвичайно багато. Кожен четвертий чиновник ЄС з урахуванням всіх доплат на місяць отримує "чистими" понад 10 тисяч євро.
Завищені за середньоєвропейськими мірками вимоги щодо зарплати в Брюсселі зазвичай пояснюють і підвищеним тягарем відповідальності - адже у віданні чиновників загальноєвропейські, а не тільки національні справи. Більш детальне вивчення умов їх роботи проте показує, що вони знаходяться в офісах рівно 37,5 годин на тиждень, а за понаднормові мають право на безпрецедентні для Європи - до 24 днів на рік. У 2011 році 4,5 тисячі єврочиновників вищої ланки не працювали загалом понад три місяці (крім відпустки тривалістю від 24 до 30 днів і відгулів у них ще 12 святкових днів).
Про необхідність реформи європейського владного апарату говорять не перший рік. На думку Томаса Зільберхорна, експерта з європейської політики в німецькому Бундестазі, той факт, що справа про підвищення зарплат дійшла до суду, кидає тінь на всю Єврокомісію, "діяльність якої в питаннях контролю за внутрішнім бюджетом задовольняє все менше". Мартін Еренхаузер, представник Австрії в Європарламенті, вважає, що чиновникам ЄС слід відмовитися від автоматичного способу вирівнювання зарплат, що не враховує актуальних економічних і політичних запитів.
До цих пір єврочиновники успішно відстоювали свої привілеї. Минулої осені Європейський суд у відповідь на запит урядів ЄС визнав законним підвищення зарплат в 2009 році - тоді співробітники європейських відомств стали отримувати на 3,7% більше. Суддя визнав недостатньо вагомим аргумент, що чергова надбавка до зарплати припала на кризові часи. Бюджетам країн ЄС це підвищення обійшлося в 220 млн євро додатково. Велика ймовірність, що таким же чином події будуть розвиватися і цього разу.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас