Експерти: Нафта може подорожчати в півтора рази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Нафта може подорожчати в півтора рази

Енергетика
897
Нафта може подорожчати в півтора рази, вважають експерти. За останні дні котирування вже додали 5 доларів, а можуть вирости ще на 50, відзначає РБК-Україна.
Причина криється у рішенні Європи ввести ембарго на поставки іранської нафти. Це може відбутися вже 30 січня, повідомляє агентство Reuters з посиланням на свої дипломатичні джерела в Євросоюзі. У такому разі Іран пообіцяв перекрити Ормузьку протоку, через яку проходить п'ята частина всіх світових поставок нафти.
Блокування протоки обернеться проблемами для всієї світової економіки, вважають експерти. Постраждають європейські боржники - Греція, Іспанія та Італія. Вони самі є найважливішими імпортерами, але при цьому не проти нафтового ембарго.
Аналітики впевнені, від блокування протоки, в першу чергу, постраждає сам Тегеран, адже він щодня проводить через протоку понад два млн барелів.
Проблеми виникнуть і у Китаю - це головний нафтовий партнер Ірану. Пекін багато інвестує в цю країну. І є головним одержувачем сировини з Персидської затоки. 85% нафти, що проходить через протоку, відправляється в Китай та інші азіатські країни.
Серйозний збиток буде завданий і іншим експортерам близькосхідного регіону. Протокою користуються Саудівська Аравія, Катар та Об'єднані Арабські Емірати. У більшості цих країн є резервні нафтопроводи, але вартість транспортування багаторазово зросте.
"Синьхуа" у власному коментарі зазначає, що санкції США і європейських країн у нафтовій та фінансовій сферах, безперечно, завдадуть удару по іранській економіці. Однак в умовах глобалізації вони не можуть зупинити багатосторонню торгово-економічну діяльність Ірану. "Санкції - це меч з подвійним лезом, об яке можуть "поранитися" всі торговельні партнери Ірану, включаючи Євросоюз. За статистичними даними, в даний час Іран щодня експортує приблизно 2,6 млн барелів нафти, 450 тис. з них відправляються в ЄС. В зв'язку з цим Греція, Італія та інші європейські країни не змогли чітко викласти свою позицію з питання введення ембарго на експорт іранської нафти, тому що ці дії завдадуть удару по їх економіках, що перебувають у кризі, і зведуть нанівець зусилля ЄС у сфері протидії борговій кризі", - наголошується в коментарі "Синьхуа". Також сказано, що, як і раніше, існує досить багато простору для політичного врегулювання питання про ядерну програму, яка і привела до нафтових обмежень, шляхом проведення діалогу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас