Експерт підрахував вартість гектару української землі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт підрахував вартість гектару української землі

Аграрний ринок
1928
Після зняття мораторію на продаж землі її вартість становитиме максимум тисячу доларів за гектар.
Таку думку в коментарі УНН висловив експерт з аграрних питань Андрій Мартин.
"У питанні ціни відповідь дуже проста: земля коштує рівно стільки, скільки доходів вона приносить своєму власнику. Некоректно, наприклад, порівнювати вартість українських земель з вартістю земель у Німеччині чи Нідерландах. Тому що в Нідерландах кожен фермер 1-1,2 тис. (євро - Ред.) отримує прямих дотацій щорічно на кожен гектар", - зазначив він.
Якби український фермер, за його словами, отримував по 11 тисяч гривень на кожен гектар, то в Україні була б дуже дорога земля.
"Сьогодні у нас у фермера, у кращому випадку, до двох тисяч прибутку. Ось якщо тисяча гривень прибутку, червона ціна такої землі - десь п'ять-шість тисяч гривень на гектар. Набагато вигідніше ці гроші покласти в банк. Тому, ще раз підкреслюю, відповідь дуже проста: земля коштує рівно стільки, скільки прибутку вона сьогодні приносить фермеру", - переконаний Мартин.
Експерт запевнив, що земля буде коштувати набагато більше в Україні, ніж сьогодні, якщо будуть кращі умови для ведення агробізнесу, буде дотуватися виробництво, будуть менші податкові навантаження і великі реальні доходи отримуватиме власник.
Нагадаємо, Верховна Рада України планує найближчим часом розглянути у другому читанні проект Закону "Про ринок земель". Документ передбачає жорсткі обмеження щодо можливості купівлі землі (не більше 100 га в одні руки, причому без можливості купівлі землі юридичними особами), а також оренди (не більше 6 тис. га в рамках району).
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас