Гривня впаде однозначно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня впаде однозначно

Валюта
20324
Незважаючи на те, що уряд переконує в стабільності національної валюти, експерти кажуть, що всі економічні підстави для девальвації гривні вже склалися, і питання полягає лише в тому, коли і як відбудеться падіння курсу.
Перші в 2012 році торги на Міжбанківський валютній біржі відкрилися незначним, але падінням гривні - її курс до долара знизився до 8,05 гривні за долар, тоді як котирування в останній день торгів 2011 року, 29 грудня, коливалися навколо 8,03 гривні за долар.
Учасники ринку пояснюють незначне падіння гривні тим, що експортери ще не відновили свою діяльність на ринку після свят, тоді як імпортери вже сформували попит на валюту, який, мовляв, і тисне на гривню.
Втім, падіння курсу на дві копійки - "квіточки" у порівнянні з тим, що може статися з українською національною валютою протягом цього року, хоча уряд заклав у бюджет 2012 середній курс гривні до долара на рівні 8,01.
Зокрема, як заявив журналу "Фокус" Арсеній Яценюк, який свого часу виконував обов'язки голови Національного банку, ситуація з гривнею стане критичною вже до літа:
"Резерви, за моїми даними, за останні три місяці "просіли" на 7 мільярдів доларів, місцеві бюджети порожні, від’ємне торговельне сальдо за десять місяців 2011 року - 11,372 млрд доларів. У такій ситуації у курсу є два варіанти: він виросте або до 9 гривень за долар, або вище 11 гривень".
Трохи менш апокаліптичні прогнози щодо курсу дає фінансовий аналітик Ерік Найман. На його погляд, "оптимістичним" сценарієм для гривні буде 8,02 за долар, "песимістичним" - 8,8 гривні за долар.
При цьому експерт відсуває "песимістичний" сценарій на кінець року, коли вибори вже закінчаться, а Києву доведеться здійснити перші погашення кредитів МВФ.
Цифри, які говорять самі за себе
Оптимізму не додає і оприлюднена у перші дні нового року самим НБУ остання статистика, згідно з якою дефіцит платіжного балансу України за рік з листопада 2010 р. по листопад 2011 виріс в шість разів.
Інші чинники, що безпосередньо впливають на курс, також лише додають впевненості у тому, що девальвація гривні неминуча.
Дефіцит торгового балансу перевищує 10 мільярдів доларів. Експорт, зокрема, і через проблеми в європейській і світовій економіці, падає. Імпорт, в якому більше 70% становить російський газ, зростає в ціні разом з цим газом.
Крім того, український інвестиційний клімат, погіршення якого в 2011 році зафіксували декілька міжнародних рейтингів, не сприяє притоку інвестицій. МВФ, який в умовах нової хвилі кризи залишається єдиним можливим кредитором для України, так і не відновив співпрацю з Києвом в 2011. Чи буде відновлено кредитування МВФ в 2012, не знаходить відповіді серед експертів.
Чиновники ж, які під кінець 2011 року сміливо говорили про те, що Україна як прожила 2011 рік без позик, так і далі буде жити, на початку 2012 дещо змінили тональність.
Зокрема, ще в листопаді серед найбільших економічних досягнень уряду прем'єр-міністр Микола Азаров називав стабільність гривні, курс якої протягом останніх двох років, при всіх потрясіннях на світових ринках, майже не змінився. Зате в перші дні 2012 року, коментуючи прогнози щодо неврожаю і можливості відновлення обмежень на експорт українського зерна, зауважив, що "країні потрібна валюта".
Досі головним аргументом на користь спроможності влади втримати стабільність гривні чиновники називали валютні резерви. Однак з вересня 2011 року вони постійно скорочуються, а їх розміри, в порівнянні з обсягами боргів, зовсім не свідчать про можливість утримати стабільність гривні.
"На сьогодні зовнішній борг досяг 123, 4 млрд доларів. З цієї суми 53 мільярдів доларів необхідно погасити в наступні 12 місяців. А зараз валютні резерви країни складають лише 33 мільярда", - говорить екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник.
За матеріалами:
Банки.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас