Ювілей євровалюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ювілей євровалюти

Валюта
2266
У січні євро відсвяткував свій десятий день народження. І хоча багато хто сьогодні сумнівається в тому, що він доживе до свого повноліття, ми вирішили все-таки відзначити цей ювілей, розповівши на сторінках "Сегодня" найцікавіші сторінки біографії єдиної валюти єврозони. До того ж ми попросили експертів дати свої прогнози про подальшу її долю.
1. Валюта 17 країн
Як засіб для безготівкових розрахунків євро з'явився ще 1 січня 1999 р., замінивши собою екю. А вже 1 січня 2002 р. у 12-ти країнах Європи в обіг були випущені банкноти і монети. Зараз євро - офіційна валюта 17-ти країн єврозони (Австрії, Бельгії, Німеччини, Греції, Ірландії, Іспанії, Італії, Кіпру, Люксембургу, Мальти, Нідерландів, Португалії, Словаччини, Словенії, Фінляндії, Франції, Естонії). Крім того, він використовується ще в 9-ти державах, 7 з яких - європейські. Так що євро - валюта для більш ніж 320 мільйонів європейців.
2. Символ стабільності
За основу для знака євро "€" взяли грецьку букву "епсилон". Адже вона найбільш схожа на букву "Є", з якої починаються слова "Європа" і "Євросоюз". А паралельні лінії, які перекреслюють знак по горизонталі, символізують собою стійкість курсу валюти.
3. Національний характер
Незважаючи на те, що банкноти євро у всіх країнах однакові, монети кожна країна карбує по-своєму. На одному боці монети зображений обов'язково прапор ЄС, а на іншому розміщується якесь зображення, що символізує дану територію. До речі, державні кордони Естонії, зображені на дріб’язку країни, відрізняються від офіційно прийнятих. Можливо, естонців не залишає бажання повернути собі спірні ділянки території на кордоні з Росією.
4.5 мільярдів монет
Перед введенням євро в обіг Європа 5 років карбувала монети. Всього їх вийшло 50 млрд. Якщо скласти всі ці монети в стовпчик, він буде в 500 тис. разів вищим від однієї з найвищих будівель Лондона Кенері-Уорф. А монети, випущені у Франції, всі разом узяті в 3 рази важчі від Ейфелевої вежі. При цьому банкнот було надруковано 14,5 млрд штук. Якщо укласти їх в лінію, можна отримати стрічку в 5 разів довшу, ніж відстань від Землі до Місяця.
5. Предків палили і гноїли
Всім країнам, які ввели у себе євро, довелося позбуватися від своєї колишньої валюти. При цьому всі діяли по-різному. Наприклад, ірландці спресував свої фунти в пачки і закопали на звалищах для природного гниття відходів. А німці пустили німецькі марки на паливо для обігрівальних систем і цементних заводів.
6. Єврогаманці
У деяких країнах єврозони розміри купюр нової валюти виявилися значно більшими від колишніх. Через це, наприклад, італійцям і фінам довелося випускати нові гаманці. Це зіграло на руку фірмам-виробникам предметів розкоші, таким як Louis Vuitton або Gucci. Крім того, в Італії вже через три роки подвоївся продаж гаманців, які отримали назву "порто-євро" і призначених спеціально для євромонет.
7. Захист від підробок
Європейці придумали цікаві способи відрізнити справжню банкноту від підробки. Перший: складати всі цифри в серійному номері купюри, поки не вийде однозначне число. Це число, як і буква в номері, позначає країну-виробника купюри. Воно повинно відповідати букві, закріпленій за цією ж державою. Другий: замінити букву в серійному номері на її порядкове число в алфавіті, а потім скласти всі цифри. В результаті завжди мусить виходити число 8.
8. Півмільйона підробок на рік
Тільки в самій Європі за рік вилучається понад півмільйона підроблених євро. Найпопулярніші купюри для виготовлення фальшивок - 20 євро. Слідом ідуть 50 євро і 100. У середньому на 20 тис. справжніх купюр припадає одна фальшива. Найбільш підозрілими вважаються купюри 500 євро, тому що ними найчастіше розраховуються наркоторговці. Тому стосовно власника такого номіналу насторожене ставлення.
9. Місія миротворця
Ідея ввести єдину валюту як важливу частину європейського співробітництва з'явилася ще в середині 40-х років ХХ століття - після закінчення Другої світової війни. Як стверджували її автори, якщо між країнами Європи буде створено міцні комерційні взаємозв'язки, засновані на розрахунку в одній валюті, в майбутньому на континенті вдасться уникнути нового військового конфлікту.
10. Макіївська справа
Найбільший викуп в євро, який вимагали в Україні терористи, склав 4,2 млн. У січні минулого року в м. Макіївка Донецької області сталася серія вибухів, які були кваліфіковані як теракти. Організатори вибухів погрожували продовжувати їх до тих пір, поки їм не буде виплачено винагороду в євровалюті. Терористи вимагали 8400 купюр по 500 євро. Тоді всі дивувалися: мовляв, злочинці вимагають найбільш підозрілу валюту, за якою їх легко можна буде знайти. Втім, незважаючи на те, що гроші були доставлені, підривники їх так і не забрали.
Прогноз для євро: буде жити, але може обвалитися до 8 грн
Свій 10-річний ювілей євро зустрів дуже ослабленим. Через великі борги країн єврозони, зокрема Греції, Італії, Португалії, його курс пікірував з $1,4849/євро на 4 травня 2011 р. (у цей день він досяг свого максимуму за рік) до $1,2863/євро на 5 січня 2012 р. А нещодавно Саркозі та Меркель заявили про те, що об'єднана Європа перебуває на межі розвалу і разом з нею може зникнути і євро. Втім, на думку наших експертів, "хвороба" європейської валюти не закінчиться смертю.
"У світі багато сильних геополітичних гравців на чолі з Китаєм, зацікавлених в євро як альтернативі долару. Вони і втримають його на плаву", - вважає керуючий директор "Драгон Есет Менеджмент" Андрій Золотухін. А на думку аналітика ІГ "Арт-Капітал" Олега Іванця, євро не зникне, тому що в нього набагато більше переваг, ніж недоліків. "По-перше, наявність єдиної валюти робить привабливою економіку ЄС, - пояснює експерт. - По-друге, євро - єдина альтернатива долару. Ієна і швейцарський франк не стануть повноцінною міжнародною резервною валютою, адже за ними стоять невеликі економіки. А до китайського юаню немає довіри, тому що його курс жорстко визначається політикою центробанку Китаю, яка непередбачувана".
Що стосується курсу євро, то більшість експертів прогнозують його зниження, аргументуючи тим, що центробанк єврозони включить друкарський верстат, щоб підтримати слабкі економіки. "Крім того, фінансова влада єврозони може піти на девальвацію євро до паритету з доларом для того, щоб зробити економіку ЄС більш конкурентоспроможною в порівнянні з іншими регіонами, зокрема, підтримати експортерів", - вважає Олег Іванець. Девальвація євро вигідна ще й тим, що вона дозволить зменшити розмір боргів проблемних країн ЄС. Таким чином, якщо євро подешевшає до співвідношення 1:1 до долара, в Україні його курс впаде до 8 грн/євро. Втім, на думку Віталія Шапрана, експерта рейтингового агентства "Експерт-Рейтинг", євро просяде не більше ніж на 10%, до 9,3 грн/євро. "Від обвалу євровалюти утримуватимуть США. Адже чим дорожчий євро, тим дешевші американські товари", - вважає експерт.
Тетяна Матичак
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас