Банкіри і колектори повстали проти антиколекторського закону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри і колектори повстали проти антиколекторського закону

Кредит&Депозит
1558
Асоціація українських банків (АУБ) та Асоціація учасників колекторського бізнесу України (АКБУ) звернулися до Верховної Ради України з проханням відхилити законопроект "Про заборону надання колекторських послуг щодо фізичних осіб - боржників". Про це Банки.ua повідомили в прес-службі АУБ. Як повідомлялося, законопроект встановлює заборону на надання колекторських послуг щодо фізичних осіб - боржників.
Експерти АУБ та АКБУ відзначають, навіть у Європі немає країни, де колекторська діяльність була б заборонена, разом з тим окремі країни мають спеціалізоване законодавство для колекторів. Це пов'язано з тим, що пряма заборона колекторської діяльності неминуче призводить до низки вкрай негативних наслідків для фінансового та реального сектору економіки.
На думку експертів, у разі такої заборони ефективність стягнення боргів впаде у декілька разів у зв'язку з необхідністю банків самостійно організовувати цей процес і витрачати на це не тільки додаткові ресурси, але й час. Це підтверджує статистика АКБУ, згідно з якою ефективність стягнення за боргами від 30 до 60 днів становить 15-20%, а вже через два місяці (90-120 днів) ефективність не перевищить 5%.
Фахівці вважають, що в короткостроковій перспективі це призведе до погіршення фінансового становища не тільки банків, але й інших клієнтів колекторів - підприємств ЖКГ, телекомунікаційних компаній. А в довгостроковій - витрати на створення внутрішніх служб по роботі з проблемною заборгованістю і їх утримання негативно вплинуть на тарифну політику в згаданих областях і зниження в рази кредитування фізичних осіб.
Для організації ефективного стягнення необхідні інвестиції не менше 3-5 млн гривень. Сьогодні колекторська компанія обслуговує від декількох десятків до сотень клієнтів, тим самим розподіляючи та мінімізуючи витрати кожного кредитора. Колекторський бізнес на даний момент створив 10 тис. робочих місць.
Для належного вирішення даного питання, на основі загальновизнаної міжнародної практики, розроблено відповідний проект закону "Про стягнення простроченої заборгованості у досудовому порядку".
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас