JP Morgan: Японія, ймовірно, зафіксувала дефіцит торгового балансу вперше за 48 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

JP Morgan: Японія, ймовірно, зафіксувала дефіцит торгового балансу вперше за 48 років

Казна та Політика
321
Японія, ймовірно, зафіксувала за підсумками 2011 року дефіцит торгового балансу вперше з 1963 року, прогнозують аналітики JPMorgan Chase & Co.
До 2015 року країна, що є найбільшим у світі нетто-кредитором, можливо, буде змушена покладатися на приплив іноземного капіталу, відзначають експерти.
"Якщо іноземці не повірять, що фінансове становище Японії покращиться, країна перетвориться на щось на зразок Греції, - зазначає головний економіст JP Morgan в Токіо Масаакі Канно. - Ми стаємо все біднішими, тоді як торговий дефіцит збільшується".
Здатність Японії залучати кошти на ринках під дуже низький відсоток обумовлена позицією країни як чистого держателя зовнішніх активів. Тим часом заощадження держави скорочуються, а високий курс ієни негативно позначається на прибутках експортерів, що може привести до дефіциту сальдо платіжного балансу країни і підвищити вартість запозичень.
Якщо Японія зафіксувала дефіцит торговельного балансу, уряду необхідно переконати інвесторів у кредитоспроможності країни або він зіткнеться зі зростанням дохідності держоблігацій, відзначає Канно.
У 2010 році Японія 20-й рік поспіль зберегла за собою місце найбільшого чистого держателя зовнішніх активів, обсяг яких склав 251,5 трлн ієн (3,3 трлн доларів), свідчать дані Міністерства фінансів країни. Дані за 2011 рік будуть опубліковані в травні.
Прибутковість десятирічних облігацій Японії в п'ятницю склала 0,985%, вона є найнижчою після швейцарських паперів.
Від’ємне сальдо платіжного балансу країни в жовтні склало 562,4 млрд ієн, дефіцит торгового балансу - 273,8 млрд євро. Показники двох останніх місяців року поки невідомі.
Курс ієни до долара США виріс в 2011 році на 8,5%, досяг 31 жовтня 2011 р. рекордно високого рівня з часів Другої світової війни - 75,35 ієни за долар.
У п'ятницю пара долар/ієна торгується на рівні 77,16 ієни.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас