Японія розраховує мінімізувати вплив санкцій відносно Ірану на економіку країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія розраховує мінімізувати вплив санкцій відносно Ірану на економіку країни

Казна та Політика
196
Влада Японії розраховує мінімізувати негативний вплив на економіку країни, який можуть чинити недавно введені США санкції щодо Ірану. Відповідну заяву зробив міністр економіки і промисловості Японії Юкіо Едано, передає Reuters. "Ми маємо намір вжити необхідних заходів, проаналізувавши дії міжнародного співтовариства, - зазначив Юкіо Едано. - Ми розраховуємо мінімізувати вплив санкцій відносно Ірану на японську і глобальну економіки".
В даний час Японія імпортує з Ірану близько 10% споживаної країною нафти. У Токіо стурбовані тим, що санкції можуть негативно позначитися на нафтовому секторі іранської економіки, що викличе подорожчання "чорного золота". За даними обізнаних джерел, Японія розраховує домовитися з США про звільнення компаній країни від санкцій з боку Вашингтона за торгове співробітництво з Тегераном. Раніше аналогічні плани озвучили в Міністерстві енергетики Туреччини.
Нагадаємо, напередодні Нового року Президент США Барак Обама затвердив пакет нових обмежувальних заходів відносно Ірану, які покликані скоротити доходи Тегерана від торгівлі нафтою. Відповідно до ухваленого закону, фінансові інститути та компанії, які продовжать вести операції з Центральним банком Ірану, автоматично втратять доступ до американської банківської системи.
При цьому документ дозволяє Обамі звільняти від санкцій компанії, які базуються в країнах, які істотно звузили свою співпрацю з Іраном, а також у тих випадках, коли це суперечить національним інтересам США або дестабілізує міжнародний енергетичний ринок.
Нагадаємо, 21 листопада 2011 р. США, Великобританія і Канада оголосили про введення відносно Ірану односторонніх санкцій, спрямованих проти енергетичного і фінансового секторів іранської економіки. При цьому влада Франції запропонувала ввести нові "безпрецедентні" санкції, у тому числі заморозити активи Центрального банку Ірану, а також призупинити закупівлю іранської нафти.
Причиною нових санкцій стала доповідь Міжнародної організації з атомної енергії (МАГАТЕ), в якій повідомлялося, що Іран до 2003 р. вів роботи, спрямовані на створення ядерної зброї, і що така діяльність може вестися і до цього дня. США, Ізраїль і низка країн Заходу підозрюють Іран у спробах створити ядерну зброю. Іранський уряд заявляє, що його ядерна програма носить виключно мирний характер.
7 грудня 2011 р. країни ЄС досягли консенсусу з питання нафтового ембарго відносно Ірану.
Компенсувати відсутність іранської нафти країнам ЄС можуть Саудівська Аравія та інші країни нафтового картелю. Зараз йдуть переговори про додаткові поставки. У 2010 р. Євросоюз щодоби купував приблизно 450 тис. барелів іранської нафти, причому 70% цих поставок припадали на частку Італії та Іспанії.
Міністр нафтової промисловості Ірану Ростам Касемі раніше заявляв, що європейське ембарго "ніяк не позначиться" на економіці країни, бо головні споживачі палива перебувають у Східній Азії. На думку іранської влади, заборона на імпорт нафти носить виключно політичний характер, і зашкодить тільки глобальному ринку.
Проте 2 січня під впливом посилення санкцій з боку США та інших західних країн щодо Ірану курс ріала до долара США за один день впав приблизно на 15%. В обмінних пунктах курс ріала до долара США становив 17,8 тис. до 1.
Обстановка загострилася 27 грудня 2011 р., коли перший віце-президент Ірану Мохаммад Реза Рахімі повідомив, що ВМС країни заблокують прохід танкерів з Ормузької протоки, якщо Захід введе санкції відносно нафтової галузі Ірану. Слідом за цим у район навчань іранських ВМФ біля Ормузької протоки увійшла американська ударна група бойових кораблів. Пізніше Іран погодився не блокувати протоку.
Транспортування здебільшого нафти, що експортується з Саудівської Аравії, Ірану, Об'єднаних Арабських Еміратів, Кувейту та Іраку, а також майже всього скрапленого природного газу (СПГ) з Катару (найбільшого експортера СПГ) здійснюється по Ормузькій протоці, що з'єднує Оманську затоку на південному сході з Перською затокою на південному заході. На неї припадає 33% глобального експорту нафти і 40% глобального експорту нафтопродуктів по морю.
Нагадаємо, 31 грудня повідомлялося, що Іран готовий відновити зі світовими державами переговори з питання про свою ядерну програму в форматі 5+1.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас