В Росії закінчується нафта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Росії закінчується нафта

Енергетика
4801
У найближчі рік-два в Росії може початися падіння видобутку нафти, прогнозують експерти. Це зробить проблематичним розвиток високотехнологічних галузей за рахунок нафтової галузі - традиційної "дійної корови" економіки Росії, - і призведе до підвищення вартості бензину на автозаправках.
Ми не помітили, як "сировинна голка", на якій вже давно "сидить" російська економіка, трохи проржавіла, пожартував генеральний директор Фонду національної енергетичної безпеки Костянтин Симонов в бесіді з кореспондентом "Росбалту". Аналогічні процеси, за словами експерта, відбуваються і з відтворенням ресурсів палива в Росії. "Всі більш-менш обізнані в галузі фахівці кажуть, що це паперове розширення ресурсної бази. Насправді відбувається переоцінка старих запасів. Ми досягли меж розвитку і в найближчі роки нафтова промисловість почне йти вниз. При цьому компанії будуть витрачати колосальні гроші навіть на те, щоб хоч якось підтримати її на колишньому рівні", - повідомив він.
Поки аналітики розходяться в оцінці, коли ж в Росії почнеться зниження показника видобутку нафти. Симонов вважає, що це може статися вже в наступному році. За його оцінкою, падіння буде в межах статистичної похибки - "відсоток-два". Потім протягом 3-5 років динаміка видобутку нафти в Росії перебуватиме на якомусь плато. Після цього можливе прискорення темпів падіння видобутку "чорного золота" в Росії - до 5-7% на рік. "Навіть незважаючи на колосальні витрати", - уточнив експерт.
Старший аналітик ІФК "Метрополь" Сергій Вахрамєєв налаштований трохи більш оптимістично. За його оцінкою, у рік Дракона буде все ж відзначено невелике зростання - на 0,5% або на 2,5 млн тонн (загальноросійський рівень видобутку експерт оцінює в 510-515 млн тонн за підсумками 2012 року). Правда, станеться це, в основному, за рахунок збільшення видобутку на нових родовищах Східного Сибіру. У традиційних родовищах Західного Сибіру видобуток буде падати.
Скорочення виробництва в цілому по Росії може початися в 2013 році, відзначив експерт. Відбудеться це в тому випадку, якщо компанії не отримають від держави нових пільг з оподаткування.
Ще з 1990-х років російську нафтову галузь прозвали "дійною коровою" російської економіки. І незважаючи численні заяви про "ресурсне прокляття" Росії, відтоді мало що змінилося. "Коли Путін прийшов до влади і приймалася відома десятирічна програма Грефа, вона виходила з того, що треба будь-якими шляхами перерозподіляти інвестиції з нафтогазового сектора в переробну промисловість, - нагадує Костянтин Симонов. - Ідея була проста. Давайте зберемо грошей для бюджету і штучно знизимо інвестиційну привабливість галузі, частка якої в економіці має бути зменшена. Минуло 12 років. І що говорив Путін днями (на зустрічі з "Діловою Росією" - "Росбалт")? Те ж саме, що писав Греф на початку "нульових". Підвищимо податки на нафтогаз, щоб збільшити інвестиції в переробку".
В "нульових" видобуток нафти в Росії зростав дуже швидко - до 10 з гаком відсотків на рік. Але нафтовики в масі своїй експлуатували родовища, запущені ще за часів СРСР. "Сьогодні ми розуміємо, що радянський потенціал колись скінчиться. І це колись нарешті наступає", - повідомив Симонов.
За його оцінкою, головною проблемою російської нафтової галузі були інвестиції в майбутнє. Держава не створювала стимулів для проведення розвідувального буріння, розвитку видобутку на шельфі. Експерт нагадав, що у Росії фактично немає можливості виробляти відповідне обладнання. "Навіть та платформа, яка нещодавно затонула, була зроблена не в Росії, а у Фінляндії. А бурова установка, що ставить зараз рекорди на Сахаліні з горизонтального буріння, має до Росії досить віддалений стосунок", - сказав він.
Галузь серйозно економила на майбутньому. І тепер надолужити згаяне буде дуже важко. "Компанії збираються інвестувати колосальні гроші. Але вже такої віддачі не буде. Всі Грінфілд - у Східному Сибіру. Там не тільки складніший видобуток, але й немає інфраструктури. Значить, треба будувати дороги, прокладати трубопроводи. Для видобутку на шельфі треба вкладати гроші в суднобудування, в танкерний флот", - заявив глава Фонду національної енергетичної безпеки.
За помилки уряду неминуче доведеться розплачуватися росіянам, адже такі колосальні витрати нафтовиків неминуче позначаться на вартості бензину на автомобільних заправках. Можливо, цей вплив ще не надто буде відчуватися в наступному році. Правда, і в рік Дракона уникнути підвищення цін не вдасться. За оцінкою Сергія Вахрамєєва, в 2012 році ціни на бензин зростуть на 8-10%.
Пов'язано це з тим, що з 1 січня держава має намір збільшити акцизи на моторне паливо, що саме по собі підніме цінник на 95-й бензин на 1-1,5 рубля. Крім цього, вартість бензину зросте ще й за рахунок інфляції - близько 6%. І це без урахування можливого зростання вартості нафти на світовому ринку через загострення ситуації навколо Ірану.
За матеріалами:
ua-banker
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас