Економіка-2012: все нормально, падаю! — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка-2012: все нормально, падаю!

Казна та Політика
2797
На останньому в 2011 році засіданні уряду Микола Азаров заявив: "2011 рік запам'ятається нам проведенням глибоких і складних реформ. Пройдуть роки, і в підручниках саме цей рік буде відзначений як поворотна віха в історії України". З кожним проведеним місяцем у кріслі напівдержавного володаря скромність прем'єра все більш посилюється. Але, здається, десь я вже чув подібний малиновий дзвін.
Згадав!
"...Поки інші країни будуть латати діри в бюджеті, ми закладемо міцний фундамент для розвитку економіки на десятки років вперед", - молотила прем'єрка в серпні 2009 року, коли промислове виробництво в Україні впало на 30%.
Крісло прем'єра, підозрюю, володіє магічною властивістю - всі, хто в ньому починає гріти сідничні мозолі, починають страждати манією великих звершень. Хоча дійсність підказує, що для пафосної похвальби немає причин.
"Ми почали формувати політику на вимогу громадянського суспільства, радячись з людьми, виходячи з їхніх інтересів", - карбував Микола Янович 28 грудня 2011 р. Але електорат якось не особливо позитивно відгукується на "політику по запиту громадянського суспільства". Результати всеукраїнського опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова, свідчать, що тільки 16,8% громадян України вважають, що в країні проводяться ефективні економічні реформи.
Втім, відкинемо лірику. Народ завжди нарікає, навіть якщо його довготерпіння винагороджується "чудовою" Пенсійної реформою.
Пройдемося по "віхах".
ВВП
За підсумками 9 місяців зростання склало 5,3%. За році, враховуючи скорочення обсягів промислового виробництва, що намітилося з жовтня, будемо офіційно мати 4,5-4,8%. Підкреслю - офіційно, тому що ігри чиновного розуму з індексом-дефлятором не дозволять показником ВВП просісти нижче планової позначки в 4,5%.
Індекс споживчих цін
У 2011 році вперше в історії незалежної України вдасться перекрити плановий показник в 2 рази. У бюджеті-2011 планувалося не вийти за позначку 8,9%, за фактом інфляція вкладеться 4, 6%. Заслуг уряду (якщо не враховувати маніпуляцій зі звітністю, особливо в першій половині року) в такому розкладі мізер. Принаймні, монетаристська політика уряду не була вирішальною в справі зниження інфляції. Підсобив загальний стан світової економіки, який вказує на стагнацію, і несподівано рекордний урожай зернових, до якого Кабмін має непрямий стосунок.
Реальна середня зарплата
Уряд продовжує культивувати даний міфічний показник. Міфічний, тому що при тому малому коефіцієнті (співвідношення доходів 10% найбагатших і найбідніших), який існує в Україні - не менше 30, - підрахунки середньої зарплати є явною дурощами.
Проте, Державна служба статистики показує нам, що "реальний наявний доход населення, визначений з урахуванням цінового фактора, порівняно з відповідним періодом 2010 року, збільшився на 10,3%". Он куди занесло реформи - тримай кишеню ширше!
Але це в тих, у кого є стабільна зарплата, а таких не так вже й багато. Є й інші показники. Уряд не приховує, що за підсумками року очікується збільшення частки бідного населення (тобто живе за межею бідності) за національною умовою на 2,4% до 26,5%.
Платіжний баланс
Обсяг імпорту товарів за перші 9 місяців 2011 року склав $59,495 млрд. - доповідає непохитний в правді Державний комітет статистики. Зростання імпорту за січень-вересень вражаюче - на 42,7%. Мабуть, приносить плоди "курс на глибоку модернізацію національної економіки, на розвиток вітчизняних виробництв", про який невпинно глаголить Азаров.
Діра в торговому балансі за січень - вересень 2011 року розрослася до 9,543 млрд доларів. Підйом в порівнянні з минулим роком на 76%. Враховуючи динаміку, по року отримаємо від’ємне торговельне сальдо в розмірі близько 12 млрд доларів. Але це ще півбіди. Річне сальдо платіжного балансу піде в "глибокий" мінус - 5-5,5 млрд доларів. А це вже лихо.
Через діру в платіжному балансі за три осінні місяці сталася утруска золотовалютних резервів на 6 млрд доларів. І тепер в засіках батьківщини не 40 млрд доларів, як мріялося чиновникам зовсім недавно, а близько 32 млрд доларів.
Виконання державного бюджету
Тут є де розгулятися колишньому обер-фіскалу Азарову. І він зі знанням справи розповідає підприємцям про зростання.
Микола Янович навчить дрібний, середній і частково великий бізнес, не афілійований з владою, безкорисливо любити "незалежну батьківщину". Звичайно, в плани не входить побудувати в шеренгу офшорну аристократію. Не рубати ж гілку, на якій сидиш!
За січень - листопад 2011 року до загального фонду держбюджету надійшло 240,3 млрд гривень. Це на 53,4 млрд гривень (на 28,6%) більше, ніж за аналогічний період 2010 року. До бюджету мобілізовано майже 95% коштів, що передбачені річний бюджетним розписом. Залишилося в грудні добрати дрібниця - 14,3 млрд гривень. У перших числах січня Держказначейство повідомить нам, наскільки результативно фіскали потрясли бізнес, який мав нещастя працювати не під владним дахом.
Але радості мало на обличчях урядовців. Рекордні побори не вирішують проблему з фінансуванням дефіциту бюджету. За 2011 рік планувалося залучити 84,9 млрд гривень зовнішніх і внутрішніх позик. Однак нашкребли по засіках за перші 10 місяців всього 59,4 млрд гривень.
Оскільки поліпшення світової кон'юнктури в наступному році не передбачається, то буде посилюватися адміністративний тиск на бізнес. Від нарощування переплат та передоплат йому не відкрутитися. Платити дрібному та середньому капіталісту данину по наростаючій, поки, як в анекдоті, сміятися не почнуть.
"З почуттям глибокого задоволення..."
Прем'єр з задоволенням розповідає представникам української преси про зростання споживчих витрат населення. "Старих автомобілів у нас купили в 2 рази більше, ніж торік. Нових іномарок завезли на 30% більше, що обійшлося в 2 млрд доларів. Телевізорів купили в 2 рази більше", - загинає розторопний Микола Янович натруджені пальці.
Безперечно, в економіці за перші 9 місяців 2011 року спостерігалося апатичне пожвавлення, а на обличчях керівників гарячковий рум'янець. Але це, на жаль, не розвиток, а процес млявого відновлення після грандіозного обвалу 2009 року. Того року українська економіка брязнула так, як не падала американська в знамениті роки Великої депресії. Але, враховуючи той факт, що українська економіка відкрита всім вітрам, відновлення може бути жорстко припинено в будь-який момент через кризу, що розгорається в Європі та світі в цілому.
Проте, варто зазначити, що задеклароване зростання споживчих настроїв, яке на думку Азарова прямо свідчить, що "жити стало краще, жити стало веселіше", оформляється значною мірою на горі соціальної драбини. За часів криз верхи ще більше багатіють, а низи... Класика жанру.
До того ж прем'єру негоже забувати, що на зростання споживання безпосередньо впливає і зростаюча активність "гастарбайтпрому". За три квартали поточного року 6,5 млн українців-заробітчан переказали з-за кордону в Україну 5,126 млрд доларів, що на 21% більше аналогічного періоду 2010 року, повідомили в Нацбанку. За році очікується понад 7,2 млрд доларів (4,4% ВВП). У порівнянні з 2010 року зростання складе не менше 1,3 млрд доларів. Реально заробітчанського капіталу, який зайшов в Україну, буде ще більше. А ці гроші головним чином йдуть на споживчий ринок.
Ось і весь секрет азаровського "жити стало краще". Як бачимо, уряд не може відмовити собі в задоволенні прихватизувати результати чужої праці.
Шляхом подальшої деградації
Спочатку для проекту бюджету-2012 уряд задіяв "зважений сценарій" - зростання ВВП на 5,5%. Доходи державного бюджету виводилися на рівень 334 млрд гривень і витрати на 373,1 млрд гривень. Річна інфляція - 7,9%. Причому глава Мінфіну Федір Ярошенко на першому читанні повідомляв основоположну подробицю - параметри держбюджету-2012 "повністю узгоджені з МВФ". Хто б сумнівався у підзвітності Кабміну суверенної держави перед наглядачами з Валютного фонду...
Однак до кінця грудня навіть ефективним реформаторам, наділеним надлишком посадового оптимізму, стало зрозуміло, що зовнішня кон'юнктура показує державі тил. Вже таку чуйну економіку зуміли спорудити київські архістратиги. З Заходу йде біда - відкривай інтеграційні ворота навстіж.
Металургія - базис економіки України - з вересня показує спадну динаміку. Український "металітет" в грудні в порівнянні з вереснем за попередніми оцінками просів більш ніж на 13%. До того ж немає причин очікувати такого ж багатого врожаю, який трапився з ласки Бога (уряд збоку колесо до воза). Цінових преференцій на газ від Росії не дочекатися без зустрічних пряників. Час братської халяви канув в Лету. Тому Кабмін був змушений пригасити вогник життєлюбства.
У підписаному Гарантом бюджеті-2012 заплановано зростання ВВП на 3,9%. Доходи зменшено на 4,7 млрд гривень, витрати урізані на 3,5 млрд гривень. Всього треба було злегка прилягти металургії - і рум'янець сходить з облич професіоналів.
Але видається, що і це пахне надмірним оптимізмом. Світовий попит на чорний метал в останні 4 місяці стабільно здувається. І поки не видно чинників, які б переломили для нас фатальний тренд. Детально про ситуацію в ГКМ іншим разом.
Боюся, що показник ВВП вже в I кварталі 2012 року опуститься нижче нульової позначки. І по 2012 року ми отримаємо мінус 2-4%. Якщо, звичайно, на світових торгових майданчиках ситуація різко не погіршиться.
Але що таке зростання економіки менш ніж на 4%, а якщо відсікти пустощі з індексом-дефлятором, то і взагалі на 2-2,5%? Це гарантоване згасання, що супроводжується антисоціальними реформами: пенсійною, ЖКГ, освіти і далі за списком.
Ще в 2006 році на замовлення уряду РФ була виконана класична робота з визначення мінімального зростання економіки, що забезпечує соціально-економічну стабільність системи. Кращі макроекономісти Росії видали: 5,5% реального, без домішок чиновного окозамилювання, економічного зростання дозволяють сподіватися на флегматичний розвиток.
Коли на запитання "Як прожила країна рік?" керманичі заявляють, що могло бути і гірше, то хочеться поставити прості життєві питання:
- Що це за економіка, яку ви збудували, якщо зниження зовнішнього попиту тільки на одну позицію - на сталь - обвалює всю конструкцію?
- І якщо в Європі через те, що вона жила 30 років не по коштах, стартувала на довгі роки системна криза, то навіщо ми туди ломимося на своїх милицях з жорстокістю апоплексичного дебіла?
2012 рік буде для України роком подальшого сповзання в бездонну яму депресії. Я завжди говорив, що Азаров - це голова! З ним і його командою даний процес буде більш організованим і осмисленим.
Антон Дальський
За матеріалами:
from-ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас